• BOYHOOD nu på Netflix udover dvd

  • BIRTHDAY GIRL nu på Blockbuster.dk

  • THE CALLOF THE WILD nu på Netflix udover Disney+, dvd og blu-ray

  • PAST LIVES på dvd og blu-ray

  • THE ZONE OF INTEREST nu på MAX udover dvd og blu-ray

  • ONE LIFE i biografen

Alle anmeldelser - Biografi/baseret på virkelig historie

Narvik

Kampen om Narvik

Den 9. april 1940 angreb tyskerne Narvik, som var udskibningshavn for svensk jernmalm til England og Tyskland. Vi møder Ingrid, der er tolk for tyskerne, og Gunnar, der kæmper i fjeldene.

Biografi/baseret på virkelig historieDramaTEMA Anden verdenskrig
Produktionsår: 2022
Varighed: 108 min.
Censur: 13 år
Instruktør: Erik Skjoldbjærg,
Medvirkende: Kristine HartgenHenrik MestadBenjamin Noble,
Stikord:

Anmeldelse:

Af: Anette og Jørgen Hedager Nielsen - 28.01.2023EN HEROISK KAMP MOD BESÆTTERNE 

Anden Verdenskrig begyndte noget mere dramatisk i Norge end i Danmark. De voldsomste krigshandlinger fandt sted langt mod nord i Narvik fra den 9. april til den 8. juni 1940. Narvik var udskibningshavn for jernmalm fra Kiruna i Sverige. Det var derfor et vigtigt geografisk sted for både England og Tyskland. Den øverste militære befalingsmand i Narvik overgav sig uden kamp til tyskerne, men det respekterede den næstkommanderende ikke, så det kom til et slag mellem norsk og tysk militær. Et slag, som blev støttet af allierede styrker. Det er det slag, filmen handler om. Den skildrer to træfninger, hvor kampen står mand til mand, og den skildrer intense bombardementer, som ender med, at Narvik ligger som en mennesketom ruinby.

Det menneskelige indslag
For at få menneskelige ansigter på, møder vi en fiktiv familie, som består af det unge ægtepar Ingrid, der arbejder på hotellet, og Gunnar, der er korporal. De har sønnen Ole. Filmen begynder på Oles seksårs fødselsdag. Ingrid er god til både engelsk og tysk, så hun får en central rolle i forholdet til tyskerne som tolk. Og i forholdet til et par englændere, som hun hjælper med at skjule i en fjeldhytte. Gunnar følger vi ud i fjeldene, hvor han får brug for sin viden om dynamit. Han får også gavn af at være stedkendt.

Desværre aktuel
Filmen er elementært spændende med en del action. Der er mest korte dialoger, så vi bliver ikke ret meget klogere på hvad krigen gik ud på. Der er intet om kristen tro, selvom den stod meget stærkt i den del af Norge på det tidspunkt. Men der er meget om at kæmpe for alt, hvad du har kært. Dø om så det gælder. Men betyder det, at man slet ikke må have noget med fjenden at gøre? Ingrid får et dårligt ry i byen, fordi hun var villig til at hjælpe tyskerne som tolk.

Filmen har fået utilsigtet aktualitet ved Ruslands angreb på Ukraine. I Narvik kom byens civile befolkning i klemme på samme måde, som det sker i Ukraine i dag. Nogle af filmens scener minder til forveksling om noget af det, vi ser i nyhederne.

Godt modtaget i Norge
"Narvik" er en af Norges dyreste filmproduktioner, og den fik en meget flot modtagelse i biografen med 200.000 solgte billetter den første uge. Det er let af forstå, at nordmændene efter krigen er glade for, at nogle nordmænd satte sig op mod besættelsesmagten. Filmen er på alle måder godt produceret. Det er let at følge handlingen. Skuespillerne gør det godt, så vi bliver draget ind i deres vanskelige situationer. Men det er også en film, hvor man får det hele med første gang. Vi sidder ikke med en fornemmelse af, at der var dybder, som først viser sig næste gang, vi ser filmen.

Kan ses på Netflix.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 3.2 af 6. 4 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer