ALLE TIDERS VARIANTER
Marvel – og mere
Marvel er et mega-stort univers af tegneserier og film – man kan vel med nogen ret sige, at det for tiden er verdens største. Denne serie er på den ene side klart en del af dette univers. Vi kan placere det på universets tidslinje og genkende mange figurer. Og for følgere af Marvel Cinematic Universe (MCU) er den en skarp og overraskende brik i det hele tiden ekspanderende puslespil. En brik, der åbner mange spændende nye muligheder. Så meget mere unikt er det, at en seer, der intet kender til Marvel, vil kunne nyde denne serie fuldt ud. Man går glip af nogle hints til Marvel-universet – men hvis de er meningsbærende for serien, forklares de lige kort. Det er i sig selv en kvalitet ved serien. I denne anmeldelse vil jeg ikke kommentere på puslespilsbrikkens plads i MCU – men MCU-fans: glæd jer!
TVA – en selvbestaltet organisation
Scenariet er, at organisationen Time Variance Authority (TVA) er en selvbestaltet vogter af den hellige tidslinje. Hver gang tidslinjen trues af et brud, sendes et hold soldater afsted og udrydder kilden til forstyrrelsen: en variant, der ikke burde være der. Varianterne er udgaver af personer, der ellers findes, men når de er i forkerte udgaver på forkerte steder på tidslinjen og gør forkerte ting, truer de tidslinjen. Ifølge TVA var hele verdens eksistens truet af krigen mellem forskellige tidslinjer, indtil de tre Tidsvogtere fik etableret én samlet tidslinje, hvis opretholdelse er nødvendig, hvis verden ikke skal gå under. Men kan man stole på TVA? Vores Loke-variant, Loki (Tom Hiddleston) bliver arresteret og forhørt af en højtstående TVA-officer Mobius (Owen Wilson). Seriens plot skal ikke afsløres – men en af de store grunde til at nyde denne serie, er de mange replikskifter mellem Loki og Mobius, hvor en blanding af filosofi, skarp retorik, drillerier og skænderier giver grund til både smil og eftertanke.
Løgnagtige Loke
Halvguden Loke fra den nordiske mytologi er hovedfiguren i serien. Hans bærende egenskab er at snyde, narre og lyve. Dette er også seriens hovedtema: hvad er sandt? Hvad er en illusion eller en falsk kopi? Kan man have tillid til nogen? Dette tema udfoldes på mange underfundige måder serien igennem. Især tilfører forekomsten af varianter af Loke mange både sjove og tankevækkende aspekter. Hvem kan stole på hvem, når man er sammen med så mange variationer af sit eget løgnagtige jeg? Og så til og med en variant i hunkøn (Sylvie – spillet af Sophia Di Martino)? Og ender det mon med, at halvguden sandelig bliver helt ærlig og værd at stole på?
Det fortsætter
Disney har meddelt, at der kommer en sæson 2. Det vises også ganske kort helt til sidst i sidste afsnit. Slutningen på sæson 1 kunne man heller ikke være bekendt at lade os sidde uforløste tilbage med. Derfor kan vi glæde os til mere af denne ret unikke blanding af humor og alvor. Loki, Mobius og Sylvie spilles fremragende – både i de små detaljer i mimik og stemmeføring og i de større armbevægelser. Et godt tip: lad være med at tro undervejs, at nu ved du, hvordan relationen mellem disse tre er. For varianter af en løgnagtig halvgud, der spiller sammen med en TVA-agent, der måske ikke længere ved, om han skal stole på Loki eller TVA eller noget som helst, er virkelig uforudsigelig! Og ja: serien rummer også et begyndende kærlighedsforhold – men det er så kompliceret, at det måske heller ikke er ægte – eller måske er det?
Kan ses på Disney+