EN FORUNDERLIG HISTORIE
En miniserie i fire afsnit fortæller jødernes historie fra Abraham og frem til omkring år 300 e.Kr. Ved hjælp af fortællere, drama og kommentarer fra arkæologer, teologer og andre får man et godt overblik over jødernes historie - en historie om verdens første monoteistiske religion. Det er ikke alle eksperternes kommentarer, vi er på linje med. Alligevel er det en unik mulighed for at få et overblik over jødernes historie. Både pædagogisk og visuelt er det sat rigtig godt op.
1. Ved Babylons floder
I 589 f.Kr. erobrer kong Nebukadnezar Jerusalem, og jøderne føres i eksil i Babylon. For at huske deres historie, får de den nedskrevet. Om Abraham, som fik den ultimative test, at han skulle ofre sin søn. Om Moses, der modtog de 10 bud og førte jøderne ud af Egypten. I 620 f.Kr. var mange jøder i Judæa begyndt at tilbede andre guder samtidig med, at de tilbad Gud. Kong Josias finder 5. Mosebog og motiverer folket til en reform. Da Josias dør, genoptager hans efterkommere flerguderiet. Profeten Jeremias advarer folket om, at det er forkert. Han kommer sammen med jøderne i eksil i Babylon.
2. Bogen og sværdet
I 538 f.Kr. erobrer kong Kyros Babylon og frigiver jøderne, så de kan tage hjem for at genopbygge deres tempel i Jerusalem. De møder modstand fra de folk, som i mellemtiden har boet i Judæa, så for at undgå anarki, sendte kong Artaxerxes profeten Ezra med en bog med regler - Mosebøgerne, som de skulle leve efter. Templet bliver genopbygget. En ny bog om Job er en udfordring for jøderne: Hvis ikke Gud belønner lydighed, hvorfor så adlyde Guds love? Knap et par hundrede år f.Kr. har grækerne magten. De omdanner Jerusalems tempel til et græsk tempel. Modstand mod det ender for nogle med martyrdøden.
3. Ødelæggelsen af templet
En romersk general marcherede ind i Judæa år 63 f.Kr. Der opstod indbyrdes kampe i Judæa, for nogle af ypperstepræsterne gik på romernes side, mens mange mente, at det var blasfemi at krone en konge, som ikke var af Davids slægt. Essenerne mente ikke, jøder skulle bekæmpe romerne. De mente, at Gud havde tilladt romerne at besætte landet, fordi Bibelens profeti om "de sidste tider" var nært forestående. Jesus forkyndte om et himmelsk kongerige og havde mange disciple. Befolkningen i Jerusalem var efter Jesu død og opstandelse dybt splittede. Efter fire måneders belejring af Jerusalem, brød romerne gennem murene i år 70 og ødelagde templet.
4. Arven efter jøderne
Masada blev et tilflugtssted efter Jerusalems fald. I to år belejrede romerne fæstningen. Kun én gruppe blev i Judæa, farisæerne. Lederen Yochanan ben Zakai fik langsomt genopbygget jødedommen. 60 år senere kom en usikker våbenhvile i stand mellem jøder og romere. Kejser Hadrian nægtede at genopbygge templet. Simon Bar Kockba begyndte hemmeligt at samle en guerilla til opstand. Efterhånden står jøderne over for en lige så skræmmende udfordring som romerne: kristendommen. I år 320 udbrød der borgerkrig i det romerske imperium, og den sejrende Konstantin modtog en åbenbaring til at samle imperiet under korsets tegn.
Kan ses uden undertekster på topdocumentaryfilms.com.