• ORDINARY ANGELS på VOD, fx Blockbuster.dk

  • BOY ERASED nu på Netflix udover dvd og blu-ray

  • FILM MED STIKORDET FODBOLD fx SOMMEREN '92

  • EN FLÆNGE I HIMLEN nu på Netflix udover Disney+ og blu-ray

  • IO CAPITANO på Filmstriben.dk og fx Blockbuster.dk

Alle anmeldelser - Drama

Kapringen

Dokumentarisk beskrivelse af forholdene under kapringer af fragtskibe – og hints til de menneskelige omkostninger.

DramaThrillerTEMA Danske film
Produktionsår: 2012
Varighed: 120 min.
Censur: 11 år
Instruktør: Tobias Lindholm,
Medvirkende: Pilou AsbækSøren MallingDar SalimRoland Møller,
Stikord:

Anmeldelse:

Af: Carsten Riis Jensen - 24.09.2012Instruktør Tobias Lindholm går helt andre veje, end man nok ville forvente, i sin fortælling om kapringen af fragtskibet MV Rozen. Ingen hurtige actionsekvenser, ingen dramatisk musik, ingen komiske oneliners. I stedet håndholdt kamera, grumsede billeder og brunlige farver, trætte øjne, bristede håb, kynisk og benhård business.

Historien er velkendt, for vi har alle set tv-nyhederne fortælle om skibskapringer ud for Afrikas Horn og Somalia. Vi ved, at også i dette øjeblik er der danskere, der holdes som gidsler, med henblik på udveksling med store millionbeløb.

Når man ser "Kapringen", får man et indblik i, hvad det hele drejer sig om, og hvilke personlige konsekvenser og omkostninger, det har. Kaprerne er professionelle pirater, dvs. de gør det ikke for at skade nogen eller udøve tortur, men simpelthen for at tjene penge. De opholder sig gerne uger og måneder og år på et skib, mens forhandlingerne kører, for de er der med ét formål: Tjene penge.

Med sig om bord har kaprerne en forhandler og tolk, som står for kommunikationen med rederiet. Forhandleren er som sådan også i en knibe, for han har egentlig heller ikke lyst til at være om bord på skibet i længere tid. Han vil også gerne bare hjem, så han vil have handlen hurtigt overstået.

Filmen "Kapringen" er dokumentarisk. Kameraarbejdet og dialogen giver indtryk af at være et dokumentarhold, der uden kommentarer laver en nøgen og nærgående beskrivelse af, hvordan livet er på et lille fragtskib, efter at det er kapret af somaliske pirater.

Pilou Asbæk er fremragende som den pæredanske kok Mikkel, der med sit trygge liv slet ikke er gearet til de voldsomme omvæltninger. Også Søren Malling er fremragende som rederidirektøren Peter, der kastes ud i at skulle både kontakte de pårørende og stå for forhandlingerne. Eller, det vil sige - sidstnævnte opgave kunne han egentlig godt slippe for. Men han vælger – naivt – at tage opgaven selv, fordi han er vant til benhårde businessforhandlinger. Men det her handler om menneskeliv. Det handler om risikoen for at blive slået ihjel. Og det er Peter bestemt ikke parat til. Man aner, hvordan det får konsekvenser for hans eget ægteskab.

Det er i det hele taget anelserne, eller hintene, om de personlige og menneskelige konsekvenser, der sidder tilbage i tankerne, når man har set "Kapringen". Man er som tilskuer godt klar over, at det her får store og voldsomme konsekvenser og omkostninger for de involverede. Psykisk, mentalt, fysisk. I forholdet til ægtefællen, i forholdet til at skulle leve en normal hverdag.

Jeg kunne også nævne, med hvilke omkostninger kokken Mikkel får lov at beholde ikke bare sit liv, men sit ægteskab, men det ville være at afsløre alt for meget af handlingen.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 4.5 af 6. 4 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer