• LYKKELAND (serie) DR1 hverdage kl. 17.15

  • FATHER STU nu på dvd

  • VERDENS VÆRSTE MENNESKE i biografen

  • THE FIRST LADY serie på TV2 Play og Paramount+

  • ELVIS i biografen

  • VILDMÆND nu på dvd og bllu-ray

  • SONIC THE HEDGEHOG 2 nu på fx blockbuster.dk (dvd 8/8)

Alle anmeldelser - Action

Greenland

ActionThriller
Produktionsår: 2020
Varighed: 119 min.
Censur: 11 år
Instruktør: Ric Roman Waugh,
Medvirkende: Gerard ButlerMorena BaccarinRoger Dale Floyd,
Stikord:

Anmeldelse:

Af: Christian Riis Jensen - 27.08.2020ETISK KATASTROFEFILM 

Videnskaben formoder, at det var en kæmpemæssig meteor, der tog livet af dinosaurerne. I filmen "Greenland" står verden over for endnu et lignende scenarie, hvor kometen Clarke truer med at udrydde menneskeheden. De amerikanske myndigheder har nøje udvalgt, hvem der skal have lov at overleve ved at blive sendt i sikkerhed i bunkere på Grønland. Deriblandt filmens hovedkarakter John, hans kone Alisson og sønnen Nathan.

Etik og morale
En vigtig del af historiens plot er, at myndighederne på forhånd har udvalgt, hvem der skal overleve kometen. Det gør, at der filmen igennem opstår en masse spørgsmål, som; Hvorfor os? Hvorfor jer? Hvad gør dig til noget særligt? Johns naboer er på besøg og til stede, mens John får beskeden om, at de er selected for evacuation, og de begriber ikke, hvorfor de ikke har fået den samme besked. En af nabokonerne tigger dem om at tage hendes datter med i sikkerhed, men det må de ikke for myndighederne.

Filmen rummer nogle rigtig gode og hjertevarme værdier. Uanset om de overlever kometen eller ej, så er det allervigtigste for den lille familie, at de er sammen til det sidste. Alissons far insisterer på at blive i sit hus, men udtaler også, at hvis han skal dø, så er det fordi, Vorherre henter ham hjem.

John får to gange chancen for at komme i sikkerhed, hvis han efterlader sin kone og søn. Historien lægger op til, at det endda ville kunne retfærdiggøres. Før katastrofetilstanden er John lige flyttet tilbage til Alisson og deres søn Nathan. Ukendte problemer i John og Alissons ægteskab har gjort, at John ikke har boet sammen med dem i en periode. Men han viser rygrad og stålsat vilje, hver gang fristelsen møder ham.

En kamp for overlevelse
Filmen minder gentagende gange seeren om, hvad der står på spil. Der sættes tyk streg under, hvor marginalt få der faktisk overlever. Når John og Alisson kigger sig tilbage, efter at være sluppet ud af en farlig situation i sidste sekund, ser man hvor mange mennesker, der stadig kæmper forgæves for deres liv. Det er især med til, at man får et hårdt indblik i, hvor privilegerede hovedpersonerne er, hver gang de overlever og andre menneskeliv går til.

Modsætningerne til Johns familie er de grupper af mennesker, der decideret har opgivet eller prøver at få det bedste ud af deres sidste dage, og så dem der opfatter katastrofen som Jesu genkomst. Der ses folk, der synger Amazing Grace foran kirker, og forsamlinger af mennesker på tagene, der har gang i en fest.

Det er en film med spænding, moderate mængder action og etisk baseret drama. Det er ganske underholdende, men også kun til én god og hyggelig filmaften, men det er samtidig to timers film, som desværre ikke ligefrem skriger efter at blive genset.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 3.0 af 6. 1 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer