• THE PERFECT COUPLE Netflix-serie

  • HIDDEN FIGURES nu på MAX udover Disney+, dvd og blu-ray

  • BAD BOYS: RIDE OR DIE nu på dvd og blu-ray

  • THE FIGHTER nu på Viaplay udover filmstriben.dk, dvd og blu-ray

  • ALIEN: ROMULUS i biografen

  • MØRKELAND i biografen

Alle anmeldelser - Action

Indiana Jones og krystalkraniets kongerige

Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull

Suverænt gensyn med alle tiders piskesvingende actionhelt og arkæolog. Harrison Ford kan stadig spille Jones med den skæve humor og det skæve smil.

ActionAdventure
Produktionsår: 2008
Varighed: 124 min.
Omfattet af CVLI-licens
Censur: 11 år
Instruktør: Steven Spielberg,
Medvirkende: Harrison FordCate BlanchettShia LaBeoufSean Connery,
Stikord:









Anmeldelse:

Af: Carsten Riis Jensen - 23.05.2008



Nogle film er "bare" klassikere, fordi de har kvaliteter som god historiefortælling, en god blanding af action, humor og dygtigt instruktør-/kameraarbejde, mm. Steven Spielberg er en af de instruktører, der igennem mange år har bevist, at han bare kan den slags. Filmene om arkæologen, professoren og eventyreren Henry Jones er en af de film, der simpelthen bare er klassikere.

De "gamle" Indiana Jones-film indeholder actionsekvenser, som mange i min alder og ældre har prentet i hukommelsen, og når vi genser dem, er det med et stort smil på læben.

Det er forståeligt, at Steven Spielberg, i samarbejde med George Lucas, har ønsket at instruere endnu en film. Lige så forståeligt som at holdet bag de danske Olsen Banden-film ville lave endnu én med banden som gamle. Og ligesom med de tre nye Star Wars-film er en af fordelene i dag, at computerteknologien gør ting mulige, som var utænkelige i 1970'erne og 80'erne.

Det er imponerende, at skuespilleren Harrison Ford kan klare en så krævende actionfilm som Indiana Jones. Især når man ved, at han – ifølge rygterne – selv udfører alle sine stunts. Samtidig er det imponerende, når man ser den nye film, "Indiana Jones og krystalkraniets kongerige", at Ford stadig kan spille den gamle karakter, Indiana Jones, med den skæve humor, det skæve smil, osv.

Når man sætter sig i biografen og stadig har de tre gamle film i tankerne, er det sjovt at gense Indiana Jones, da han – bogstavelig talt – kastes ind i filmens handling. Man lægger straks mærke til, at Indiana Jones er blevet gammel – men det gode er så, at filmen meget direkte spiller på alderen mange gange i løbet af filmens handling. Samtidig er der mange små "hints" til de gamle film, fx da man ser billedet af Indiana Jones' far, da han midtvejs i filmen genser sin gamle kæreste fra film nummer to, og da man i et kort øjeblik ser Pagtens Ark fra den første film. En elsker af de gamle film får et bredt smil over munden, da disse ting dukker op på lærredet i den nye film.

Det er jo interessant, at filmene om Indiana Jones er så gode og så banebrydende, at der i årenes løb er lavet mange forsøg på at kopiere stilen. Her tænker jeg bl.a. på filmene "National Treasure" med Nicholas Cage, computerspilsfilmatiseringerne "Tomb Raider" samt filmen "The Librarian".

Popularitet stiller naturligvis krav til en opfølger, og jeg synes, holdet bag den nye film har gjort det fantastisk. Historien er medrivende, de små gensyn med gamle karakterer fra de gamle film er sjove, den tekniske side i filmen er imponerende – og så er det fedt at høre John Williams' medrivende og ikonografiske titelmelodi til filmen igen.

"Indiana Jones og krystalkraniets kongerige" foregår i 1957, og der er skruet op for Elvis-stil, lækre biler og fed 50'er-musik. Og så er de gamle tiders nazister nu skiftet ud med den samme slags russiske bad-guys som fx James Bond kæmpede imod i de første mange 007-film. I den nye film befinder vi os på den tid, hvor begrebet mccarthyisme opstod – dvs. den fuldstændigt overdrevne amerikanske jagt på alt, hvad der lugtede af kommunisme. Endelig er vi i en tid, hvor mange amerikanere går rundt og undrer sig over et landområde i USA med navnet "Area 51" – et sted mange stadig i dag mener, gemmer på aliens og rumskibe.

I de gamle film leder Indy efter "overnaturlige" ting, som Pagtens Ark og Jesu nadverbæger. Det overnaturlige er ingen undtagelse i "Indiana Jones og krystalkraniets kongerige". Her er det i allerhøjeste grad også noget overnaturligt, Indy ender med at finde. Noget der har med førnævnte "Area 51" at gøre.

"Indiana Jones og krystalkraniets kongerige" er velfungerende på alle måder. Den lægger sig smukt til de tre første film – og også til den tv-serie, som kørte på tv i 1990'erne, om den unge Indiana Jones, "The Young Indiana Jones Chronicle".

Gør dig selv den tjeneste at se filmen, hvis du elsker action med præg af mystik, skjulte skatte, g(l)emte byer, osv.



Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 4.0 af 6. 3 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer