• FILM MED STIKORDET FODBOLD fx SOMMEREN '92

  • EN FLÆNGE I HIMLEN nu på Netflix udover Disney+ og blu-ray

  • IO CAPITANO på Filmstriben.dk og fx Blockbuster.dk

  • TEMA KRISTNE FILM fx. JESUS REVOLUTION

  • TEMA BIBELFILM fx TESTAMENTE: HISTORIEN OM MOSES

Alle anmeldelser - Drama

Lille sommerfugl

En guldbryllupsfest, der på overfladen har alle muligheder for at være idyllisk, udvikler sig i løbet af aftenen til dramatiske spændinger både hos guldbrudeparret og i resten af deres familie.

DramaTEMA Danske film
Produktionsår: 2020
Varighed: 102 min.
Censur: 11 år
Instruktør: Søren Kragh-Jacobsen,
Medvirkende: Jesper ChristensenKaren-Lise MynsterPeder Thomas PedersenMia Lyhne,
Stikord:

Anmeldelse:

Af: Sprint Aagaard Korsholm - 07.12.2020EN LANG FEST 

Ernst (Jesper Christensen) er svineavler med stort S. Han har opkøbt gård efter gård for at få jord og gylleplads nok til sin store svinebesætning. Louise (Karen-Lise Mynster) er hans trofaste kone, og i dag kan de sammen fejre guldbryllup. Alt skulle sådan set være idyl – men det er kun på overfladen.

Hele filmen udspilles - bortset fra små flashbacks til de tos ungdom - i løbet af denne festdag og nat. Deres søn, Lasse er med i et band, der står for musikken til festen i forsamlingshuset. Hans kone, Lis og deres søn, Christian (Sofus Rønnov) udgør resten af familien. Dertil kommer en sværm af venner og bekendte af alle mulige og umulige typer, fx en tyk svensktalende præst i præsteskjorte (til en privat fest?). Der er rigeligt med mad og alkohol. Mens aftenen skrider frem med diverse indslag, sker der vældig meget i kulisserne. Ernst og Louise forlader gentagne gange festen, fordi der lige er noget, der skal tales om eller flygtes fra. Christian har det på samme måde med sin kæreste Lærke, hvis mor Lasse lige har været Lis utro med. Det er alle disse kulisse-begivenheder, der udgør filmens virkelige forløb, mens alle klippene fra festen viser nogle ting, der undertiden kaster lys ind over situationen, undertiden bare er en del af en typisk fest med spisning, festsange, dans og rigeligt med våde varer.

Parforhold
Forholdet mellem Ernst og Louise er i centrum – dog fylder Ernst langt mest, selv om han bestemt ikke er nær så talende og udadvendt som sin kone. I løbet af aftenen springer den bombe, han slet ikke har turdet tale med Louise om: de er netop erklæret konkurs! Og så udspilles det ærketypiske sam- og modspil mellem den stille mand, der hellere vil dø end tabe ansigt, og den åbne kone, der forlanger, at der er fortrolighed, hvis der skal være kærlighed. Lasse og Lis og Christian og Lærke er også i sam- og modspil i løbet af festen.

Racisme
En mulig økonomisk redning for gården er at leje de omkringliggende opkøbte gårde ud til kommunens husning af flygtninge, hvor der er akut pladsmangel. Denne løsning forhindres af Ernsts og nogle af festdeltagernes udbredte modvilje mod alle disse farvede, der oversvømmer vores land. Se selv, om det lykkes Louise at få Ernst gjort mere venlig overfor både de fremmede og den mulige økonomiske redningsplan. Se også, hvad der sker, da Lasses gave til sine forældre er, at fire negroide musikere kommer og synger.

Hverdagsskæbner
Igen har Kragh-Jakobsen leveret et kærligt portræt af nogle af hverdagens danskere. Med humor og ærlighed. Også på en måde, så man ikke rigtig ved, om man skal grine eller græde. Desværre har han mange personer og deres forhold i spil på én gang. Det medfører, at der ikke bliver ret meget plads til hver enkelt karakter, og undertiden føles skildringerne for korte og unaturlige til at kunne kaldes et realistisk forløb – og da slet ikke på én aften, selv om man tager natten til hjælp. Det ærgrer mig, at skuespillere som Christensen og Mynster ikke får mere lejlighed til at vise, hvad de kan. Filmen mister dermed muligheden for at score mange stjerner, men har på den anden side en del lysglimt – fx Christians forelskelse i Lærke, der hjælpes på vej af en erfaren kogekone – og så filmens lille ”Engel”. Engelen er en lille pige, som tit futter rundt i hælene på Ernst ude i svinestalden. Hun kommer faktisk til at spille en livsvigtig rolle flere gange undervejs – og giver også filmen dens navn.

Filmen er kommet på dvd.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 3.8 af 6. 4 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer