• BOY ERASED nu på Netflix udover dvd og blu-ray

  • FILM MED STIKORDET FODBOLD fx SOMMEREN '92

  • EN FLÆNGE I HIMLEN nu på Netflix udover Disney+ og blu-ray

  • IO CAPITANO på Filmstriben.dk og fx Blockbuster.dk

Alle anmeldelser - Animation

Miss Potter

1900-tallets England med dens selskabsliv danner rammen i historien om denne berømte børnebogsforfatter Beatrix Potter, der forsøger at kæmpe sig fri af forældrenes greb og ender med at få succes.

AnimationBiografi/baseret på virkelig historieDramaFilmstriben.dkTEMA Biografiske film
Produktionsår: 2006
Varighed: 89 min.
Censur: Tilladt for alle
Instruktør: Chris Noonan,
Medvirkende: Renée ZellwegerEwan McGregorEmily WatsonBarbara Flynn,
Stikord:
 Sorg,


Anmeldelse:

Af: Annika Lind Christiansen - 24.06.2008Helen Beatrix Potter lever et isoleret liv under privilegerede forhold. Som barn undervises hun i hjemmet og vokser op uden den store kontakt til andre børn.  Hendes ferier tilbringes i Lake District sammen med familien, hvor hun leger, fortæller, observerer og maler i de skønne omgivelser. Enspænderlivet forstærker hendes fantasi og sætter tidligt gang i fortællertrangen godt kombineret med lysten til at male.

Filmen begynder i London 1902, hvor Beatrix, single, hjemmeboende og 31 år endelig får udgivet sin første børnebog om Peter Kanin, der snart følges af flere. Beatrix går på mange måder imod samtidens normer, hvilket hendes forældre ikke er sene til at skjule. Hun vil være forfatter og ikke giftes. Dog forelsker og forlover hun sig i al hemmelig med den uerfarne forlægger, Norman Warne, hvilket skaber et brud med forældrene, som ikke billiger hans sociale status. De indgår dog et kompromis, men Norman Warne dør inden forlovelsen erklæres offentligt. Efter hans død isolerer Beatrix Potter sig, men med hjælp fra Normans søster, Millie, finder hun atter modet til at leve videre og søger endelig væk fra hjemmet.

Beatrix bliver økonomisk uafhængig af sine forældre. Hun køber gården Hill Top Farm i sit elskede Lake District. Her bliver hun efterhånden fastboende, driver gården som fårefarmer og gifter sig som 47-årig med den lokale advokat, Willian Heelis. Potter opkøber en del smågårde for at bevare samfundet, som det er, så det smukke landskab ikke går tabt, da det ellers ville blive udstykket. Beatrix Potter donerede 1600 hektar jord til det britiske folk gennem en naturbevarelsesfond.

Miss Potter er en traditionelt fortalt historie om endnu en af fortidens store forfatterinders liv. En kvinde i 1900-tallets England, som kæmper for at komme fri af forældrenes klør, kæmper mod et stereotypt kvindebillede i sin samtid og ender med få en succes.

Forholdet til forældrene og de normer i samtiden, som spiller ind, er godt afbilledet i filmen. Modstanden mod Beatrix’ valgte livsstil er tydelig fra moderens side, hvor manglende tiltro til og degradering af hendes evner også spiller ind. Det til trods holder Beatrix stædigt fast i sine valg, og faren må efterhånden komme med indrømmelser og anerkendelse af hendes evner.

Trods gode skuespillere som Renée Zellweger i hovedrollen, der giver en god indlevelse i Beatrix Potters karakter med lune, skarphed og kant, og Ewan McGregor som Norman Warne mangler historien bid. Den synes ikke at have en historie, som skiller sig ud og virkelig er væsentlig at få fortalt. Dog har filmen gribende scener især i forbindelse med Norman Warnes død. Den gør også brug af søde animationer, hvor Peter Kanin, en af Beatrix Potters mest berømte figurer, får liv.

Gennem udgivelserne af sine børnebøger er Beatrix Potter i dag en af de bedst sælgende børnebogsforfattere. Hendes historier og børnebøger inspirerer børn og barnlige sjæle 100 år efter den første bog udkom. Stadig sidder jeg tilbage med en fornemmelse af at have set en sød film, men mangler at blive overrasket og udfordret. Filmen bliver lidt for pæn og kedelig. Alligevel magter den at give et godt indblik i begyndelsen af 1900-tallets England med Viktoriatidens krav til kvinder, hvor det "bare" handler om at finde en mand og blive frue i huset, hvor idealet som kvinde er at gifte sig opad og ikke nedad på den sociale rangstige.

"Der er noget herligt over at skrive de første ord i en historie. Man ved aldrig, hvor de fører hen. Mine ord førte mig herhen – hvor jeg hører til," udtaler Beatrix Potter, mens hun befinder sig i Lake District. Vil du gerne vide lidt mere om Beatrix Potters liv, kan det klart anbefales at søge på Wikipedia.

Til overvejelse
Hvor vigtigt er det at vælge sit eget liv og ikke leve efter forældres og samfundets krav til én? Hvor finder man balancen i dette, og er det rimeligt bare at leve efter egne behov og ikke tage hensyn til omgivelserne ønsker?

Hvad er godt og skidt ved den vægt vi i dag lægger på individets ret til selv at bestemme over sin fremtid kontra fortidens normer, hvor familiens status og samfundets forventninger klart dannede rammen for ens fremtid og muligheder?Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 3.7 af 6. 3 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer