• THE ZONE OF INTEREST nu på filmstriben.dk udover dvd og blu-ray

  • THE NOTE nu på dvd igen

  • DEN SORTE JORD (om Ukraine 1933) DR2 | 23-11-24 | kl. 23.15

  • GLADIATOR ii i biografen

  • den kristne film ORDINARY ANGELS nu på Viaplay

  • THE APPRENTICE i biografen

Alle anmeldelser - Adventure

Harry Potter og halvblodsprinsen

Harry Potter and the Half-Blood Prince

Harry Potter er blevet en teenager, der bliver forelsket. Og kampen mellem det gode og det onde er blevet mørkere i denne film, der er optakt til det store og afgørende slag.

Adventure
Produktionsår: 2009
Varighed: 153 min.
Omfattet af CVLI-licens
Censur: 11 år
Instruktør: David Yates,
Roman/manuskript: J. K. Rowling,
Medvirkende: Daniel RadcliffeEmma WatsonHelena Bonham CarterJim Broadbent,
Stikord:
 Magi,
 Valg,










Anmeldelse:

Af: Sprint Aagaard Korsholm - 24.07.2009



Rent publikumsmæssigt er filmatiseringen af den sjette bog i J.K. Rowlings historie om Harry Potter en ubetinget succes. Den har de første fem dage tjent mere end nogen anden film – og den har også førstepladsen over de film, der har trukket flest danskere i biografen i premieredagene. Er den så god, eller er populariteten båret af de foregående film?

Historien fortsætter – nu med hormoner
Vi begynder hvor sidste film slap. Kontinuiteten brydes ikke: vi følger stadig vore helte Harry, Hermonie og Ron i deres liv på troldmandsskolen Hogwarts og i deres kamp mod de onde kræfter, personificeret i Voldemort.

Det nye ved vore venners hverdag er, at de er nået den alder, hvor man bliver forelsket! Og det bli'r de så – på kryds og tværs og med diverse forviklinger pga. elskovseleksir mm. Dette leverer i al væsentlighed den humoristiske og hyggelige side af filmen, der lægger sig tæt op ad bogen. Som i de andre film spændes stemningen ud mellem de sjove kostskole-oplevelser (med dens krydderi af sjov magi) og den alvorlige og farlige magi og kampen mod det onde. Også denne gang lykkes det at opretholde denne spænding, der er med til at gøre disse film så underholdende at se. Man kan godt mærke, at Harry Potter (Daniel Radcliffe), Hermione Granger (Emma Watson) og Ron Weasley (Rupert Grint) er blevet ældre. Ikke bare det med forelskelserne – men især det, at de bli'r mere og mere detalje-rige skuespillere med mange fine udtryk.

Mørket tiltager
Da minsteriets forsøg på at overtage skolen som bekendt mislykkedes – i forrige film (Harry Potter og Føniksordenen), forsøger Hogwarts leder, Dumbledore, med Harrys hjælp at trække livsvigtige informationer ud af en tidligere Hogwart-lærer, professor Horace Schnobbevom, der i sin tid havde Voldemort som elev.

Harry har tilsyneladende held med sig og han og Dumbledore tager på baggrund af disse informationer af sted på en farlig mission for at bekæmpe Voldemorts magt. Missionen lykkes tilsyneladende, men alt går galt til sidst. Endnu en gang viser Rowling, at i hendes fortælling kan selv de bedste dø!

Magi møder magi, og tilsyneladende har den sorte magi overtaget.

Et tilbagevendende tema også i denne film er kampen inden i Harry – kampen mellem det gode og det onde – hvilken side skal sejre? Voldemort prøver at overtage Harrys sind og vilje – men endnu kæmper han imod. Modsat den forræderiske elev Draco Malfoy, der i denne film spiller en væsentlig rolle. Rowling når her hverken kortere eller længere end den almindelige antagelse, at mennesket har både godt og ondt i sig – og derfor må dets egen vilje afgøre, hvilken side det vil vælge. Man kan støttes af gode venner og oplevelsen af det gode i tilværelsen – men nogen højere magt, der eventuelt kan hjælpe, har Harry ikke til rådighed. Vel bortset fra de strøg af skæbnetro, der undertiden dukker op og lader os ane, at Harry og de andre er "bestem"” af noget uden for dem selv. Men specielt religiøst funderet er historien ikke. Angående det med at filmens univers generelt er magisk - se eventuelt min artikel: Harry Potters univers.

En nyhed er vel, at dødsgardisterne begynder at terrorisere den almindelige verden voldsomt – bl.a. ødelægger de Millennium Bridge i London!

Bipersoner
Mange engelske karakterskuespillere er med som spændende bipersoner i filmene – også i denne. Jeg synes måske at Helena Carter viser sin erfaring som Ophelia i Hamlet-skuespillet lige vel meget: hun er en skingrende teatralsk sindssyg Bellatrix Lestrange (en af de virkelig onde). Men det tilfører da filmen ekstra krydderi – og er for øvrigt med til at danne overgangen fra forrige film.

Kort sagt: det nye i forhold til tidligere film er dels "teenager in love" og dels at kampen mod det onde bli'r mørkere. På nogen måder er filmen ligesom bogen en optakt til det helt store og afgørende slag.

Filmisk set deles den sidste mega-bog op i to filmdele, hvor den ene kommer i 2010 og den anden i 2011. Og så har Potter-bølgen vist nået sin kyst.



Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 5.4 af 6. 5 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer