• STOCKHOLM BLOOTBATH nu på dvd og blu-ray

  • THE ROSA PARKS STORY nu på dvd og filmstriben.dk

  • GRAN TURISMO nu på Viaplay udover dvd og blu-ray

  • INGEN KENDER DAGEN nu på filmstriben.dk udover dvd og blu-ray

  • HVOR FLODKREBSENE SYNGER nu på Netflix udover dvd og blu-ray

Alle anmeldelser - Biografi/baseret på virkelig historie

Lady Jane

En interessant romantisk film om Lady Jane, der blev Englands dronning i ni dage. Filmen skildrer samtidig en kvinde med en stærk og grundfæstet tro.

Biografi/baseret på virkelig historieDramaTEMA Biografiske film
Produktionsår: 1985
Varighed: 135 min.
Omfattet af CVLI-licens
Censur: 11 år
Instruktør: Trevor Nunn,
Medvirkende: Helena Bonham CarterCary ElwesPatrick StewartAlec Guiness,
Stikord:

Anmeldelse:

Af: Carsten Riis Jensen - 27.06.2014EN STÆRK TRO DER KOSTEDE DYRT
Masser af intriger, magtkamp og mord præger historien om det engelske kongehus. En af de vigtigste faktorer efter reformationen var spørgsmålet om den "sande tro" og kampen mellem katolikker og protestanter. Forskellige regenter fastholdt enten den katolske eller "nye" protestantiske tro, og i England betød det voldsomme, blodige magtkampe og henrettelser af kættere.

Historien om lady Jane Grey er historien om et af de første forsøg på at få en protestantisk regent på tronen. Vel at mærke et mislykket forsøg. Jane Grey gik over i historien som "The Nine Day Queen", da hun kun nåede at sidde på tronen i ni dage.

Filmen "Lady Jane", fra 1985, er en af de gode, solide filmatiseringer, fra før voldsudgydelserne på skærmen blev ekstreme. Der er romantik, der er politik og religion i en fin blanding, og vi møder en ganske ung – 19-årig – Helena Bonham Carter i rollen som Jane Grey.

For en teolog og præst er historien om Jane Grey ekstra interessant, fordi hun som en af de første kvinder på fuldt intellektuel højde med dalevende præster går ind i en diskussion af, hvad der er den sande tro. Hun stiller skarpe spørgsmål og betvivler i høj grad den katolske lære – heriblandt især, hvad der skal til, for at et menneske bliver frelst, og hvorvidt det virkelig ér Jesus selv, vi modtager i nadverens brød og vin.

Efter ni dage på tronen bliver Jane Grey afsat, fordi landets højeste råd skifter side og igen bliver katolikker og støtter indsættelsen af den katolske dronning Mary. Lady Jane får en mulighed for at overleve, hvis blot hun vil skifte holdning. Men Jane Grey er en skarp tænker og har en stærk, grundfæstet tro, og derfor holder hun fast. Hun beder den katolske præst, hun taler med, om at prøve at overbevise hende ud fra skriftsteder i Bibelen. Noget, han ikke kan – og ikke vil.

Jane Grey har en stærk tro, men samtidig også en – for mig som lutheraner – noget anderledes tolkning af visse ting. Det gælder fx nadveren, hvor hun skarpt afviser, at vi i nadveren virkelig får Jesu legeme og blod: "Selv om Jesus sagde, at dette ér mit legeme og blod, så kan det jo ikke passe, for han sagde også, at han var vinranken og døren, og dét er han jo heller ikke. Han er ikke en vinranke og en dør, så kan han heller ikke være et stykke brød og nogle dråber vin."

"Lady Jane" er en fin, tidshistorisk film, som naturligvis først og fremmest fortæller en romantisk historie om Janes ægteskab med Guildford Dudley, men også fortæller en vigtig del af Englands historie og om kampen mellem katolikker og protestanter.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 4.0 af 6. 1 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer