• UNSUNG HERO nu på VOD, fx Blockbuster.dk

  • BOYHOOD nu på Netflix udover dvd

  • BIRTHDAY GIRL nu på Blockbuster.dk

  • THE CALL OF THE WILD nu på Netflix udover Disney+, dvd og blu-ray

  • PAST LIVES på dvd og blu-ray

  • THE ZONE OF INTEREST nu på MAX udover dvd og blu-ray

  • ONE LIFE i biografen

Alle anmeldelser - Drama

Macbeth

Ny filmatisering af Shakespeares berømte skuespil. Filmen er et studium i menneskelig korruption og magtbegær.

Drama
Produktionsår: 2015
Varighed: 113 min.
Censur: 15 år
Instruktør: Justin Kurzel,
Roman/manuskript: William Shakespeare,
Medvirkende: Michael FassbenderMarion CotillardJack Madigan,
Stikord:
 Krig,
 Mord,


Anmeldelse:

Af: Peter E. Nissen - 26.08.2016BEGÆR TIL DØDEN

Dette er en ny filmatisering af Shakespeares berømte skuespil Macbeth lavet af instruktøren Justin Kurzel. Denne version er en kunstfilm som arbejder mellem teateret og filmmediet. Det er et spændende bud på den svære kunst at omsætte et gammelt skuespil til nutidig film. Shakespeare er særlig vanskelig på film, fordi hans skuespil er kendetegnet ved lange og dybe indre dialoger i hovedpersonerne.

Studium i menneskelig korruption
Filmen handler om den skotske general Macbeth som har fået en profeti om, at han en dag vil blive konge af Skotland, men også at andre vil afløse ham. Motiveret af magtbegær dræber Macbeth først Kong Duncan for dernæst at dræbe alle, som han betragter som rivaler. Det skildres, hvordan Macbeth i stigende grad bliver ædt af sit eget magtbegær og paranoia og dermed spænder ben for sig selv. Hans hustru Lady Macbeth kæmper med at bakke ham op, og hendes bånd til ham skaber en splittelse, som hun i længden ikke kan rumme. Det er et studium i menneskelig korruption og dets konsekvenser for menneskelige relationer.

Kurzel har valgt at skabe en stærk og flot ramme omkring handlingen ved at genskabe et historisk middelaldermiljø i Skotland. Han bruger både voldsomme krigsscener, smukke naturscener i sol, dis og regn og langsomme sekvenser med dyster strygermusik. Der optræder flashback løbende gennem filmen, hvor personer optræder, som de dukker frem i Macbeths tanker. Dette bevarer karakteren fra teaterscenen, uden at rammerne virker statiske. Kurzel formår at sprænge den traditionelle teaterkulisse til en åben ramme, som man kun kan lave på film.
 
Film med dybde
Det klassiske sprog er bevaret og filmen kan virke langsom og tung, fordi den skal give plads til de lange, klassiske replikker. Ligesom i det originale skuespil er det Macbeths tanker og indre forvandling og ikke den ydre historie, der er i centrum. Forventer man en hurtig actionfilm bliver man skuffet. Til gengæld formår filmen at bære noget af den dybde, Shakespeares skuespil har. Filmen kan være en god måde at blive introduceret til Shakespeare på for den, som ikke har mod på at gå i teatret. I modsætning til den populære Shakespeare in Love er dette nemlig den ægte vare.

Kirken svigter sit ansvar
Set fra en kristen synsvinkel bekræfter Macbeth, hvordan synden kan korrumpere et sind til fortabelse og ødelæggelse. Set i lyset af vores tids konflikter og politiske intriger er der stadig meget at hente i det gamle skuespil. Kirken bruges til at bekræfte de involverede i deres onde handlinger, og det viser, hvor sårbar kirken er for den slags misbrug. Macbeth er et eksempel på, hvordan Gud sættes til side, for at han selv kan blive gud, og kirken står desværre som den tavse medløber.

Filmen anbefales til en fordybelsesaften. Det er et godt alternativ til tankeløs underholdning. Det er godt at se, at filmmediet også kan bruges på den måde. Den ville være god til undervisningsbrug for voksne elever.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 4.6 af 6. 5 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Kirsten, 13-12-20 01:26:
God film. Meget enig med ovenstående anmelder: god til fordybelse og måske til undervisning. Somme tider lidt svært at kende personerne fra hinanden: alt erblod og skæg. Mener 5 stjerner, men kan ikke rette det.
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer