• UNSUNG HERO nu på VOD, fx Blockbuster.dk

  • BOYHOOD nu på Netflix udover dvd

  • BIRTHDAY GIRL nu på Blockbuster.dk

  • THE CALL OF THE WILD nu på Netflix udover Disney+, dvd og blu-ray

  • PAST LIVES på dvd og blu-ray

  • THE ZONE OF INTEREST nu på MAX udover dvd og blu-ray

  • ONE LIFE i biografen

Alle anmeldelser - Adventure

Klaus

Et fremragende bud på årets julefamiliefilm. Om den luddovne Jesper der sendes på dannelsesrejse til en forfærdelig by med strid og ballade.

AdventureAnimationFamiliefilmTEMA Familiefilm jul
Produktionsår: 2019
Varighed: 98 min.
Censur: 7 år
Instruktør: Sergio Pablos,
Medvirkende: Danske stemmer:Lars MikkelsenJonatan SpangChristiane Schaumburg-Müller,
Stikord:
 Jul,


Anmeldelse:

Af: Sprint Aagaard Korsholm - 22.11.2019ET FORFÆRDELIGT STED

Jesper er en ung mand, der er søn af den stenrige leder af det Royale Postakademi. Jesper studerer også på postakademiet, men er luddoven og tænker mest på at leve i luksus og fornøjelser. Men så sender hans far ham på dannelsesrejse. Han skal rejse til det yderste nord, til en elendig lille flække, og der skal han ekspedere mindst 6.000 breve på et år for at kunne vende tilbage. Jesper lander midt i denne forfærdelige by, der i århundreder har været præget af voldsomme stridigheder mellem to familier. Han løber ind i en anden tilflytter til byen: Alva. Hun kom egentlig til byen som dens lærerinde, men ingen sender deres børn i skole, så hun lever af at sælge fisk og sparer sammen til at kunne flytte fra byen så hurtigt som muligt. Ingen sender breve – så Jesper er ved at fortvivle. I sin søgen efter kunder kommer han helt ud i skoven til en meget stor og meget eneboende skovmand, Klaus.

Nye tider
Jesper får en genial ide, der ikke skal røbes her. Men idéen får med tiden engageret både Klaus og Alva og alle byens børn og samerne, der bor tæt ved. Gennem en masse finurlige hændelser – stærkt krydret af voldsomme slagsmål mellem de to familier – opbygges langsomt alt det, der bliver til historien om julemanden. Samtidig er det en fortælling om sandheden i det, Klaus igen og igen siger: "En ægte god gerning vil altid føre noget godt med sig." Da filmen slutter, er byens to familier forenet, alle børn går glade i skole hos Alva, der naturligvis er blevet gift med Jesper og selv har fået børn. En rigtig happy end med masser af humor og finurlige krøllede ideer og mange vidunderlige bipersoner undervejs. Og en fremragende animation! Vi er tilbage i en 2d-animation, der ud over at være vældig flot, giver en rigtig god effekt i de mange handlinger og stemningsbilleder. Og så er det en god variation til de efterhånden mange 3d-animationer, der ikke rigtig formår at komme med så meget nyt.

Morale og åndelig dimension
Er man til lidt moralsk opfriskning af gamle dyder, bliver man ikke skuffet. Selv en stor egoist, der udtænker store planer for selv at få det bedre – og samtidig lader som om det er for andres skyld - kan opnå tilgivelse og få lov at se, at planerne førte noget virkelig godt med sig. Det virkelig gode er, at had og fjendskab og mistro afløses af venlighed, gavmildhed og tillid. Det kræver kamp og udholdenhed og sammenhold – men det kan lykkes! Og så er der et lille stilfærdigt lag mere: Klaus er enkemand. Hans kone døde alt for tidligt. Men som en stille vind suser hun stadig rundt og leder en hel del af slagets gang. Og da Klaus til sidst i filmen "forsvinder", er det ikke et almindeligt dødsfald. For hver juleaften har han voldsomt travlt med sin rensdyrtrukne kane – og Jesper får et lille gensyn med sin gamle ven. Så lidt overnaturligt skal der altså til, hvis julemanden, alle historierne handler om, skal levendegøres. Desuden er den ikke særligt danske sidehistorie ved Santa Klaus også med: At uartige børn får kulstykker i stedet for gaver. Men bare rolig: selv filmens værste bølle omvender sig og får gaver til sidst. Glædelig jul!

Kan ses på Netflix.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 5.8 af 6. 4 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer