• THE HOLDOVERS på blu-ray

  • FATHER STU sidste dag på Netflix: 26/5, første dag på Viaplay: 27/5

  • SONIC THE HEDGEHOG 2 nu på Netflix udover dvd og blu-ray

  • HAMMARSKJÖLD i biografen

  • Pinsefilm: PAUL, APOSTLE OF CHRIST se fx på Blockbuster.dk eller dvd kan lånes fysisk på bibliotek.dk

  • RESPECT - om Aretha Franklin DR2 | 24-05-24 | kl. 19.40

  • KINGDOM OF THE PLANET OF THE APES i biografen

Alle anmeldelser - Drama

Malcolm & Marie

En filminstruktørs manglende tak til sin kæreste ved filmpremieren åbner for et skænderi - afbrudt af "I love you"-scener - efter hjemkomsten. Filmen er i sort-hvid og optaget på kun én lokation.

Drama
Produktionsår: 2021
Varighed: 106 min.
Censur: 15 år
Instruktør: Sam Levinson,
Medvirkende: ZendayaJohn David Washington,
Stikord:

Anmeldelse:

Af: Anette og Jørgen Hedager Nielsen - 08.02.2021HUSK AT SIGE TAK 

Filmens 106 minutter viser cirka 106 minutter af Malcolm og Maries samliv. Det hele foregår i og omkring et arkitekttegnet moderne hus, og der er kun de to skuespillere. Alt foregår nogenlunde i realtime, fra de kommer hjem efter en festlig aften, til de går i seng - og så lidt næste morgen. Anledningen til festen var premieren på en film, som Malcolm (John David Washington) har instrueret. Han har selv skrevet manuskriptet, kraftigt inspireret af Maries (Zendaya) tidligere stofmisbrug, som han hjalp hende ud af.

"Malcolm & Marie" handler om at lave en film, men den handler også om kærlighed og kærlighedens besværligheder. Man kan også sige, at det er en film om et 106 minutter langt skænderi afbrudt af pauser med kysseri og kæleri og "I love you". Og så er det hele fotograferet i sort-hvid af en fotograf, der til fulde forstår at udnytte de æstetiske muligheder som fravær af farver giver.

Brug for hinanden
Et sted siger Malcolm: ”Film har ikke brug for et budskab. De har brug for hjerte, elektricitet.” Måske er det manuskriptforfatter og instruktør Sam Levinsons undskyldning for at lave en film uden et helt klart budskab, men en film med masser af hjerte og elektricitet. Samspillet mellem Zendaya og John David Washington slår virkelig gnister.

"Vi er ikke sammen, fordi jeg har brug for dig, men fordi jeg elsker dig," siger Malcolm til Marie. Netop der ligger deres problem, for hun mener, at han har brug for hende. Han kunne ikke have lavet filmen uden hende. I åbningsscenen kommer de hjem fra den store premierefest. Hun går på toilet, mens han danser rundt i begejstring over den modtagelse, hans film har fået, og hun virker ret sur. Han presser hende til at sige, hvorfor hun ikke kan dele hans begejstring. "I din tale takkede du alle og enhver, men du glemte at takke mig," er hendes forklaring.

Høvl til filmanmeldere
Da den første anmeldelse af Malcolms film ret hurtigt dukker op på internettet, bliver han sur. Den er ganske vist positiv, men den hvide kvindelige anmelder har fuldstændig misforstået hans ønsker med filmen. Hun blander hans sorte hudfarve ind i det, og det har efter hans mening intet med sagen at gøre. I en fem minutter lang monolog høvler han filmanmeldere ned. Det sker med flere hug mod moderne politisk korrekt identitetshysteri. Så vidt vi forstår det altså, for man skal jo som filmanmelder passe på med at lade personlige holdninger påvirke vurderingen.

For mange "fucking"
Deres skænderi ripper op i en hel del, som har været usagt mellem de to. Vi oplever, at hun er noget bedre til at forstå ham, end han er til at forstå hende. Det er også hende, der får lov til at fremføre den afsluttende monolog, som er stærk og smuk og måske opsummerer netop det, Sam Levinson ønsker at sige med filmen.

Filmen viser en passioneret seksuel tiltrækning, men der er ingen nøgenscener. Det største minus for os er den overdrevne brug af bandeordet "fucking". Faktisk er der ikke ret mange sætninger uden. Det er virkelig ærgerligt, for replikkerne kunne godt leve uden.

Et corona-produkt
"Malcolm & Marie" skal bedømmes ud fra det, filmen er i sig selv, men det hører alligevel med til en omtale, at den er et resultat af corona-nedlukningen. Det store projekt, Sam Levinson var i gang med, blev midlertidigt lukket, men tiden skulle bruges til noget. I løbet af meget kort tid fik han flikket et manuskript sammen. Han var i forvejen i gang med at instruere Zendaya, så Marias rolle er skrevet til hende. Han blev hurtigt klar over, at John David Washington var manden bag Malcolm. Da scenen er et privat hus, gjaldt særlige corona-regler, som blev fulgt til punkt og prikke. Der var aldrig mere end 12 personer på sættet, og alle medvirkende levede i en boble i den tid, optagelserne foregik.

Kan ses på Netflix.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 3.0 af 6. 3 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer