MAN BEHØVER KUN AT TILGIVE ÉN GANG
Tom (Michael Fassbender) har overlevet sin tjeneste som soldat i Frankrig under første verdenskrig. Han får et vikariat som fyrmester langt ude på en øde ø ved Australiens sydvestlige hjørne. Man er betænkelig ved at ansætte ham, når han er alene. Men det passer Tom godt at få stilhed og nyde den flotte natur oven på krigstraumerne. Kun cirka hver tredje måned kommer der båd med varer. Tom kaldes ind til fastlandet for at blive fastansat. Ved samme lejlighed bliver han forelsket i Isabel (Alicia Vikander), og efter lidt brevveksling bliver de gift.
Ambivalens
Tom og Isabel trives rigtig godt på øen, og glæden er stor, da Isabel venter sig. Desværre ender det med abort. Også næste graviditet ender med abort. Det er hårdt for begge. En dag driver en båd i land med et lille, skrigende barn og en død mand. Isabel tager sig straks af barnet og får med det samme moderfølelser. Tom går med til at vente til dagen efter med at sende signal om fundet. Men næste dag vil Isabel vente en dag mere. Hun siger, de skal tænke på barnet, der trænger til at komme sig. Tom har det meget svært, for han vil rigtig gerne gøre sin hustru glad, men han ved også, at det er forkert ikke at indberette det. Et sted er der måske en ulykkelig mor, som savner sit barn. Der går et års tid, og de kommer til fastlandet for at få pigen døbt. Tom kæmper stadig med ambivalente følelser. Skal han følge sin trang til at fortælle sandheden til myndighederne eller sin kærlighed, der ønsker at gøre Isabel lykkelig?
Skyld og tilgivelse
Michael Fassbender tegner sin karakter meget stærkt. Vi følger en mand, der er knuget af forskellige krav og hensyn. Han er oplært til at følge reglerne, og han vil rigtig gerne gøre det rigtige. Vi sidder faktisk og deler hans dårlige samvittighed. Filmen handler også om opofrende kærlighed, der er villig til at lide uskyldigt, for at en anden kan gå fri. Et sted i filmen lyder spørgsmålet mellem et andet ægtepar: "Hvordan kan du være glad, når du har oplevet meget ondt?" Svaret er, at man kun behøver at tilgive én gang. Det er meget bedre at tilgive end at ødelægge sit liv og bruge kræfter på at være vred. Men filmen viser samtidig, at tilgivelse ikke løser alle problemer. Den handling, som tilgives, kan have store konsekvenser senere.
Langsom og flot filmatisering
"Lyset i havet" er en langsom film. Vi får tid til at overveje, hvad der ligger mellem linjerne, og hvad der gemmer sig bag antydningerne. Samtidig er der en spænding, som holder opmærksomheden fangen. Stærke følelser og store beslutninger er i spil. Naturen spiller en central rolle. Der er mange flotte solnedgange, og lys og mørke bruges fint. Tom siger ved en højtidelig anledning, han vil sørge for, at lyset leder dem, der har brug for det. Vi bemærkede også, at de kirkelige ritualer får god plads, når de er med, og de spiller positivt med i fortællingen. Tidligt i ægteskabet er der et par samlejescener, der er skildret tilpas dæmpet, når de nu skal være der. Det er en film, hvor der er god mulighed for at knibe en tåre, men den bliver heldigvis ikke overdrevent sentimental. "Lyset i havet" er en filmatisering af M.L. Stedmans roman af samme navn.