2023 replica rolex online sale.

  • Over 500 af filmogtro.dk's anmeldte film kan ses på FILMSTRIBEN.DK fx SMUKKE SIND

  • RAIN MAN på dvd og blu.-ray

  • Oscarvinder fra 1980'erne ORDINARY PEOPLE på dvd

  • ROM i biografen

  • EN VERDEN UDENFOR nu på HBO udover filmstriben.dk, Viaplay, dvd og blu-ray

  • Oscarvinder i 1970-erne: GØGEREDEN på dvd og blu-ray

Alle anmeldelser - Gyser

Frankenweenie

Tim Burton er tilbage med noget så sjældent som en horror-familie-stopmotion sort-hvid dyrefilm. Dødeopvækkelser er blevet hvermandseje.

GyserKomedieScience fiction
Produktionsår: 2012
Varighed: 87 min.
Omfattet af CVLI-licens
Censur: 11 år
Instruktør: Tim Burton,
Medvirkende: Winona RyderCatherine O'HaraMartin ShortMartin Landau,
Stikord:
 Hund,
 Død,


Anmeldelse:

Af: Pelle Kviesgaard og Thomas Sæderup - 14.01.2013"It's alive! It's alive!" Mennesket har altid leget med tanken om at genoplive dødt til liv, og i Tim Burtons seneste film kommer den legendariske fortælling om Frankenstein under behandling i form at en sød familiehund, som vækkes til live af sin bedste ven – drengen Viktor Frankenstein.

Egentlig er dette ikke noget slemt forræderi mod Shelleys oprindelige historie, da Tim Burton tager denne skrækfortælling ned på et familie-uhygge-niveau, med alle hans særegne kendetegn. De klassiske frankensteinske temaer er nemlig bevaret. Monsterets uskyld, pøbelens ignorante dom, skaberen, der mister kontrollen, og i det hele taget spørgsmålet om død og liv.

Filmen er en remake af Tim Burtons tidlige svendestykke af samme navn fra 1984 og er baseret på de samme idéer. Den indadvendte Viktor er klassens fysiknørd, og han bor med sine forældre og sin bedste ven, hunden Sparky, i en stille flække. Under farens forsøg på at engagere sønnen i mere sociale aktiviteter, bliver Sparky kølerguf ved et uheld, og stakkels Viktor må med stor sorg begrave Sparky på kæledyrskirkegården. Men ved hjælp af videnskaben får Viktor dog i nattens tordenvejr vakt køteren til live igen. Men det viser sig ikke uproblematisk at udføre dødeopvækkelse af sit forstadskæledyr…

Filmen sprudler af referencer til klassiske gyserfortællinger, gadgets på "Alene hjemme"-niveau og vittige indfald, der giver noget til både børn og barnlige sjæle. Der er flere underliggende fortællinger og temaer, som Tim Burton fint fletter ind – og faktisk tilføjer den oprindelige udgave.

Et særligt lyspunkt er Mr. Rzykruski, den vikarierende russiske fysiklærer, som lærer børnene om videnskaben og dens vigtighed. Han giver en vigtig enetale til Viktor efter sin fyring (bl.a. for at lære børnene at Pluto ikke er en planet), hvor han lærer ham om videnskabens neutralitet, og om hvor vigtig videnskabsmandens intention er. Det bliver på mange måder et omdrejningspunkt for at forstå filmen.

Det store tema i "Frankenstein" og også i "Frankenweenie" er naturligvis menneskets forsøg på at herske over døden. Det lykkes til delvist for Viktor, men naturligvis ikke uden komplikationer. Den kristne deler denne forståelse og iboende hunger efter en tilbagevenden til et evigt liv. "Frankenweenie" kender denne hunger, men forløsningen er ikke helt fuldkommen. At det her udspilles med kæledyr, gør det ikke mindre reelt. Som kristne har vi dog et reelt håb om genopstandelse!

Det tredje store tema i filmen er venskab. Enspænderen Viktor bliver presset af sine forældre til at engagere sig med andre venner end bare sin hund, men det lykkes ikke. Det er nemlig ikke her Viktors udfordring ligger, men snarere i, at han får modet til at dele sine brillante evner med omverdenen.

"Frankenweenie" er klassisk Tim Burton'sk – en sød og sjov film med masser af store temaer. Den gotiske uhygge (endda i sort-hvid) er lidt for meget til, at de mindste kan være med. Derfor bliver det nok snarere en dukkefilm for voksne, hvor man kan more sig, mens man nyder de mange referencer og temaer, som filmen når igennem. Som Tim Burton-fan bliver man ikke skuffet over stemningen, underholdningen og tematikken, og hermed opnår den fem stjerner.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 5.5 af 6. 2 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer