• FLUGTEN TIL NICE DR2 | 28-11-22 | kl. 20.00

  • DRIVE MY CAR Oscarvinder på filmstriben og dvd

  • UDVANDRERNE nu på dvd og blu-ray

  • TEMA - JULEFILM fx BLACK NATIVITY på VOD

  • TEMA - FAMILIEJULEFILM fx JINGLE JANGLE: ET MAGISK JULEEVENTYR på Netflix

Artikler - Baggrund

Klogebog for filmelskere

Ønsker man mere indsigt i Jesusfilm og er indstillet på at "strække hals", så er der bestemt noget at hente i en ny bog.

Baggrund
Produktionsår: 0
Varighed:  min.

Instruktør:
Medvirkende:
Stikord:

Anmeldelse:

Af: Johan Schmidt Larsen - 10.04.2007Klogebog for filmelskere
I "Jesus går til filmen" præsenteres og analyseres der en række nyere Jesusfilm eller film, hvor Jesusskikkelsen spiller en mere eller mindre central rolle.

Udover at gøre læserne lidt klogere på udvalgte film, ønsker bogens forfattere at inspirere til brug af film i kristendoms- og konfirmandundervisning, studiekredse osv.

Jes Nystens har en fin artikel om Mel Gibsons The Passion of The Christ. Her gør Nysten bl.a. opmærksom på, at Gibson i høj grad har hentet inspration til sin udpenslede fremstilling af mishandlingen af Jesus hos den katolske mystiker Anne Cathrine Emmerich – en vægtning af volden, som han har modtaget meget kritik for hos mange anmeldere og som Nysten heller ikke finder belæg for i Ny Testamente.

Nordmanden Poul Otto Brunstad gennemgår en række store Hollywood-film, hvor han sætter fokus på, hvilken kristologi der fremstilles i disse film. Han peger på nogle af de generelle vanskeligheder, der er ved at omsætte evangeliernes beretninger til film. Men hvad der er nok så vigtigt, gør han opmærksom på, at de fleste filmskabere og instruktører i deres forsøg på at tegne et billede Jesus ofte er mere præget af deres egen tid og kulturbaggrund end af Ny Testamentes skildring af ham.

Lars von Triers kontroversielle film Breaking the Waves, Dancer in the Dark, "Idioterne" og Dogville bliver analyseret og fortolket af Peter Tudvad, hvor han med stor indsigt og i stramt og flydende sprog påviser, hvorledes disse films hovedpersoner kan ses som mere eller mindre vellykkede efterligninger (imitationer) af Kristus.

Bogen har flere artikler end de nævnte, og der er meget interessant at hente for filmelskere. Men samtidig henvender bogen sig til en relativ snæver målgruppe. Bogenes redaktører nævner, at man i sprog og indhold ønsker, at den skal henvende sig til en bredere målgruppe end de teologisk fagkyndige. Det mener jeg ikke til fulde er lykkedes. Tværtimod er sproget efter min mening lidt for indforstået og akademisk. Enkelte artikler bliver desuden lidt for spekulative i deres forsøg på at finde Jesus-imitationer i visse film. Men ønsker man mere indsigt i Jesusfilm og er indstillet på at "strække hals" samt lade sig udfordre, så er der bestemt noget at hente.

Skrevet til Indre Missions Tidende 15/2007Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Endnu ikke bedømt. Du kan være den første!
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer