• FILM MED STIKORDET FODBOLD fx SOMMEREN '92

  • EN FLÆNGE I HIMLEN nu på Netflix udover Disney+ og blu-ray

  • IO CAPITANO på Filmstriben.dk og fx Blockbuster.dk

  • TEMA KRISTNE FILM fx. JESUS REVOLUTION

  • TEMA BIBELFILM fx TESTAMENTE: HISTORIEN OM MOSES

Alle anmeldelser - Dokumentar

Human (2015)

Kom med jorden rundt. I Human får du et intimt og personligt øjeblik med mennesker fra alle lag og vidt forskellige kulturer. Lige så langt, de befinder sig geografisk fra hinanden, lige så forskellige er personerne og deres syn på livet.

Dokumentar
Produktionsår: 2015
Varighed: 263 min.

Instruktør: Yann Arthus-Bertrand,
Medvirkende:
Stikord:

Anmeldelse:

Af: Jonas Unmack Larsen - 22.08.2016EN UNIK FILM I EN UNIK VERDEN

Kom med Jorden rundt. I "Human" får du et intimt og personligt øjeblik med mennesker fra alle lag og vidt forskellige kulturer. Lige så langt, de befinder sig geografisk fra hinanden, lige så forskellige er personerne og deres syn på livet.

Lige så interessant dokumentaren er, lige så lang er den. Tre afsnit af omkring halvanden time - hver. Så der er lidt at gå i gang med - og det er ganske spændende. Du kan tage det i en maraton eller bryde den op i tre eller flere dele, da der ikke er en tydelig samlet historie. Du kan også bare vælge inde på filmens youtube-kanal at klikke på den enkelte persons historie, hvis der er en af personerne, der fascinerer dig.

"Human" udgøres af to fortælleformer. Smukke oversigtsbilleder fra luften af mennesker i deres omgivelser og enkle intime individuelle interviews (med engelske undertekster) med folk, der deler deres livsoplevelser og livssyn. Over 2.000 interviews med forskellige personer i 60 lande, hvor alle 2.000 blev stillet de samme spørgsmål.

Fra en der hylder kærligheden, til en der hylder sex, til en der aldrig har oplevet kærligheden og ikke kan se meningen i kærligheden til en anden, til en der satte sig for at dø i kærlighedens navn, til homoseksuel kærlighed, til en der lever i polygami, til en handicappet, til en der dræbes i kærlighedens navn – og sådan kører det.

Sjælden flot produktion
Det er en spændende og interessant film, hvor du på unik vis får mulighed for at opleve, hvor stor, smuk, unik, varieret og urimelig verden er.  Det er sjældent - måske aldrig - set på så flot vis i én samlet produktion.

Hvert tema/kapitel brydes med en montage af sceniske naturbilleder og mennesker fra mange forskellige steder. Langsomme billeder uden handling, kun som indtryk. Med klassisk, enkel og eftertænksom musik under. Naturen hyldes og mennesket sættes ind det store perspektiv.

Kærlighed er det første af mange temaer, som dokumentaren tager fat på. De mange andre er tilgivelse, kvinders rolle, penge/materialisme/fattigdom, krig og mord, tilgivelse, homoseksualitet, familie, død, lykke, handicaps, at være på flugt, meningen med livet.

Relativt menneskesyn
Dokumentaren anvender modsætninger indenfor samme tema, som sætter perspektiv på hinanden - uden at skabe konflikter personerne imellem. Perspektiver, forskelligheder, personer, etniciteter og miljøer op imod og med hinanden – uden at kommentere på det. Den mørke baggrund gør det kontekstløst og forener personerne trods deres forskellige sprog, race og syn på verden. Det er enkelt og gør stort indtryk.

Den franske instruktør Yann Arhus-Bertrand - og alle hans hjælpere - hylder variationen og det relative. På samme måde som mange andre postmoderne film, er der ikke én sandhed. Sandheden er i stedet, at vi - menneskeheden - er forskellige, og det skal respekteres. Der skal ikke være én tro eller religion, som skal bestemme, hvordan vi skal leve. Det handler i stedet om, at vi skal beskytte hinanden og naturen. Dokumentaren forsøger at definere, hvad menneskelighed er. Og opløfte menneskeligheden. Forsøger at føre os sammen og stille os ansvarlige, uanset hvor vi er.

Troen er fraværende
Den hylder variationen og kommer omkring mange væsentlige temaer. Det ville have klædt dokumentaren også at fokusere på tro og på muligheden i, at der måske er noget større end mennesket. I stedet bliver det relative ophøjet, og vi skal som mennesker selv definere, hvad menneskelighed er. "Human" undersøger ikke, om det kunne tænkes at være anderledes og afspejler ikke, at mange mennesker på jorden er troende. Det ændrer dog ikke ved, at det er en smuk dokumentar, som vidner om storheden i alle de forskellige mennesker og omgivelser, som jorden er skabt med.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 6.0 af 6. 1 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer