• MARGRETE DEN FØRSTE nu på MAX udover Disney+, filmstriben.dk, dvd og blu.ray

  • PAST LIVES nu på filmstriben.dk udover dvd og blu-ray

  • SPEAK NO EVIL (2024) i biografen

  • CHILDREN OF MEN nu på VIaplay ud over dvd

  • WONDER nu på Viaplay

  • DOWNTON ABBEY: EN NY ÆRA nu på Netflix udover dvd og blu-ray

  • THABO OG MYSTERIET OM NÆSEHORNET nu på dvd og filmstriben.dk

Alle anmeldelser - Adventure

Narnia: Morgenvandrerens rejse

The Chronicles of Narnia: The Voyage of the Dawn Treader

Den tredje Narnia-film er under den medrivende overflade en historie med mange kristelige pointer. Det er en tilfredsstillende filmatisering af romanseriens femte bind.

AdventureFamiliefilmTEMA C. S. LewisTEMA Familiefilm 11 år
Produktionsår: 2010
Varighed: 115 min.
Censur: 11 år
Instruktør: Michael Apted,
Medvirkende: Ben BarnesSkandar KeynesGeorgie HenleyWill Poulter,
Stikord:
 Tro,










Anmeldelse:

Af: Henrik Højlund - 23.12.2010



DER SKER MEGET
Så er tredje udspil i rækken af Narnia-film kommet. "Morgenvandrerens rejse", femte bog i C S Lewis' romanserie. Efter sigende hans foretrukne af de syv bøger i Narnia-serien.

Jeg havde en idé om, at det måske også ville blive en af de letteste at filmatisere, fordi det er den umiddelbart mest handlingsmættede, action-prægede, om man vil.

Det viste sig at holde stik. I hvert fald målt med de to foregående film, som efter undertegnedes mening ikke var helt vellykkede. Især synes jeg, at den første, Løven, heksen og garderobeskabet ramte et stykke ved siden af Lewis' rolige, underfundige fortælletone. Store slagscener og andre actionlignende indslag fyldte uforholdsmæssigt meget tilsyneladende for at tækkes et publikum, der er vant til meget tjubang.

Kristelige pointer
I "Morgenvandrerens rejse" er det berettiget, at der hele tiden sker meget og meget nyt. Filmen er således også tættere på det litterære forlæg end de to første, om end den tager sig sine friheder. Hvilket er fuldt forsvarligt, så længe idéen og tonen er rigtig. Og det, synes jeg, den i høj grad er. Det er alt i alt blevet en meget tilfredsstillende Narnia-filmatisering.

Vi lægger igen ud i vores egen verden med Pervensie-børnene, som er på et længere ophold hos deres utåleligt selvoptagede fætter Eustace. Som i de andre film lykkes optakten fremragende, børnenes vej til Narnia via et billede på væggen, som forestiller et ukendt skib. Det narniske skib "Morgenvandreren", skal det vise sig. Alle tre børn kommer om bord og sendes af sted på et forrygende eventyr på ukendt hav langt mod øst. Overraskelser og farer lurer overalt.

Fortællingen er under den medrivende overflade en historie med mange kristelige pointer. Der er selvsagt ikke plads til at dvæle ved hver eneste åndelige pointe i Lewis' bog, men de er der, og mod slutningen får vi en meget smuk visualisering af en af Narnia-bøgernes skønneste passager, en slags Himmel-vision. Scenen er bevægende.

En børnefilm
Om resten af filmen er bevægende kommer måske an på alder. Jeg sad ved siden af et par piger på en 9-10 år. De var tydeligt grebne og til tider passende rædselsslagne i filmens mest dystre afsnit. Selv var jeg sandt at sige ikke voldsomt grebet. Men det anser jeg ikke for at være en fejl ved filmen. Det handler simpelthen om, at filmen er og bliver en børnefilm, fuldstændig som bøgerne.

Det er ikke Ringenes Herre, som vi i hvert fald er nogle voksne, der gribes fuldstændig af. "Ringenes Herre" bevæger sig ligesom Narnia-bøgerne rundt i et slags fantasy-univers, men bøgerne er netop skrevet for voksne.

Det skal i øvrigt tilføjes, at lige som første film gjorde et scoop med valget af skuespiller til den lille pige Lucy, har også denne film et klart scoop med valget til den vanskelige rolle Eustace, hvis forvandling fra irriterende møgunge til sympatisk dreng er utrolig velspillet. Og i øvrigt med en stærk underliggende kristelig pointe om omvendelsens på en gang hårde og befriende virkning.

I det stykke er Eustaces historie formodentlig en gennemspilning af et lille stykke af Lewis' egen historie med den kristne tro.

Kilde: Indre Missions Tidende nr. 1/2011



Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 5.5 af 6. 4 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer