• FLUGTEN TIL NICE DR2 | 28-11-22 | kl. 20.00

  • DRIVE MY CAR Oscarvinder på filmstriben og dvd

  • UDVANDRERNE nu på dvd og blu-ray

  • TEMA - JULEFILM fx BLACK NATIVITY på VOD

  • TEMA - FAMILIEJULEFILM fx JINGLE JANGLE: ET MAGISK JULEEVENTYR på Netflix

Artikler - Baggrund

Fra alle os til alle jer

Det er ikke altid let at finde gode julefilm, for der findes et væld af intetsigende og fladpandede film. Her får du et bud på nogle stykker, som hører til de bedre af slagsen.

Baggrund
Produktionsår: 0
Varighed:  min.

Instruktør:
Medvirkende:
Stikord:

Anmeldelse:

Af: Johan Schmidt Larsen - 17.12.2010Det er ikke altid let at finde gode julefilm, for der findes et væld af intetsigende og fladpandede film. Her får du et bud på nogle stykker, som hører til de bedre af slagsen.

For mange af os er advents- og juletiden naturligt forbundet med, at hele familien indtager husets bedste sofa og ser en hyggelig julefilm sammen. Ja, nogle familier har deres helt specielle favoritter, som helst skal ses hver jul. Og selv om de fleste julefilm sjældent vil gå over i filmhistorien som kunstneriske mesterværker, så er det muligt at finde flere seværdige film.

Filmen En dag uden krig hører absolut til en af de mere seværdige af slagsen. Og så er den baseret på virkelige begivenheder om, hvordan franske, tyske og britiske soldater under første verdenskrig spontant holdt våbenhvile og fejrede jul sammen. Filmens manuskriptforfatter og instruktør Christian Carion har taget sig en del kunstnerisk frihed i forhold til de virkelige begivenheder. Han har blandt andet skrevet en kærlighedshistorie mellem en officer og en dansk kvinde ind i filmen.

Men helt opdigtet er filmens handling ikke. I artiklen Våbenhvile i skyttegravene kan du læse øjenvidneberetninger om, hvordan soldaterne sang julesalmer og spillede en improviseret fodboldkamp med en bold lavet af oksekødsdåser og med deres egne stålhjelme som mål.

"En dag uden krig" er en dejlig film. Et ekstra plus er, at den forbinder livets og menneskets mørkeste sider med det julen faktisk handler om - "fred på jorden i mennesker, der har hans velbehag".

Miraklet på Manhattan er en hjertevarm julefortælling om Dorey, en alenemor, der ikke tror på julemanden. Og hun vil gerne, at hendes datter Susan har den samme opfattelse. Susan er en rigtig gammelklog pige, der spilles fantastisk af Mara Wilson. Susan har et stort ønske om, at advokaten Bryan Bedford (Dylan McDermott) må blive gift med hendes mor. Hun forsøger derfor at lege "Kirsten giftekniv" med god hjælp fra julemanden.

Der er naturligvis stor forskel på at tro på Gud og at tro på julemanden, men filmen kan med god vilje ses som en tankevækkende kommentar til diskussionen om religion i det offentlige rum - om forholdet mellem en verdslig stat og kirkens ret til at være synlig, tydelig og respekteret.

Når man tager i betragtning, hvad der findes af fladpandede julefilm uden indhold, hører denne film absolut til en af de bedre. Den har noget til alle aldersgrupper, og den kan ses flere gange. Af samme årsag er den blevet lidt af en juleklassiker for mange familier.

Filmen er i øvrigt en genindspilning af "Miracle on 34th Street" fra 1947.

Bliv inspireret på TEMA familiefilm jul og på TEMA julefilm.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Endnu ikke bedømt. Du kan være den første!
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer