• BOYHOOD nu på Netflix udover dvd

  • BIRTHDAY GIRL nu på Blockbuster.dk

  • THE CALLOF THE WILD nu på Netflix udover Disney+, dvd og blu-ray

  • PAST LIVES på dvd og blu-ray

  • THE ZONE OF INTEREST nu på MAX udover dvd og blu-ray

  • ONE LIFE i biografen

Alle anmeldelser - Drama

Gøgereden

One Flew over the Cuckoo's Nest

Om livet på en psykiatrisk afdeling med Jack Nicholson i den lysende hovedrolle. Trods filmens alder er den stadig værd at se.

Drama
Produktionsår: 1975
Varighed: 128 min.
Omfattet af CVLI-licens
Censur: 15 år
Instruktør: Milos Forman,
Medvirkende: Jack NicholsonLouise FletcherWilliam Redfield,
Stikord:

Anmeldelse:

Af: Peter E. Nissen - 04.02.2014Den roste og rigt prisbelønnede film om livet på en psykiatrisk afdeling ved et amerikansk fængsel er blevet en klassiker som alle bør se mindst én gang i deres liv. Filmen handler om den kriminelle Randle McMurphy, som forsøger at slippe for fængselsstraf ved at spille et psykiatrisk tilfælde. Det lykkes ham at blive indlagt til observation på en hospitalsafdeling, og her gør han sig sine erfaringer med de øvrige indlagte og personalet, som bliver ledet af den hårdt kontrollerende sygeplejeske Ratched.

McMurphy forsøger at frigøre de indlagte fra den strenge kontrol, og det er hjerteskærende at se, hvordan den kolde Ratched holder dem nede gennem manipulation og forskellige overgreb fra hospitalets side. McMurphy viser sig at være for svær en mundfuld for hende, og filmen skildrer kampen mellem ham og det ufølsomme hospitalssystem.

Filmen vakte stor debat omkring måden, samfundet behandler psykisk syge på, og har man med psykiatri at gøre, er filmen et must. For desværre er der ikke sket så mange ændringer i systemet siden 1975. Men selvom man ikke har psykisk lidelse tæt på, er filmen værd at se, fordi den stiller nogle grundlæggende spørgsmål ved, hvordan vi behandler de svageste i samfundet. I forbindelse med hospitalssektoren er der en grundlæggende problematik om, hvorfor vi indretter hospitaler og fængsler, som vi gør. Er det for de indlagte eller de ansattes skyld? For andre stiller filmen spørgsmålet om, hvordan vi omgås de svage og besværlige. Er det bare nogen, vi vil af med, eller tager vi dem faktisk alvorligt og møder dem med den respekt, de som medmennesker fortjener?

Set ud fra et kristent etisk synspunkt er spørgsmål om menneskeværd og behandlingsvæsnets tingsliggørelse relevante, og filmen ville fungere godt til en debataften.

Skuespillet er fremragende, men filmens alder og det dermed relativt langsomme tempo gør filmen tung visse steder. Det kunne være interessant med en nyindspilning over samme tema, for filmens problemstillinger er bestemt stadig relevante.

Filmen er kommet på blu-ray.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 5.4 af 6. 8 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Jesper, 19-03-24 20:31:
Desværre er filmen, næsten 50 år efter Milos Formans filmiske mesterværk, godt støttet af et fantastisk skuespil, stadig aktuel.
Jeg har selv oplevet hvordan, dansk psykiatri fastholder patienterne i et forældet system.
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer