• STOCKHOLM BLOOTBATH nu på dvd og blu-ray

  • THE ROSA PARKS STORY nu på dvd og filmstriben.dk

  • GRAN TURISMO nu på Viaplay udover dvd og blu-ray

  • INGEN KENDER DAGEN nu på filmstriben.dk udover dvd og blu-ray

  • HVOR FLODKREBSENE SYNGER nu på Netflix udover dvd og blu-ray

Alle anmeldelser - Komedie

Mennesker i solen

Manglende havudsigt fra sommerhytten er det største problem, Stig kan forestille sig – men inden dagen er omme, har himlen åbnet sig, jorden slået revner og dommedag indfundet sig.

Komedie
Produktionsår: 2011
Varighed: 75 min.
Censur: 11 år
Instruktør: Per-Olav Sørensen,
Medvirkende: Ghita NørbyKjersti HolmenIngar Helge GimleAne Dahl Torp,
Stikord:
 Tro,


Anmeldelse:

Af: Per Breindahl - 07.03.2012- Tænk, hvis Gud virkelig kommer i nat.
- Det vil passe rigtig dårligt, vi har tre uger tilbage af ferien.

Vi er på en campingplads i Sverige – det er sankthansaften og årets varmeste dag. Vi er i selskab med seks personer: Parret Svein og Siv med deres søn Simon samt parret Stig og Ingrid, der ikke kan få børn – alle fem fra Norge. Lidt inde i filmen støder den kræftsyge fru Sørensen (Ghita Nørby) til.

Svein, Siv, Stig og Ingrid er alle mere eller mindre socialt handicappede: De har ingen ide om, hvad det indebærer at behandle andre mennesker anstændigt. Nu skal der holdes ferie og festes igennem med mad på bordet og snaps i glassene.  Drengen Simon forsøger at holde de voksnes tåbeligheder lidt på afstand ved at nægte at tale. Mens drinksene glider ned, bliver tragedier til underholdning og morskab. Derimod ignorerer de totalt, at naturen opfører sig mere og mere mærkeligt: Himlen bliver ildrød, det regner blod, fiskene dør, store græshopper i sværme invaderer campingpladsen, og det hele rundes af med jordskælv og ildregn.

Ikke engang da en profet i skikkelse af den polsk-danske jøde fru Sørensen træder ind og udlægger teksten for dem, vil de indse, hvad der er ved at ske. For som citatet, der indleder anmeldelsen, viser, så passer det rigtig dårligt med dommedag lige nu, hvor ferien netop er begyndt.

Filmens undertitel "En dommedagskomedie" kan lyde som en selvmodsigelse. Men hvis man - som filmen gør - ser på menneskers opførsel i lyset af, at livet en dag får en ende – ja så får mange af vi menneskers egoistiske handlinger et tragikomisk skær. Det er denne komik, filmen koger ind til et lille, absurd koncentrat.

Vi får et par bibelcitater fra fru Sørensen, bl.a. citerer hun direkte fra Johannes' Åbenbaring kap. 8 vers 1, hvor Lammet bryder det syvende sejl. Filmens dommedagssymptomer er hentet direkte ud af Bibelens billedsprog om dommedag. I filmen ser vi konkret, at der efter dommedag er to udgange for mennesker. Jeg vil dog ikke gå så langt som til at kalde denne film en forkyndende film. Jesus, nåde, frelse, opstandelse er ord og begreber, der ikke behandles i denne film.

Med en spilletid på kun 75 minutter er det en forholdsvis kort spillefilm. Det gør den til gengæld velegnet til at kunne bruges som oplæg i en bibelkreds eller ved et møde, hvor man holder den op imod Bibelens egen tale om dommedag. Mange danske folkekirkepræster viger uden om at prædike om dommedag, selv om en hel del prædiketekster lægger op til det. Måske fordi de ikke bryder sig om at fortælle, at mennesker kan gå fortabt. Men hvis dommedag bruges til at skabe eftertanke om, hvordan vi opfører os over for hinanden nu – så giver det rigtig god mening at beskæftige sig med dommedag og dens følger.

"Mennesker i solen" er teknisk flot. Dommedagseffekterne er meget visuelle, stærke farver, bulder og brag. "Mennesker i solen" er et teaterstykke omsat til film, instrueret af en teaterinstruktør. Det bærer filmen præg af. Filmens ide er meget enkel, og scenen det hele udspilles på, er meget lille. Vi ser ikke mange facetter af vores hovedpersoner. Historien er kort og direkte.

Ikke danske undertekster
Red: Filmen blev valgt til anmeldelse i den tro, at den ifølge oplysninger på cdon.dk's hjemmeside havde danske undertekster. Det viste sig at være forkert - cdon.dk beklager og har rettet det. Men anmelderen oplyser, at det er letforståeligt norsk, og at Githa Nørby jo taler dansk.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 3.0 af 6. 1 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer