• THE BLIND SIDE TV3 | 09-12-22 | kl. 20.30 og 10-12-22 | kl. 17.45

  • DRIVE MY CAR Oscarvinder på filmstriben og dvd

  • LADY BIRD nu på Viaplay udover HBO, dvd og blu-ray

  • FOKUS: FILM - Film som ressurs i menigheten norsk bog

  • UDVANDRERNE nu på dvd og blu-ray

  • TEMA - JULEFILM fx BLACK NATIVITY på VOD

  • TEMA - FAMILIEJULEFILM fx JINGLE JANGLE: ET MAGISK JULEEVENTYR på Netflix

Artikler - Baggrund

Fortællingen om de elendige

Titlen signalerer håbløshed, men der er meget kærlighed og nåde i Victor Hugos stærke beretning, der nu igen er kommet som film.

Baggrund
Produktionsår: 0
Varighed:  min.

Instruktør:
Medvirkende:
Stikord:

Anmeldelse:

Af: Jørgen Hedager Nielsen - 27.03.2013Da romanen Les Misérables (De elendige) udkom i 1862, var den straks populær. Den blev udsolgt på få timer, og den var ved udgivelsen allerede oversat til ni sprog udover originalsproget fransk.

Siden er den oversat til endnu flere sprog. Den er filmatiseret flere gange - blandt andet af Bille Augusts flotte version fra 1998 - og musicalen Les Misérables har desuden slået adskillige rekorder i antal opførelser, hvor danske Stig Rossen har optrådt i hovedrollen som Jean Valjean omkring 1500 gange.

Efter at mere end 60 millioner mennesker har set musicalen på teaterscener, er den nu filmatiseret i storslået Hollywood-stil med kendte navne i hovedrollerne.

Menneskenaturen
Romanens forfatter Victor Hugo var en troende kristen. Hans fortælling rummer mange stærke scener, som handler om nåde, kærlighed, omsorg og så videre. Men der er også noget om uforsonlig loviskhed og ondskab.

Hugh Jackman, der spiller hovedrollen som Jean Valjean i den nye film, mener at fortællingens stadige popularitet skyldes, at den er et genkendeligt portræt af den uforanderlige menneskenatur. Alle mennesker søger noget, som er større end os selv, har han sagt i et interview. Og dette større er lige foran os i kærligheden til vore medmennesker. En af Valjeans replikker lyder: "At elske et andet menneske er at se Guds ansigt."

Nåden påvirker
Vi møder Valjean som en straffefange, der har afsonet 19 år for at have stjålet et par brød. Han bliver taget godt imod hos en præst, men svigter den tillid, der vises ham ved at stjæle præstegårdens sølvtøj. En af filmens stærke scener om nåde er der hvor præsten tilgiver Valjean. Præstens tilgivelse rammer Valjean og præger hans fremtid.

Romanens handling afspejler Victor Hugos eget engagement. Han arbejdede for at give samfundets nederste lag en værdig tilværelse. Det gjorde han gennem sit forfatterskab, der blev en inspiration for folk som Camus, Dickens og Dostojevsky, men også gennem politik, hvor han fik en central rolle i det urolige Frankrig.


Citater af Victor Hugo
- Den største lykke i livet er at vide, at vi er elsket, elsket i os selv, eller snarere elsket på trods af os selv.

- At takke i ensomhed er nok. Taknemmelighed har vinger og ved, hvor den må gå. Dine bønner ved meget mere om det, end du selv gør.

- Tro er nødvendig for et menneske. Stakkels den, som tror på ingenting.

- Det var Gutenbergs trykpresse, der forfærdede og fik det til at svimle for helligdommens mand. Det var prædikestolen og håndskriftet, det talte ord og det skrevne ord, der blev skræmt af det trykte ord; noget, der mindede om en spurvs målløshed, da den ser englen Legion slå sine seks millioner vinger ud. Det var profetens skrig, da han allerede hører den frigjorte menneskehed suse og myldre, da han i fremtiden ser fornuften undergrave troen, den offentlige mening afsætte troen ...Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Endnu ikke bedømt. Du kan være den første!
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer