• DEN GRÆNSELØSE nu på dvd og blu-ray

  • LÆRERVÆRELSET nu på filmstriben.dk udover dvd

  • DESPERATION ROAD nu på dvd og blu-ray

  • STOCKHOLM BLOOTBATH nu på dvd og blu-ray

  • THE ROSA PARKS STORY nu på dvd og filmstriben.dk

  • GRAN TURISMO nu på Viaplay udover dvd og blu-ray

Alle anmeldelser - Adventure

Fremad

Onward

To brødre drager på en magisk mission for at genoplive deres far for én dag. En flot og underholdende film for hele familien, men især for unge drenge.

AdventureAnimationKomedieFamiliefilmTEMA Familiefilm A/7 år
Produktionsår: 2020
Varighed: 102 min.
Omfattet af CVLI-licens
Censur: Tilladt for alle
Instruktør: Dan Scanlon,
Medvirkende: Danske stemmer:Emil Birk HartmannPilou AsbækEllen Hillingsø,
Stikord:
 Magi,
 Tab,


Anmeldelse:

Af: Mads Dahl Mølgaard Madsen - 05.03.2020BRØDRE PÅ MISSION FOR AT MØDE DERES FAR

Filmen åbner i en verden befolket med mytiske væsener med magiske kræfter. Men magien er svær at mestre, og teknologiske fremskridt skaber et samfund, hvor der ikke længere er brug for magi. Magien uddør, og de mytiske væsner indretter sig i en komfortabelt, industrialiseret tilværelse. Her møder vi elver-brødrene Ian og Barley, som har mistet deres far som henholdsvis lille dreng og endnu ufødt. Men på Ians 16-års fødselsdag får han en tryllestav, som hans far har gemt til ham, og en trylleformular, som kan bringe hans far tilbage til livet i 24 timer. Men noget går galt med formularen, og brødrene må drage ud på en mission for at finde en magisk sten, inden døgnet er gået, så de kan nå at møde deres far.

Er magien forsvundet?
Er magien forsvundet? Sådan har nogle kritikere spurgt efter flere år, hvor Pixar har lavet en del sequels til deres tidligere klassikere, og hvor der har været længere imellem de store, originale nybrud. Det kommenterer "Fremad" måske på. "Fremad" er den allerførste Pixar-film helt uden Pixar-grundlæggeren John Lasseters medvirken, efter han forlod studiet ved udgangen af 2018.

Pixars "far" er "død", og magien er truet – hvad gør man så? Man må "Fremad". Og man må gentænke sin identitet i spændingsfeltet mellem kærligheden til sin far, som befinder sig i fortiden. I følgeskab med sin bror, må man fremad og ind i fremtiden. Det er virkelig et velfungerende meta-lag at opleve filmen igennem. "Fremad" er et stort løfte eller en hæderlig ambition at give publikum i en filmtitel. Men hvordan lykkes det?

Klassisk Pixar
Når Pixar er allerbedst, så rører de os. De får os til at se livet, identiteten og relationer fra nye, overraskende vinkler. Og de er ikke bange for at tage livtag med svære tematikker som død, smerte og savn. "Fremad" passer rigtig godt ind i Pixar-formularen. Denne gang er det relationen imellem brødre, som udforskes. Det er smerten over og savnet efter ens far, der bores i. Det er vores moderne samfunds risiko for at miste fortidens og livets magi, der gøres opmærksom på. Det er en usikker teenagers manglende selvtillid, vi oplever hele handlingen igennem

Det er klassisk Pixar. Og jeg har det endog rigtig, rigtig godt med klassisk Pixar. Jeg kan godt blive kræsen og have urimeligt store krav til Pixar, fordi jeg ved, hvad de er i stand til, men lad det være sagt her: Hvis man er glad for helt klassisk Pixar, og hvis man altid overgiver sig og sidder med våde kinder til sidst i filmen, ja, så er "Fremad" endnu en oplevelse af slagsen til kataloget – den fungerer!

Formularisk og forudsigelig
Vi har ikke at gøre med et nyt og fremsynet mesterværk, som filmtitlen måske kunne forjætte. Selv om historien lægger op til, at der skal søges ukendte og nye veje for at genfinde magien, så virker filmen selv en anelse for meget som noget, vi kender lidt for godt, hvis vi har set Pixars øvrige film. Filmen er formularisk, og historien er en del af tiden forudsigelig. Bikarakterer er der få af, og de er ikke alle lige spændende. Pitstoppene undervejs på rejsen kunne man godt have ønsket sig mere mindeværdige og originale. Det er hårene i suppen, som gør, at filmen "bare" er en virkelig god og velfungerende familiefilm.

Ophøjet nørdkultur
Det er en meget personlig film for instruktøren, som selv mistede sin far i en ung alder. Man kan godt mærke, at filmen har noget på hjerte, og for ikke at røbe for meget vil jeg bare sige, at filmen slutter rørende, velfungerende og overraskende. Ens identitet ligger i et spændingsfelt mellem for- og fremtid, og bliver dannet både indefra af én selv og udefra af personer, som slår følge med én i kortere eller længere tid. Det er skønt at se nørdkultur som troldmænd, drager og rollespil ophøjet til ærværdighed i "Fremad", og filmen løfter tydeligvis på hatten i taknemlighed over arven fra film som Ringenes Herre, Indiana Jones og "Goonierne". Det er en actionfyldt, flot og underholdende film for hele familien, men især for unge drenge.

Filmen er kommet på dvd og blu-ray.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 5.0 af 6. 3 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer