• ORDINARY ANGELS på VOD, fx Blockbuster.dk

  • BOY ERASED nu på Netflix udover dvd og blu-ray

  • FILM MED STIKORDET FODBOLD fx SOMMEREN '92

  • EN FLÆNGE I HIMLEN nu på Netflix udover Disney+ og blu-ray

  • IO CAPITANO på Filmstriben.dk og fx Blockbuster.dk

Alle anmeldelser - Drama

Lærerværelset

Das Lehrerzimmer

Da der sker tyverier fra lærerværelset, møder en idealistisk ung lærer sin skoles brutale og uigennemskuelige virkelighed på en smertelig måde.

DramaFilmstriben.dk
Produktionsår: 2023
Varighed: 98 min.
Omfattet af CVLI-licens
Censur: 7 år
Instruktør: Ilker Çatak,
Medvirkende: Leonie BeneschLeonard StettnischEva Löbau,
Stikord:

Anmeldelse:

Af: Sprint Aagaard Korsholm - 16.11.2023RYSTENDE SKILDRING AF VORES INDRE SVINEHUND 

Ung idealist
Carla Nowak (Leonie Benesch) er nyuddannet lærer. Med idealisme og dygtighed underviser hun en 7. klasse i matematik og idræt på en lille skole. Med kærlig og fast pædagogik virker samspillet med klassen godt, selv om der naturligvis er elever, der påkalder sig særlig opmærksomhed på måder, der kan lægge op til konflikt. Oskar Kühn (Leonard Stattisch) er usædvanlig dygtig til matematik og er derfor særlig værdsat af Carla.

Lærerværelset og skolekontoret er – som på så mange mindre skoler - steder, hvor alle kender alle og har en rimelig positiv omgangstone.

Mistanken
Men under overfladen lurer helt andre ting. Skolen plages af nogle tyverier fra lærerværelset og nogle af lærerne vil dette til livs. Mistanken rettes mod 7. klasse. Nogle af lærerne udsætter de to klasserepræsentanter for et "frivilligt" forhør, hvor de nærmest tvinges til at udpege den elev, de mener, kan være den skyldige, Efterfølgende samler disse lærere alle drenge i 7. klasse, og beder dem vise deres pung frem. Da en elev med tyrkisk baggrund har usædvanligt mange penge i pungen, falder mistanken på ham. Carla følger denne "opklaringsmetode" med mistro og protest. Det viser sig, at der er en ganske legitim grund til det store beløb i drengens pung, men sladderens djævel er sluppet løs på skolen og løber hånd i hånd med racismen rundt i klassen og på resten af skolen.

Fælden
Carla beslutter at sætte en stopper for alt dette ved at afsløre tyven. Hun stiller en fælde, hvor hun hænger sin frakke med sin pung i over en stoleryg på lærerværelset, mens hendes bærbare står på bordet og filmer frakken. Fælden virker, og Carla opdager til sin rædsel, at det er skoles sekretær, fru Kühn, der er tyven. Fru Kühn nægter alt og kampen begynder. Skolens leder beslutter at sende fru Kühn hjem på ubestemt tid. Fru Kühn forsøger derefter at modarbejde Carla på alle måder og lægger hende bl.a. for had for alle forældrene til et forældremøde i klassen.

Konsekvenserne
Også i selve klassen spreder uroen sig, og bliver til en modstand mod Carla. Da det er hendes tur til at blive interviewet til skolebladet, misbruger eleverne dette til at lave en modbydelig artikel, der indeholder et interview fyldt med usandheder, der stiller Carla i et meget dårligt lys. Men det allerværste for hende er måske, at det netop er moren til hendes yndlingselev, hun har afsløret som tyv. Dette medfører selvfølgelig, at Oskar tager voldsom afstand fra Carla.

Efterhånden går det op for Carla, at hendes optagelse er ulovlig, og at hun dermed også selv bidrager til det indviklede rod af dårlige løsningsmodeller, der efterhånden er ved at true med at skade både skolen, de ansatte og eleverne.

Kort og intens
Filmen er kort og meget koncentreret - uden ret mange sekunder, der ikke er fyldt med mening. Det opleves helt naturligt i filmens flow, at Carla får angstanfald og må på toilettet for at trække vejret ind i en pose. De mange svigt, modbydeligheder, bagtalelser, sladder, mistro, racisme, fejhed og magtmisbrug skaber en forfærdelig realistisk beskrivelse af, hvordan vi mennesker under overfladen rummer så mange potentielle rædsler. Det gælder også 7. klasses elever, der mere eller mindre bevidst lader sig rive med af alt dette. De mange fremragende skuespilpræstationer bidrager til det intense stemningsindtryk.

Virkeligheden
Hvad er løsningen? Ja, det giver filmen intet bud på. Slutningen skal ikke røbes, men den er ikke udstyret med nogen løsning på noget som helst. Ligesom det virkelige liv sjældent går helt op på en god måde. Filmen er så modbydelig realistisk og kompliceret, at den er svær at ryste af sig, når man går ud fra biografen, for den minder alt for meget om det liv, vi går ud i.

For hvad går vi hjem til? Til en hverdag, hvor vi også risikerer, at den indre svinehund i os selv og andre sprænger sin snor, bryder den pæne overflade og begynder at bide i alt og alle. Og hvis du tænker, at den slags husdyr har du i hvert fald ikke, så prøv at se filmen en gang til. Samme råd vil jeg give dig, hvis du tænker, at når bare et menneske er idealistisk nok og vil det rigtige, så kan det kun gøre gode ting. Velkommen på lærerværelset!

Filmen er kommet på dvd.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 4.3 af 6. 3 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer