• MARGRETE DEN FØRSTE nu på MAX udover Disney+, filmstriben.dk, dvd og blu.ray

  • PAST LIVES nu på filmstriben.dk udover dvd og blu-ray

  • SPEAK NO EVIL (2024) i biografen

  • CHILDREN OF MEN nu på VIaplay ud over dvd

  • WONDER nu på Viaplay

  • DOWNTON ABBEY: EN NY ÆRA nu på Netflix udover dvd og blu-ray

  • THABO OG MYSTERIET OM NÆSEHORNET nu på dvd og filmstriben.dk

Alle anmeldelser - Drama

Mit navn er Khan

My Name is Khan

En ikke helt almindelig mand, med en ikke helt almindelig opgave? Den indiske superstjerne Shah Rukh Khan har hovedrollen om en ung mand med Aspergers syndrom.

DramaRomanceTEMA 11. september
Produktionsår: 2010
Varighed: 123 min.
Censur: 15 år
Instruktør: Karan Johar,
Medvirkende: Shah Rukh KhanKajol MenonSheetal MenonChristopher B. Duncan,
Stikord:
 9-11,










Anmeldelse:

Af: Finn Andersen - 13.01.2012



Denne indiske film er et to timer langt Bollywood-eventyr med den indiske superstjerne Shah Rukh Khan i hovedrollen. Filmen er blevet truet med boykot og blokade af yderligtgående hinduer i Indien.

Drengen Rizvan Khan vokser op i den muslimske del af Mumbai. Da han oplever sammenstød mellem muslimer og hinduer, opdrager hans mor ham til tolerance og tanken om, at der findes både gode og onde mennesker. Efter morens død, rejser den voksne Khan til USA, hvor han får diagnosen Aspergers syndrom. Han bliver gift med en amerikansk-indisk kvinde, der er hindu. Khan oplever, at muslimer bliver forfulgt af politiet og andre amerikanere efter angrebet på World Trade Center.

Khan bliver separeret fra sin kone, da deres søn bliver slået ihjel af muslimskfjendske unge. Derfor opstår den tanke hos ham, at han må møde USA's præsident for at fortælle, at han ikke er terrorist. Under en orkan hjælper han en gruppe nødstedte sorte amerikanere og bliver derved til stor inspiration for hele USA, - for muslimer såvel som kristne. Filmen slutter, da han får opfyldt sit højeste ønske: at møde den amerikanske præsident og sige til ham: "Mit navn er Khan – og jeg er ikke terrorist!"

Bag filmen står nogle af Bollywoods stærkeste kræfter, blandt andet instruktøren Karen Johar, filmselskabet Dharma Productions og Shah Rukh Khans eget selskab Red Chillies Entertainment, men også Fox Searchlight er engageret i filmen og står for global distribution.

Filmen er en blanding af Morten Korch-stil og mere moderne film, men rummer alligevel en skarp undertone af kritik af amerikanske (og danskeres) holdninger efter angrebet på World Trade Center. Man ser muslimske forretninger blive ødelagt. Muslimer skræmmes til at skjule deres religion, og Khan bliver arresteret og anbragt i et fængsel, hvor han bliver tortureret. I sidste ende får Khans uselviske handlinger dog hele nationen forenet, og selveste Barack Obama (Christopher B. Duncan) rækker hånden ud til fred med muslimerne.

Filmen handler også om tolerance på andre måder.
- Khan har Aspergers syndrom, hvilket ikke bliver forstået, tolereret eller accepteret af ret mange.
- Han får ikke lov til at gøre det, han er RIGTIG god til.

Kristendom spiller ingen rolle i denne film, men det er ikke uinteressant at følge med i, hvordan mange kristne, etiske synspunkter går igen hos muslimer og hinduer.

Moderens tale om, at der findes gode og onde mennesker er dog et tvivlsomt synspunkt set ud fra en bibelsk synsvinkel. Bibelen fortæller os at vi alle er onde og faldet i synd. Og at vi derfor alle behøver frelse, som vi kun kan finde ét sted, og at det kun er gennem Helligåndens inspiration, at vi kan gøre gode ting eller være en smule gode.

I alle tilfælde får vi en kraftig opfordring til at engagere os. Til at sige fra og til de rigtige steder, og i det hele taget tænke på både nutiden og fremtiden. Hvad ønsker vi, der skal være fremherskende i vores liv - had og egoisme eller tolerance og kærlighed?



Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 3.0 af 6. 1 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer