• FILM MED STIKORDET FODBOLD fx SOMMEREN '92

  • EN FLÆNGE I HIMLEN nu på Netflix udover Disney+ og blu-ray

  • IO CAPITANO på Filmstriben.dk og fx Blockbuster.dk

  • TEMA KRISTNE FILM fx. JESUS REVOLUTION

  • TEMA BIBELFILM fx TESTAMENTE: HISTORIEN OM MOSES

Alle anmeldelser - Action

Furiosa: A Mad Max Saga

I en postapokalyptisk verden i en nådesløs ørken tages en lille pige til fange af en motorcykelbande. Der er højoktan dødskørsel og mennesker, der kommer under hjulene på monsterbiler. Vanvittig underholdende.

ActionAdventureScience fiction
Produktionsår: 2024
Varighed: 148 min.
Omfattet af CVLI-licens
Censur: 15 år
Instruktør: George Miller,
Medvirkende: Anya Taylor-JoyChris HemsworthTom Buke,
Stikord:









Anmeldelse:

Af: Sprint Aagaard Korsholm - 24.05.2024



EN HELTINDE FØDES GENNEM SMERTE 

Forhistorien til Mad Max: Fury Road
Da jeg kørte hjem fra biografen, skulle jeg lige sige til mig selv, at det her var en menneskefyldt by og ikke et uendeligt ørkenlandskab, hvor man bare kunne åbne for alle sine hestekræfter og fræse afsted. Ikke fordi jeg har så mange hestekræfter, men fordi jeg nu i over to timer havde være med i førerkabinen på de voldsomste køretøjer, der kørte vildt råt, så det røde sand stod som en sky omkring dem. For sådan er det at se Mad Max – både den forrige Mad Max: Fury Road og denne, der beskriver tiden de sidste 15 år før Fury Road begyndte med at kaste os hovedkulds ind i et flugtforsøg i en krigsvogn med fuld speed på.

Filmen er optaget i den australske ørken, hvilket der også zoomes ind på i indledningen til filmen, der har en fortæller-stemme til sidst, og den falder i fem akter med hver sin overskrift. Vi befinder os i en postapokalyptisk verden, hvor de overlevende er samlet i små fæstninger i en nådesløs ørken, hvor vand og benzin er de to vigtigste midler til overlevelse.

Furiosa
Den lille pige (i den voksne udgave spillet af Anya Taylor-Joy) vokser op i et lille matriarkalsk paradis – men røves af en bande bikers. Hendes mor prøver at befri hende, men dræbes under forsøget af motorcykelbandens leder, Demetrius (Chris Hemsworth), og Furiosa forbliver bandens fange. Banden støder på en af de største fæstninger, hvor galningen Immortan Joe regerer på bedste tyran-vis. I en udveksling ender Furiosa hos Joe, og her begynder hun at arbejde sig op i rækkerne som ekspert i motorer og våben og krigsførelse – hjulpet af Jack (Tom Buke), der bliver hendes trofaste ven og støtte gennem hele filmen. Til sidst har de to den mest ærefulde plads som førere af den største krigsvogn, Joes hær nogensinde har bygget. Furiosas største ønske er at få hævnet sin mor, samt at opfylde sit sidste løfte til hende: at finde hjem igen til det lille paradis, hun kom fra.

Action
Ligesom i "Mad Max: Fury Road" er de gigantiske actionscener af en kaliber, man meget sjældent ser. Vilde stunts og brøl og brand alle vegne. De kæmpende krigsherrer tilføjer nogle episke træk til vanviddet: Joes hær er hvidmalede unge mænd, der mener at komme i Valhalla, hvis de dør i kamp, og Demetrius leger romersk hærfører i en stridsvogn trukket af tre motorcykler styret gennem to seler. Der er højoktan metal-punk dødskørsel og mennesker, der kommer under hjulene på monsterbiler eller sprænges i luften af bomber fra angribere i små faldskærme. Man skal naturligvis glemme sin forstand og realitetssans og lade være med at prøve at analysere sig frem til teknikken i optagelserne – og bare nyde det hele med åben mund.

Hævn eller håb
Furiosa er bestemt ikke af mange ord. Men der samles alligevel lidt historie omkring hende – oftest verbaliseret af andre. Hvad er denne ultraseje pige drevet af? Overlevelsesinstinktet selvfølgelig. Men der er mere i det. Er det håbet om paradiset, eller er det ønsket om hævn? Og vil nogen af delene opfyldes? Og er hendes hævntørst ved at gøre hende lige så ond som den, hun vil hævne sig på? Temaer, vi har set mange gange før i andre film – men de er lidt med her og gir på den måde en forskel til "Mad Max:Fury Road", der ikke brugte mange sandskorn på den slags meta-tænkning.

Overlevelses-teorier
Som i så mange andre postapokalyptiske film beskrives de overlevelses-samfund, der opstår. Ofte er de styret af en leder (en stærk mand) og rummer en masse undertrykte fattige, nogle stærkt kontrollerede medhjælpere og nogle få i inderkredsen. Sådan fungerer det også i Furiosas ørken. Og så er der det lille paradis, styret af kloge kvinder ...

Religion fylder ikke meget i filmen – der er en lille smule fra paradisets kvinder og så lidt fordrejet nordisk og romersk mytologi, men det er ikke filmens stærke side at tænke meta-tanker. Det er fuld gas og så bide tænderne sammen og slagte de andre. Velkommen til 2½ times ørkenvandring gennem nogle af menneskehedens nådesløse sider. Men en vanvittig underholdende vandring med fuld fart for alle pengene!



Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 4.0 af 6. 1 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer