• BOYHOOD nu på Netflix udover dvd

  • BIRTHDAY GIRL nu på Blockbuster.dk

  • THE CALLOF THE WILD nu på Netflix udover Disney+, dvd og blu-ray

  • PAST LIVES på dvd og blu-ray

  • THE ZONE OF INTEREST nu på MAX udover dvd og blu-ray

  • ONE LIFE i biografen

Alle anmeldelser - Adventure

Muppets juleeventyr

The Muppet Christmas Carol

Charles Dickens' juleeventyr er en litterær klassiker. Den er blevet filmatiseret et utal af gange, men aldrig med så meget charme som i hænderne på Brian Henson og hans fantastiske dukker.

AdventureDramaFamiliefilmTEMA Familiefilm jul
Produktionsår: 1995
Varighed: 89 min.
Omfattet af CVLI-licens
Censur: Tilladt for alle
Instruktør: Brian Henson,
Medvirkende: Michael CaineDanske stemmer:Kjeld NørgaardMille Hoffmeyer Lehfeldt,
Stikord:
 Jul,
 Valg,


Anmeldelse:

Af: Christian Thomsen - 04.12.2023ET RIGTIGT JULEEVENTYR 

Ebenezer Scrooge er en forstokket og nærig gammel mand, som ikke har meget glæde i livet. Han tjener penge som ingen anden, men hverken ham eller hans ansatte har noget ud af det, da han aldrig bruger en klink. Og så hader han julen. Alle menneskers snak om familiehygge, deres pengeforbrug i juletiden og overdrevne omsorg for hinanden. Humbug! Julenat får Scrooge besøg af sine gamle, afdøde kompagnoners spøgelser,’The Marleys, som vandrer rundt på jorden sammenflettet af tunge lænker og pengekasser, der er smedet i løbet af et liv med grådighed og egoisme. De fortæller ham, at han har en enkelt chance for at undgå den samme skæbne: Han vil få besøg af tre ånder, som vil vise ham, hvem han er. Det er ånder fra fortidens-, nutidens- og fremtidens jul. Hver for sig tager de tre ånder Scrooge med på en rejse julenat.

Erkendelsesrejse
'The Ghost of Christmas past' tager Scrooge med tilbage til hans barndom og ungdom, og her får han lov at se de skelsættende valg, han tog - især i forhold til kærligheden. Engang var han forelsket, men han valgte penge og karriere over kærligheden. 'The Ghost of Christmas present' viser den gamle gnier, hvordan andre har det i juletiden, og hvordan hans egoisme påvirker andre mennesker og deres forhold til ham. Det giver Scrooge noget at tænke over, inden den sidste ånd viser ham den fremtid, han går i møde, hvis han ikke lægger sit liv om.

Historien om Ebenezer Scrooge er skrevet af Charles Dickens, som i 1843 udgav A Christmas Carol. Det er en af de mest elskede og kendte julefortællinger, og den er blevet filmatiseret mere end 30 gange. Denne version foregår selvsagt i et Muppet-univers og er en skøn sammenblanding af Jim Hensons kendte og elskede dukker og skuespillere af kød og blod. Det fungerer aldeles glimrende. Michael Caine er fremragende som Scrooge, og hans samspil med dukkerne og især Kermit som sekretæren Bob Cratchit, er både sjov og rørende.

Altid relevant
Når en historie består så længe som denne, og man stadig efter 180 år fortæller og filmatiserer den, så må der være noget ved den. Og det er der også. Det er eviggyldige temaer og problematikker, der er centrum for Et juleeventyr. Det er det gode versus det onde i mennesker. Og dén kamp går mere end 180 år tilbage!

Som hyggelig julefortælling er der ikke en finger at sætte på A Christmas Carol - heller ikke Muppet-udgaven. Vi lærer at huske på, hvordan vi skal behandle og være gode ved hinanden - især i juletiden. Næstekærlighed og tilgivelse er hovedtemaerne i historien, og her fortalt så alle kan forstå pointen. Hvis man vil, kan man sagtens tolke dybere kristne budskaber i filmen også. Den guddommelige indgriben i Scrooges liv ændrer ham. Frelser ham. Han har ikke gjort noget for at fortjene besøget af de tre ånder. Men efter mødet med dem, må han træffe et valg. Han vælger at tage imod tilgivelsen. Kærligheden. Og til syvende og sidst er det vel også det valg, vi står overfor, når vi ser ned på Jesus i krybben julenat.

Filmen er kommet på dvd og kan ses på Disney+Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 5.0 af 6. 1 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer