• UNSUNG HERO nu på VOD, fx Blockbuster.dk

  • BOYHOOD nu på Netflix udover dvd

  • BIRTHDAY GIRL nu på Blockbuster.dk

  • THE CALL OF THE WILD nu på Netflix udover Disney+, dvd og blu-ray

  • PAST LIVES på dvd og blu-ray

  • THE ZONE OF INTEREST nu på MAX udover dvd og blu-ray

  • ONE LIFE i biografen

Alle anmeldelser - Drama

Giv det videre

Pay it Forward

Den 11-årige Trevor får en ny lærer i samfundsfag. Læreren giver klassen en banebrydende årsopgave: Forestil dig en idé, der kan forandre verden, og før den ud i livet.

Drama
Produktionsår: 2000
Varighed: 123 min.
Omfattet af CVLI-licens
Censur: 11 år
Instruktør: Mimi Leder,
Medvirkende: Kevin SpaceyHelen HuntHaley Joel OsmentJim Caviezel,
Stikord:

Anmeldelse:

Af: Johan Schmidt Larsen - 29.12.2020EN GERNING DER FORANDRER VERDEN 

"Giv det videre" fra 2000 fortæller historien om den 11-årige dreng Trevor (Haley Joel Osment), der har sit at kæmpe med. Med sin alkoholiserede enlige mor (Helen Hunt), der er arbejder på en natklub, er der mere end nok at se til for en dreng, der ellers har et stort ansvar at bære på. Trevors far er skredet for længe siden, og mens han stadig var en del af familien, var han stærkt voldelig og tyrannisk overfor sin kone.

Da Trevor får en ny lærer i samfundsfag - spillet fortrinligt af Kevin Spacey - tændes der et lille lys for Trevor i en ellers barsk hverdag. Læreren Eugene Hunt er både blufærdig, indadvendt og hæmmet og bærer tilsyneladende på en tragisk historie. Eugene Hunt giver imidlertid Trevor et nyt perspektiv på tilværelsen, da han giver klassen følgende årsopgave: "Forestil dig en idé, der kan forandre verden, og før den ud i livet."

Godhedens kædereaktion
Trevor bestemmer sig for at hjælpe tre mennesker, der lever på samfundets skyggeside, og det eneste, han ønsker, er, at de efterfølgende gør det samme mod tre andre. Formålet er selvfølgelig at sætte en godhedens kædereaktion i gang. Trevor forsøger bl.a. at hjælpe den subsistensløse narkoman Jerry, der spilles ganske fint af Jim Caviezel fra The Passion of the Christ. Men opgaven bliver væsentlig mere vanskelig, end Trevor lige havde forudset.

Filmen fik blandt mange filmkritikere en hård medfart. Den blev bl.a. beskyldt for at være både moraliserende og manipulerende, og sandt er det også, at filmens grundlæggende plot fremstår noget fortænkt og overpædagogisk. Mens anmelderne var hårde i deres dom, blev filmen dog generelt godt modtaget af publikum og har desuden også været flittig brugt i folke- og efterskolers undervisning.

Flot skuespil men mangelfuldt manuskript
Filmens hovedpointe fejler heller ikke noget. Hvem har ikke brug for en varmere og bedre verden! Skuespillerne i de tre hovedroller, spiller med stor troværdighed og autentisitet. Filmen er indimellem meget rørende, men manuskriptet hænger efter min mening for dårligt sammen. Filmen fortæller bl.a. flere sidehistorier, men historierne følges ikke rigtigt op, så man lærer personerne at kende og fatter sympati med dem.

Filmens budskab om at give godheden videre uden at forvente at få noget igen, ligger fint i forlængelse af det dobbelte kærlighedsbud og Jesu forkyndelse: "Gå ud og prædik: Himmeriget er kommet nær! Helbred syge, opvæk døde, gør spedalske rene, driv dæmoner ud. I har fået det for intet, giv det videre for intet." Det ærgrer mig bare, at filmens tankevækkende handling ikke i tilstrækkelig grad følges op af et stærkt manuskript og godt filmhåndværk. Samtidig skal det også nævnes, at filmen uden tvivl vil glæde rigtig mange! Derfor se selv filmen, og drag dine egne konklusioner om filmens kunstneriske kvalitet. Måske er også jeg lidt for hård ved filmen?Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 3.0 af 6. 1 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer