LIVSHJÆLP ELLER DØDSHJÆLP
Assistenten
Will (Sam Claflin) er en rig ung mand, der har gjort en lynkarriere i erhvervslivet, hvor der er fart på og meget på spil. Præcis som han lever sin fritid med hurtige og risikofyldte sportsgrene. Pludselig rammes han af en motorcyklist og lammes fra nakken og ned. Hans rige forældre søger en assistent til ham – ikke til den tekniske del af plejen, men til at opmuntre ham. Lou (Emilia Clarke) er lige blevet arbejdsløs, da cafeteriet i den lille by må lukke. Hendes forældre har hårdt brug for penge, så Lou søger alt – også assistentjobbet.
Lou er en hjertevarm ung pige med kikset tøjstil, en lidt naiv holdning til livet og uden de store ambitioner for fremtiden. Will er bitter, ironisk og afvisende – men efter få uger ændres det langsomt.
Beslutningen
Lou overhører Wills forældre tale om, at Will har besluttet, at han skal til Schweiz og have aktiv dødshjælp af firmaet Dignitas, der reklamerer med "Et værdigt liv – en værdig død". Ligesom forældrene er Lou frygtelig ked af denne beslutning og gør alt, hvad hun kan, for at give Will lyst til at leve videre. Hun arrangerer oplevelsesture for ham, og han begynder at tage med og oplever glæde og forelskelse! Men han oplever også frustrationen over ikke at kunne gøre det med Lou, han har lyst til (kærtegn, sex …). Men kysse kan de dog. På en måde lykkes Lou: Will finder faktisk nogle glade øjeblikke. Men hans beslutning står fast! Han var så glad for det aktive liv, han havde før ulykken. Han kan slet ikke leve med at skulle undvære det. Og så er der alle smerterne og modtageligheden for alle mulige infektioner. Lou kalder hans beslutning egoistisk, men Will ser ud til at være urokkelig …
Årets kærlighedsfilm
Det skal ikke afsløres, hvordan den ender. Men sikkert er det, at dette kunne blive årets kærlighedsfilm. Den trykker på de helt rigtige knapper uden at virke som "for meget". Man griner. Man græder. Man ønsker sådan for de to, at deres forhold lykkes.
Mange kender Emilia Clarke som den ophøjede dronning og dragemoder i "Game of Thrones". Her viser hun en helt anden side af sin store bredde som skuespiller: hun er et festfyrværkeri af hjertevarm og pudsig mimik og charmerende og kiksede måder at være på. Og så kommer de alvorlige træk frem, når der er brug for det. Sam kendes fra Hunger Games og er også her en flot og charmerende fyr. Også han spiller sin rolle godt.
Aktiv dødshjælp
Wills beslutning om at bruge Dignitas fylder meget i filmen på den måde, at den sætter en helt speciel ramme for de to unges kærlighed. Vil kærligheden overvinde lysten til at dø? På det plan fremstår aktiv dødshjælp som en mulighed, der vækker meget forskellige følelser. Men filmen er på ingen måde et indlæg i debatten for eller imod aktiv dødshjælp. I hvert fald er der uhyre lidt argumentation for og imod aktiv dødshjælp i sig selv. For filmens skyld kunne Will lige så godt have besluttet endnu en gang at prøve at begå selvmord. Det er hans dødsønske, man forholder sig til. Eneste mulige undtagelse er en ganske enkelt sætning fra Lous mor, der senere kommenteres af Lous far. Moren fremstilles som kristen: kors om halsen og beder bordbøn. Da hun hører om Wills beslutning, slår hun fast, at det kan Lou ikke medvirke til, for "det er det samme som mord". Men sætningen tages ikke op som argument og fungerer mere som en del af rammen, hvor Lou vælger at følge sig selv og ikke de andres forventninger.
Aktiv livshjælp
Og netop det med at følge andres forventninger og ellers sådan lidt glide med strømmen, har været meget typisk for Lous liv, indtil hun møder Will. Han opdager dette og i samspillet mellem de to udvikles hun til at turde stå på egne ben og folde sit eget liv ud. Derfor kan man sige, at de begge to prøver at give den anden aktiv livshjælp. Det spændende spørgsmål er så: Vil det lykkes? For den ene? For dem begge? Se selv. Le selv. Græd selv. Og tænk eventuelt lidt mere over de generelle problemstillinger ved aktiv dødshjælp.