FRELSER ELLER FORFØRER
Allerede da Netflix offentliggjorde den første trailer for serien, begyndte diskussionerne. Flere meddelte, at de ville protestere ved at opsige deres abonnement på Netflix, når selskabet kunne finde på at sende sådan noget blasfemi. De negative reaktioner kom både fra muslimer og kristne. Den følgende anmeldelse er ikke baseret på traileren, men på alle ti episoder i sæson 1. Vores vurdering er, at serien vanskeligt kan være blasfemisk, da den hverken giver sig ud for at være et portræt af Muhammad eller af Jesus, selv om begge citeres af seriens frelserskikkelse.
I et interview siger instruktøren Michael Petroni: "Jeg ønsker, at seerne har samtaler. Jeg håber, de vil reagere. Jeg vil have, at de skal diskutere og tænke over, hvad de synes, serien handler om." Det er lykkedes ganske fint. Der er mange scener, som lægger op til personlig overvejelse og samtale. Flere eksistentielle temaer stilles på spidsen, så man kan spejle sig i dem. Et par eksempler: Er det i orden at sætte sit (meget vigtige) job før den nærmeste familie? Hvad skal en hustru gøre, hvis hun mener, hendes mand prioriterer helt forkert? Hvad er det, der gør, at nogle er i stand til at forføre store skarer til ukritisk at flokkes om dem?
Lidt om personerne
To af hovedpersonerne er agenter: Aviram Dahan (Tomer Sisley), også kaldt Avi, er israeler og arbejder for efterretningstjenesten Mossad. Eva Geller (Michelle Monaghan) arbejder for det amerikanske CIA. Deres chefer kæmper for at få dem til at følge regler og procedurer. Det er ingen af dem gode til. De mestrer en række sprog, her arabisk, hebraisk og engelsk. Og så slæber de rundt på store personlige problemer og sorger. Ja, de lyder ganske rigtigt som klicheer, men det er lykkedes manuskriptforfatterne at få dem til at fungere rigtig godt som motor i handlingen.
Så er der Messiasskikkelsen (Mehdi Dehbi). Han har ikke noget navn, men muslimerne kalder ham al- Masih, og det navn bliver overtaget af resten af verden. Al-Masih er næsten det samme som det hebraiske Messias (græsk: Kristus). Han er en udpræget mellemøstlig type. Hans hår og skæg får ham til at minde om Jesus. Han er en folketaler med stor gennemslagskraft, der citerer Koranen i Syrien og Bibelen i USA. Hans overbevisende stil understreges meget af, at han tilsyneladende behersker naturkræfter og udfører spektakulære mirakler. Han vil ikke bekende sig til nogen bestemt religion.
Felix Iguero (John Ortiz) er præst i en hensygnende baptistmenighed i en landsby i Texas. Han er tæt på at opgive både troen, menigheden og kirken. Hans hustru Anna er ved at glide fra ham, og teenagedatteren Rebecca planlægger at stikke af. Men så kommer der en tornado, som smadrer hele byen - undtagen kirken. Alt tyder på, at Al-Masih har reddet den. Selvom Felix har studeret teologi, er hans vidnesbyrd desværre helt uden substans.
Lidt om handlingen
Serien kan nydes alene for underholdningens skyld. Vi blev fanget af en spændende handling helt fra begyndelsen. Flere af episoderne slutter med en cliffhanger. Første episode foregår i Syrien under borgerkrigens sidste krampetrækninger i Damaskus i 2019. Der får Al-Masih blandt andet følgeskab af de to unge mænd Jibril og Samer, der begge har mistet deres familie i krigen. De to danner en sidehistorie gennem det meste af serien. I andet afsnit er vi i Israel. Al-Masih bliver fængslet, efter at han har skabt uro på Tempelpladsen i Jerusalem. Den israelske hær griber kluntet ind i urolighederne og palæstinenserne erklærer en intifada. Al-Masih snyder på spektakulær vis israelerne, og så får han agenten Avi i hælene resten af serien. Agenten Eva blev opmærksom på Al-Masih, allerede da han trådte frem i Damaskus, og hun følger ham tæt via satellit og senere ved at rejse i hælene på ham. Hun er nok den af hovedpersonerne, der sammenlagt er på skærmen i længst tid. En del af spændingen ligger i, om det vil lykkes hende at afsløre Al-Masih som en svindler. Både Avi og Eva får mulighed for at afhøre Al-Masih. De to forhør ender med, at fangen afslører meget personlige og smertefulde forhold i de to agenters liv. Det gør dem endnu mere opsat på at fælde ham.
Den forunderlige redning af Felix' kirke kommer i medierne, og skarer af tilbedere strømmer til byen. Al-Masih bliver fængslet med krav om udvisning, fordi han er kommet ind i landet uden gyldige papirer (i den forbindelse er der hug til USA's stramme indvandrerlov). Desperate mødre kommer til Al-Masih med deres alvorligt syge børn for at bede om helbredelse, og Rebecca - datter af pastor Felix - får en million følgere, da hun orienterer om Al-Masih på de sociale medier. Hen mod seriens slutning får Al-Masih betydning for politik både i USA og i Mellemøsten.
Lidt om frelserskikkelsen Al-Masih
Al-Masihs handlinger og budskaber et meget sammensatte. Efterhånden får vi en fornemmelse af, at det er helt bevidst fra hans side. Af instruktøren bruges det til at holde os seere vågne. Vi får ingen færdige svar, men tvinges til hele tiden at spørge: "Hvad er meningen?" og "Hvad skal jeg mene om det?" På den ene side siger Al-Masih, at han er sendt med et budskab fra Gud. På den anden side glider han af på alle konkrete spørgsmål. Han hævder, at han aldrig har gjort krav på at være Messias, hverken i den kristne eller den muslimske forståelse. Alligevel opfører han sig i høj grad som en sådan og bliver også tilbedt som en frelser.
Som person og som taler virker han ikke spor overbevisende på os, og han skuffer også mange af sine disciple. Forhåbentlig findes der ingen troende, der vil lade sig føre på vildspor, som det i høj grad sker i serien. Mange af de kristne i serien er overbeviste om, at det må være den genkomne Jesus Kristus. Denne fremstilling hviler på manglende kendskab hos manuskriptforfatterne til kristen teologi om endetiden. Da Jesus kom til jorden første gang for 2000 år siden, var der mange, som gik glip af hans budskab, fordi de var forvirrede og forventede noget andet. Men alle os, der forventer, at Jesus kommer igen, ved fra Bibelen, at ved hans genkomst vil ingen være i tvivl om, at det er ham.
Lidt om det filmtekniske
Valget af skuespillere er faldet rigtig godt ud. Der er flere vanskelige roller, men alt fungerer. Lydsporet er også i orden, og fotograferingen er flot med flere ikoniske glimt. Der er spændende klipninger. Hen mod slutningen er der for eksempel en næsten genial krydsklipning mellem Rebecca i USA og Jibril i Ramallah. Selvom der til tider springes meget mellem lokaliteterne, hænger fortællingen sammen, og vi er ikke i tvivl om, hvor vi er. Nogle handlinger og citater virker overraskende, men også indimellem utroværdige, fordi de ikke er begrundede, men det hører sikkert med til den stil, instruktøren har ønsket. Vi skal ikke føres frem ved hånden med velbegrundede holdninger og handlinger, men hele tiden spørge: Hvad er meningen?
Som bibellæser vil man sikkert overveje, om Al-Masih kan være Antikrist. Han har antikristelige træk, men skildringen ligger så langt fra det, vi ved om Antikrist fra Bibelen, at seriens hovedperson ikke kan leve op til det. Begrebet nævnes vist overhovedet ikke i serien, så spørgsmålet har nok ikke været inde i billedet hos manuskriptforfatterne.
Kan ses på Netflix.