• FLERE RINGENES HERRE-FILM PÅ VEJ

  • DRIVE-AWAY DOLLS nu på dvd og blu-ray

  • DUNE: DEL 2 nu på dvd og blu-ray

  • THE HOLDOVERS på blu-ray

  • FATHER STU sidste dag på Netflix: 26/5, første dag på Viaplay: 27/5

  • RESPECT - om Aretha Franklin DR2 | 24-05-24 | kl. 19.40

  • KINGDOM OF THE PLANET OF THE APES i biografen

Alle anmeldelser - Drama

Knight of Cups

Hvad er meningen med livet, spørger instruktøren Terrence Malick. En løs og gådefuld film, som henter inspiration fra "Pilgrimsvandringen" af John Bunyan.

DramaRomance
Produktionsår: 2015
Varighed: 118 min.
Censur: 11 år
Instruktør: Terrence Malick,
Medvirkende: Christian BaleCate BlanchettNatalie Portman,
Stikord:
 Sex,


Anmeldelse:

Af: Finn Andersen - 22.11.2016ER LYKKEN ARBEJDE, PENGE, SUCCES?

Alt er tomhed
Vi oplever en mands liv – han er succesfuld, har penge nok med masser af fester og piger, og hvad man ellers kan tænke sig i Los Angeles' jetset. Men er det det egentlige indhold i livet? Er det her, glæden, tilfredsheden og lykken gemmer sig?

Rick (Christian Bale) er manuskriptforfatter i Hollywood, som er optaget af spørgsmålet om, hvordan man kommer videre med et nyt og anderledes liv? Dette og andre store temaer sætter rammen for den lidt løse og gådefulde historie af den kendte instruktør Terrence Malick (bl.a. The Tree of Life, To the Wonder, Den tynde røde linie). Filmens titel er hentet fra tarotkort – hvor kapitlerne i filmen bl.a. er Månen, Den hængte mand, Tårnet og flere andre.

Som seer tænker man, om samlingen af kapitler og klip mon er tilfældige? Har de en okkult mening, eller er der noget kronologisk i billederne? Hvorfor har Malick ikke brugt nogle af temaerne fra Prædikerens Bog? Det ville være oplagt, når han bekender sig som kristen.

Det sidste ord i filmen bliver stille hvisket som voice-over: "Begynd’". Vi har altså set en lidt langstrakt film om Ricks liv på godt og ondt – bare for at opdage, at han faktisk ikke er begyndt på det nye liv.

Pilgrimsvandringen
I filmen er der flere henvisninger til John Bunyans klassiske allegoriske fortælling Pilgrimsvandringen. "Vi må gå til et sted, et sted med frelse," – måske ønsker Malick i sin fortælling at skabe en parallel til Bunyans allegori, hvor en pilgrimsvandrer jo netop er på vej fra "undergangens by (Los Angeles?) til den himmelske Stad". Hvem ved? Terrence Malick er ikke sådan at blive klog på!

Rick er forvirret over livet, kærligheden og kosmos. Noget kunne tyde på, at Malick her trækker på sine egne erfaringer med mislykkede forhold og ægteskaber i sit portræt af Ricks mange kærlighedsaffærer, tilfældige eller seriøse. Der er desværre en overflod af nærbilleder af nøgne kvinder på hotelværelser og ved diverse fester.

Filmen har også et stærkt portræt af Ricks hustru (Cate Blanchett), der føler sig totalt svigtet af sin mands uansvarlige liv. Rick har bl.a. en affære med en andens kone samt en tur til Las Vegas med en stripper, som giver Rick perler af visdom. Men Ricks dybeste problem er, at han ikke kan relatere eller gengælde ægte kærlighed, når han møder den.

Familien
Indimellem får vi et glimt af Ricks liv med familien. Ligesom i "The Tree of Life" er der to brødre, hvor den ene er død. Den anden bror i filmen er en plaget sjæl, måske misbruger. Deres far er fuld af sorg, beklagelser og selvbebrejdelser, som tilsyneladende skyldes hans manglende evne til at være en kærlig og nærværende far.

Filmkunst
Filmisk set har vi at gøre med et kunstværk. Der er smuk arkitektur, masser af lys og malende, smukke naturbilleder – alt sammen samlet og filmet af mesterfotografen Emmanuel Lubezki. Det er samtidig også en filosofisk og religiøs film: Ved et besøg på en kunstudstilling dvæler Rick (og vi) foran ikoner og andre kristne motiver. Senere går vejen forbi en kirke, hvor en prædikant får mulighed for at sige nogle rammende ord. Netop her synes det, som om Rick fanges af budskabet. Filmen er klippet impressionistisk fra sted til sted og i tid. Der males med filmklip og meget voice-over, men ikke ret megen dialog.

Se portrætartikel om instruktøren: En genert mesterinstruktør.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 4.0 af 6. 1 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer