• PAST LIVES på dvd og blu-ray

  • THE ZONE OF INTEREST nu på MAX udover dvd og blu-ray

  • ONE LIFE i biografen

  • HORIZON - EN AMERIKANSK SAGA (DEL 1) i biografen

  • BABYLON nu på Netflix udover dvd og blu-ray

  • GOLDA nu på Viaplay udover filmstriben.dk, dvd og blu-ray

Alle anmeldelser - Biografi/baseret på virkelig historie

Mad Ship

Et dansk-norsk ægtepar udvandrer til Canada i 1920'erne. Drømmen varer kun kort, for der kommer tørke, og de har ikke penge til afdrag på huset.

Biografi/baseret på virkelig historieDramaFilmstriben.dk
Produktionsår: 2012
Varighed: 90 min.
Omfattet af CVLI-licens
Censur: 15 år
Instruktør: David MortinPatricia Fogliato,
Medvirkende: Nicolaj Lie KaasLine VerndalGil Bellows,
Stikord:

Anmeldelse:

Af: Anette og Jørgen Hedager Nielsen - 09.12.2013I 1920'erne udvandrede mange til Canada med en drøm om, at det ville blive godt i det nye land. Men på grund af den store depression, blev der fattigdom, og mange kunne ikke få arbejde. Flere år med tørke forværrede situationen. "Mad Ship" er inspireret af en virkelig historie om Tom Sukanen.

Det dansk-norske ægtepar Tomas (Nikolaj Lie Kaas) og Solveig (Line Verndal) bor i den norske skærgård i en lille hytte. Især Tomas har en drøm om at flytte til Canada, og Solveig stoler på ham og går med til det. De får en lod jord at dyrke langt ude på prærien, og han bygger selv bolig og lade. Ved filmens begyndelse har de en dreng på 8-10 år og en pige på 5-6 år. Der mangler regn, så høsten er truet. Da de hører en buldren i det fjerne, tror Tomas, at der er regnvejr på vej. I stedet for er det en sandstorm, som ødelægger alt på markerne. Midt i uvejret skælder Tomas ud på Gud.

Uden høst kan de ikke betale afdrag på huset. Bankmanden - som er kirkegænger - kan ikke blive ved med at give dem henstand. Tomas er for stolt til at indrømme, at deres drøm har fejlet. Frustreret tager han til byen for at finde arbejde, men det er der også mange andre, der gør. Solveig og børnene får besøg af bankmanden, som siger, at det ikke bliver ved med at gå, medmindre de kan finde ud af "et arrangement". Han er tiltrukket af Solveig, og arrangementet er seksuelt samkvem meget mod hendes vilje.

Tomas finder et usselt arbejde og fristes til at være sin kone utro. På vej tilbage til familien, kæmper han sig gennem det ørkenlignende landskab, som prærien efterhånden er blevet til. Han falder og udbryder: "Jeg er fortabt; jeg er så fortabt." Selvom det nok ikke er tænkt i bibelsk forstand, giver det mindelser om fx lignelsen om "Den fortabte søn".

Efter tilbagekomsten slår det klik for Tomas. Han har lovet Solveig, at de skal tilbage til hjemlandet, og det løfte vil han holde. Derfor bygger han et skib ude i laden, og han bruger materialer fra stuehuset til det. Hans tanke er at trække skibet ud til en flod. Han segner under transporten af det tunge skib. Det ser vi allerede i indledningsscenen.

En gammel grammofon kan spille Solveigs sang af den norske komponist Peer Gynt. Den spilles flere gange - især når der er tilbageblik til tiden i Norge. Lydsporet er med til at sætte stemningen. Det er en film med stærke følelser, som kommer til udtryk i både voldsomme udbrud og stilfærdige scener. Nikolaj Lie Kaas og Line Verndal klarer de store roller flot, uden at det bliver patetisk. Vi lever os ind i historien og identificerer os med den hårdt ramte familie. I tilgift får man et indblik i den virkelighed, som blev mange danske udvandreres vilkår.

Instruktørerne, ægteparret David Mortin og Patricia Fogliato, siger: "Man er nødt til at have en drøm. Og nogle gange er man nødt til at bringe store ofre for at bringe den til virkelighed."

Terrence Malicks Days of Heaven/Himlen på jorden beskriver nogenlunde samme tid. Dog er det hele meget mere fattigt og enkelt i "Mad Ship".Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 3.1 af 6. 7 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer