• THE PERFECT COUPLE Netflix-serie

  • HIDDEN FIGURES nu på MAX udover Disney+, dvd og blu-ray

  • BAD BOYS: RIDE OR DIE nu på dvd og blu-ray

  • THE FIGHTER nu på Viaplay udover filmstriben.dk, dvd og blu-ray

  • ALIEN: ROMULUS i biografen

  • MØRKELAND i biografen

Alle anmeldelser - Komedie

Frihed på prøve

En film om "kærlighed og frihed", som aldrig rigtig bliver forløst. Filmen drukner i middelmådige skuespilpræstationer og stupide klicheer.

KomedieTEMA Danske film
Produktionsår: 2010
Varighed: 95 min.
Censur: 15 år
Instruktør: Erik Clausen,
Medvirkende: Erik ClausenHenrik BruhnPil EgholmHelene Egelund,
Stikord:









Anmeldelse:

Af: Michael Agerbo Mørch - 03.08.2010



Erik Clausen er i vælten i disse tider. Tidligere på året udgav Kirsten Jacobsen en biografi om Clausen, og nu er han så tilbage med endnu en film om "kærlighed og frihed".

"Frihed på prøve" er en opfølger til "Ledsaget udgang", og det er endnu engang Clausen, der har hovedrollen som den genstridige, men ivrige John, der forsøger at leve et sømmeligt liv, men alligevel i konstant linedans på kanten af loven.

John sidder i spjældet. Men han får muligheden for at blive prøveløsladt, hvis han opgiver navnet på en narkosælger i fængslet. Nødtvunget giver han navnet, for hans søn, Kenneth, har bedt om hans hjælp. Og når familien kalder, så hjælper man.

John tager derfor til Jylland, hvor Kenneth og hans kone Bettina har fået en dreng, der er mulat! Derudover arbejder Kenneth i sin svigerfars firma som lastbilschauffør. I firmaet er også Mads Ole, der kører et lunkent foretagende ved siden af. Midt i det hele møder John Jeanne, som er byens frisør, og som drømmer om at få sit eget wellness-center ved Tyrkiets kyst.

Der er altså masser af drama at hente i denne film. Som med alle andre ting, Clausen har fingre i, så er der også her et dybt socialt engagement. John er arketypen på en person, som Erik Clausen har sympati for. Han er ihærdig, kærlig og retfærdig. Også selvom det koster ham nogle tæsk af og til. Ind imellem disse store temaer er der også vævet nogle små sting af andre samfundsforhold ind. Fx får rygepolitikken som forventet nogle små stød, og jyderne klapper nok heller ikke i hænderne af at se de stupide karikaturer af deres samfund. Clausen ser stadig Jylland som det sted, hvor alle kender alle, og hvor ingen må føle sig for god. Landsbyen, hvor Kenneth og Bettina bor, er præget af indspiste borgere, der lystigt citerer fra passager i Bibelen, som John giver en kæk kommentar. Det mørke, missionske Jylland er i den grad sat i scene.

Filmen er faktisk spændende. Dramaet flyder ganske fornuftigt, omend man hurtigt gætter udgangen af det hele. Dertil er plottet simpelthen for sort-hvidt. Det store problem for filmen er de mange platte karikaturer af jyder, kristne, muhammed-tegneren (!) og andre. Derudover er der en lang række trættende skuespilpræstationer, som ikke fylder karaktererne ud, men derimod dræner dem for energi og nerve.

John søger svar på, hvad "kærlighed og frihed" er for noget, og midt i alt dette lærer han, hvad det vil sige at være far, at elske sine medmennesker og at holde sammen på bekostning af omgivelsernes hån. Alt dette er meget prisværdigt, men ja, det bliver monotont og trivielt. Man har simpelthen hørt historien for mange gange fra Clausens side, til at det rigtigt fanger. Socialrealisme uden fødderne plantet i realiteterne giver et slapt resultat.

Filmen har store ambitioner, og mange fra Vesterbro vil sikkert more sig over de jyder, de kun ser på tv. Men som socialt engagement fungerer filmen ikke, og det er ellers dens ambition.



Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 3.5 af 6. 2 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer