• THE BLIND SIDE TV3 | 09-12-22 | kl. 20.30 og 10-12-22 | kl. 17.45

  • VANSKABTE LAND i biografen

  • DE SÆRLIGE nu på HBO udover filmstriben.dk, dvd og blu.ray

  • THE LADY IN THE VAN nu på Netflix udover dvd og blu-ray

  • FATHER STU nu på Viaplay udover dvd og blu-ray

  • TEMA - JULEFILM fx BLACK NATIVITY på VOD

  • TEMA - FAMILIEJULEFILM fx JINGLE JANGLE: ET MAGISK JULEEVENTYR på Netflix

Artikler - Film og folk

Katolik er manuskriptforfatter til Lutherfilmen

Vi må finde det sted, hvor mennesker siger, "Det er min historie", siger Bart Gavigan.

Film og folk
Produktionsår: 0
Varighed:  min.

Instruktør:
Medvirkende:
Stikord:

Anmeldelse:

Af: Johan Schmidt Larsen - 11.05.2006FORBINDE TRO OG KUNST

Englænderen Bart Gavigan er instruktør og manuskriptforfatter og desuden en værdsat konsulent for mere kendte instruktører og producenter. Gennem mange år arbejdede han med andres manuskripter, men er gennem de senere år trådt mere og mere i karakter i eget navn. Gavigan er troende katolik og har i de sidste 20 år har været kendt og respekteret navn inden for kristen film- og TV produktion. Bart Gavigan har sammen med sin kone, Patricia, altid været optaget af at forbinde sin kristne tro med et kunstnerisk engagement. I en årrække var de bl.a. stærkt engageret i Fisherfolks en lovsangs– og dramagruppe, som rejste England og USA tyndt med deres arrangementer.

Underviser manuskriptforfattere
I dag underviser Gavigan jævnligt amerikanske og europæiske manuskriptforfattere og sidder med i repræsentantskabet for Sundance Institut, som blev stiftet af skuespilleren Robert Redford. Instituttet, der er internationalt anerkendt blandt filmfolk, ser det som sin opgave at udvikle og opmuntre uafhængige filmproducenter, manuskriptforfattere, komponister og skuespillere og arrangerer desuden årlige filmfestivals.

Et af de mest bemærkelsesværdige ting ved Bart Gavigan er dog, at han som troende katolik spillede en central rolle i produktionen af biograffilmen "Luther", hvor han både var medforfatter til manuskriptet og co-producer.

I et interview med MovieMaker Magazine blev Gavigan spurgt, hvad han særligt havde lagt vægt i arbejdet med manuskriptet: "Jeg prøvede både at være tro mod selve ånden i historien og de historiske facts. Jeg ønskede også at finde de menneskelige temaer."

Vi må skildre kød og blod
"Jeg har en regel med ethvert manuskript: "Vi må finde det universelt menneskelige, kød og blod, legemliggørelsen af det sted, hvor mennesker siger, "Det er min historie," "Jeg ville have følt netop sådan" eller "Hvad ville jeg have gjort?" Og det var en af hovedopgaverne, vi havde for os: Hvordan gøre denne mand til en levende person af kød og blod."

Da Gavigan havde et tre dages seminar med folkene bag Lutherfilmen, var spørgsmålet bl.a.,  hvordan de kunne gengive Luthers teologi? Hertil svarede han, at det ville han ikke bekymre sig så meget om. "Hvis vi skildrer manden, vil alle disse ting falde på plads. Hvis vi rammer kød og blod, vil det være fint. Hvis ikke vi formår det, er det forgæves".

Gavigan var også medinstruktør på ”Christmas Child”, en filmatisering af en novelle af Max Lucado, der havde tv premiere på amerikansk tv i 2004. Desuden var han manuskriptforfatter og producent på End of the Spear.

Bart Gavigan arbejder i øjeblikket på et manuskript om nobelpristageren og missionæren Albert Schweitzer. Han er desuden medindehaver af 1A Productions.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Endnu ikke bedømt. Du kan være den første!
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer