ET OLIEEVENTYR BEGYNDER
I løbet af otte episoder drages vi ind i den dramatiske begyndelse på det norske olieeventyr. Scenen er Stavanger fra 1969 til 1972. Vi møder fire unge mennesker, som kastes ud i en rivende samfundsudvikling med store konsekvenser for byen, regionen og landet som helhed.
I de tre første episoder kommer vi tæt på de fire hovedpersoner Christian (Amund Harboe), Anna (Anne Regine Ellingsæter), Toril (Malene Wadel) og Jonathan (Bart Edwards). Skibsredersønnen Christian er dykker på en platform, som foretager prøveboringer. Han er dygtig til sit arbejde, men som person både impulsiv og usikker. Da der sker en ulykke på boreplatformen, oplever Christian at det er hans skyld. Han prøver at sone sin skyld ved at hjælpe Toril. Toril siger på et tidspunkt, da Christian dukker op: "Jeg var ved at bede om tilgivelse," hvortil Christian svarer: "Det er godt, jeg ikke er kristen, for så var der meget, jeg skulle bede om tilgivelse for." Christians forlovede Anna, som kommer fra enkle kår på landet, er ambitiøs og ressourcestærk og arbejder som sekretær for den kendte politiker Arne Rettedal. Toril er vokset op i et frikirkeligt hjem i Stavanger og arbejder i rederifamiliens konservesfabrik. Toril viser, at hun kan bede højt til Gud, mens hun sidder og spiser sin frokost. Da det bliver kendt, at Toril er gravid med en amerikansk oliearbejder, presses hun til at gifte sig med en fra menigheden. Den sidste i den unge kvartet er Jonathan, en verdensvant og charmerende amerikansk jurist, som arbejder for Phillips Petroleum.
Troværdig historieskrivning
TV-serien "Lykkeland" lader os komme tættere på historien bag olieeventyret i Stavanger, gennem levende skildringer af enkeltpersoner og miljøer. Fiktionen opleves i høj grad troværdig, og dermed udfyldes billedet fra den traditionelle historieskrivning. Olieeventyret får her et ansigt, både menneskeligt og lokalhistorisk.
Serien viser, at missionsbyen Stavanger måtte tage et opgør med kristen tro og traditionelle kristne værdier for at kunne tage springet over i det tillokkende lykkeland. Særlig tydeligt bliver det i skildringen af det strenge og livsbegrænsende frikirkelige miljø. Følgende replik fra borgmester Rettedal under en livlig debat i bystyret er da også betegnende: "Hvorfor har vi denne diskussion i Jesus-byen, Norges fattigste by?"
I sidste episode er der afstemning om, hvilken by der skal være oliehovedstad: Bergen, Trondheim eller Stavanger. Og en afstemning skal afgøre, om der skal oprettes et statsligt olieselskab.
Kan ses på DRTV indtil 31/12 2025, hvor også sæson 2 kan ses.
Teksten er en omskrivning af anmeldelse af Lars Dahle på Snakk om tro.