• STOCKHOLM BLOOTBATH nu på dvd og blu-ray

  • THE ROSA PARKS STORY nu på dvd og filmstriben.dk

  • GRAN TURISMO nu på Viaplay udover dvd og blu-ray

  • INGEN KENDER DAGEN nu på filmstriben.dk udover dvd og blu-ray

  • HVOR FLODKREBSENE SYNGER nu på Netflix udover dvd og blu-ray

Alle anmeldelser - Drama

Hvid nat

Dansk film om hvor galt det går, når vi ikke søger tilgivelse og forsoning.

DramaFilmstriben.dkTEMA Danske film
Produktionsår: 2007
Varighed: 95 min.
Censur: 11 år
Instruktør: Jannik Johansen,
Medvirkende: Lars BrygmannRikke Louise AnderssonMorten GrunwaldNicolas Bro,
Stikord:

Anmeldelse:

Af: Carsten Riis Jensen - 26.10.2007Instruktøren Jannik Johansen har tidligere lavet film som "Rembrandt" (2003) og "Mørke" (2005) og har lavet manuskript sammen med Hella Joof til Oh happy day (2004).

Filmens hovedperson, ejendomshandleren Ulrich Nymann, spilles af Lars Brygmann, som i år også kunne ses i filmen "Til døden os skiller". Og lad det være sagt med det samme: Lars Brygmann er en klasseskuespiller – og han gør det rigtig godt i "Hvid nat".

Titlen "Hvid nat" hentyder til den tilstand, hovedpersonen er i. Tragiske begivenheder har ført til søvnløse nætter – "hvide nætter". Ejendomshandler Ulrich er en kold forretningsmand. Han snyder og lyver og tjener kassen på det. En dag, da han sammen med kolleger er på bar og dernæst på bodega, kommer han i klammeri med en fuld mand. Ulrich skubber til ham, så han falder ned mellem nogle borde og dør.

Dødsulykken synes ikke at berøre kollegerne, Ulrichs arbejdsplads eller kone særligt meget. Især fordi den afdøde "bare var en drukkenbolt fra Nordvest-kvarteret". Men begivenheden gør, at Ulrich selv langsomt kører af sporet. Til sidst opsøger han afdødes enke og børn og tilbyder at købe et hus til dem som undskyldning.

I takt med, at Ulrich gentagne gange opsøger enken og samtidig virker mere og mere fjern, mister han både venner, arbejde og hustru. Samtidig afsløres det, at han har et dårligt forhold til sin far på grund af en begivenhed for en del år siden. Denne begivenhed kommer op til overfladen og er grunden til, at mange knuder i filmen til sidst løses op.

Har du brug for hjælp?
Filmen har to lag. Dels handler den om mødet mellem to klasser i Danmark. Over- og under-Danmark. Men først og fremmest handler den om, hvad der sker, når et menneske ikke får søgt tilgivelse og dermed ikke kan møde nåde. Ulrich er i begyndelsen af filmen allerede præget – eftersom hans kynisme skyldes den førnævnte begivenhed fra barndommen. Men det efterfølgende dødsfald på bodegaen skaber en situation, som gør at Ulrich på den ene side bliver stadigt mere kold (over for venner, familie), og på den anden side gennem det nye kendskab til afdødes enke møder noget, han ikke er vant til, og som tvinger ham til at gøre op med fortiden. Det er stærke og nødvendige temaer, der tages op i filmen "Hvid nat". Manglen på tilgivelse har sendt Ulrich ud i et fortrængt og destruktivt selvhad.

Slutscenen, hvor far og søn mødes, og hvor faderen spørger: "Har du brug for hjælp?", er stærk. Ulrich har virkelig brug for hjælp. Til at komme videre, til forsoning og tilgivelse.

Filmen er hermed anbefalet.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 5.3 af 6. 3 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer