• THE HOLDOVERS på blu-ray

  • FATHER STU sidste dag på Netflix: 26/5, første dag på Viaplay: 27/5

  • SONIC THE HEDGEHOG 2 nu på Netflix udover dvd og blu-ray

  • HAMMARSKJÖLD i biografen

  • Pinsefilm: PAUL, APOSTLE OF CHRIST se fx på Blockbuster.dk eller dvd kan lånes fysisk på bibliotek.dk

  • RESPECT - om Aretha Franklin DR2 | 24-05-24 | kl. 19.40

  • KINGDOM OF THE PLANET OF THE APES i biografen

Alle anmeldelser - Biografi/baseret på virkelig historie

Gøg og Gokke

Stan & Ollie

Historien om komikerparret, som skabte figurerne Gøg og Gokke, og et rørende indblik i deres glæder og udfordringer bag kameraet.

Biografi/baseret på virkelig historieDramaTEMA Biografiske filmFilmstriben.dk
Produktionsår: 2018
Varighed: 98 min.
Omfattet af CVLI-licens
Censur: 7 år
Instruktør: Jon S. Baird,
Medvirkende: John C. ReillySteve CooganShirley Henderson,
Stikord:

Anmeldelse:

Af: Carsten Riis Jensen - 29.04.2019PERSONERNE BAG GØG OG GOKKE

Der er en grund til, at denne film på engelsk hedder "Stan & Ollie", og ikke "Laurel & Hardy". Sidstnævnte er navnene på de to fjollede karakterer, som komikerne Stan Laurel og Oliver Hardy spillede, og som på dansk blev til Gøg og Gokke. Men filmen her handler ikke om karaktererne, de spillede, men om dem selv som skuespillere, mennesker og venner. Derfor hedder filmen "Stan & Ollie" og burde egentlig også hedde det på dansk. Hvorom alting er, så er dette historie om samt en hyldest til personerne bag karaktererne. Og en virkelig rørende og fin hyldest!

Er gamle kendinge stadig populære?
Stan Laurel og Oliver Hardy forsøgte i 1953, om en turné til England kunne skabe fornyet interesse omkring deres komik. Samtidig var turnéen et forsøg på at skrabe penge sammen til endnu en Gøg og Gokke-film, hvor de ville lave sjov med eventyret om Robin Hood.

Dette med at mødes igen efter en pause på nogle år har flere skuespiller- og komikerpar forsøgt. Senest blev det gjort af Steve Martin og Martin Short, i et show specielt lavet til Netflix.

I Stan og Olivers tilfælde er der tale om et makkerpar, som havde lavet gags og film sammen i 30 år, og det betyder, at de kender hinanden ind og ud. Ja, de er nærmest vokset sammen. Men der har også været udfordringer og kurrer på tråden i årenes løb: De har begge haft udfordringer med alkohol, og Stan Laurel – den kraftige af dem – lavede en enkelt film uden Oliver Hardy. Det var bestemt ikke noget, Oliver brød sig om. Han følte sig svigtet og forrådt. Men ikke desto mindre mødes de igen og tager på turné til England.

Venskab, fjendskab og kærlighed
Filmen "Stan & Ollie" er på ingen måde en komedie. Det er et historisk drama, som fortæller historien om et af verdens største komikerpar. Og samtidig er det en historie med flere vinkler:

Det er historien om, hvordan skuffelse og følelsen af svigt er tæt på at ødelægge et dybt og nært venskab. Det er historien om, hvordan de store produktionsselskaber – hvad enten det er film eller musik – binder kunstnerne på hænder og fødder, så de ikke kan slippe ud af kontrakter og nægtes kunstnerisk frihed. Det er historien om at være så dybt afhængige af hinanden – og så meget vokset sammen som par – at førnævnte skuffelse og svigt er tæt ved at slå dem ihjel. Og endelig er det historien om, at én tidsperiodes kulturpersonligheder og humor ikke nødvendigvis passer ind i en ny tid. Sidstnævnte udfordring handler om, at det, der i en årrække er sjovt – og de, der i en årrække er kendte – ikke nødvendigvis vil lykkes med at "genopstå" i en ny tid, og med et nyt publikum. Det må de to erkende, da de første mange forestillinger på turnéen i England bestemt ikke samler noget nævneværdigt publikum. Men det er samtidig også en erkendelse af, at personer kan blive så tæt forbundne med deres karakterer – i dette tilfælde karaktererne Gøg og Gokke – at de ikke bare sådan kan slippe dem, bare fordi de befinder sig i en ny tid. Så de kaster sig derfor ud i deres velkendte gags, med deres velkendte karakterer, fordi de simpelthen ikke kan andet. Og det er faktisk helt okay.

Dirch, John Mogensen og Gøg og Gokke
Historier og film af denne type kender vi også i Danmark. Som sådan minder "Gøg og Gokke" rigtig meget om den danske film Dirch, om Dirch Passer, og "Så længe jeg lever", om John Mogensen. Det er personlige historier, som fortælles fra forskellige vinkler og med forskellige, interessante budskaber. I "Gøg og Gokke" er det i høj grad, synes jeg, en hyldest til et elsket komikerpar og et kig ind bag facaden og de udfordringer, der både var imellem dem og i forhold til branchen.

Der er gode, nærmest hjerteskærende øjeblikke i filmen. Jeg vil sige, at kender du ikke de originale Gøg og Gokke-film, og dermed heller ikke de to karakterers særlige måde at være på og spille op til hinanden, så får du formentlig ikke så meget ud af denne film. Men så kan det måske give anledning til, at du på nettet får fundet og set nogle af de originale film. Den tjeneste burde du gøre dig selv!

Filmen er kommet på dvd og blu-ray.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 5.0 af 6. 2 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer