• HIDDEN FIGURES nu på MSX udover Disney+, dvd og blu-ray

  • BAD BOYS: RIDE OR DIE nu på VOD og 9/9 på dvd og bllu-ray

  • THE FIGHTER nu på Viaplay udover filmstriben.dk, dvd og blu-ray

  • ALIEN: ROMULUS i biografen

  • MØRKELAND i biografen

  • SYNKEFRI nu på filmstriben.dk udover dvd og blu-ray

Alle anmeldelser - Drama

Forbrydelser

En fostervandsprøve slår skår i glæden over en graviditet.

DramaTEMA Ved livets begyndelseTEMA Danske film
Produktionsår: 2004
Varighed: 96 min.
Censur: 7 år
Instruktør: Anette K. Olesen,
Roman/manuskript: Kim Fupz Aakeson,
Medvirkende: Trine DyrholmAnn Eleonora JørgensenNicolaj KopernikusSonja Richter,
Stikord:
 Tro,










Anmeldelse:

Af: Henrik Højlund - 11.05.2006



Vi lever i en uforudsigelig tid. En film med tro og tvivl og abort-problematikken som hovedtemaer har set dagens lys. Hvem skulle have troet det for en 15-20 år siden.

"Forbrydelser" er lavet af Anne K. Olesen, som for et par år siden lavede den lille, vidunderlige "Små ulykker", som føjede sig overbevisende ind i rækken af de seneste års danske filmsucceser om hverdagens små og store fortrædeligheder.

Denne gang har hun lavet en meget mørkere film, skåret over det verdensberømte, danske dogmekoncept, hvis hensigt er at bringe historien og skuespillet i højsædet. Det er ikke en såkaldt "feel-good-film", og tak for afvekslingen. Alligevel kunne jeg af denne fremragende film have ønsket blot en smule mere forløsning, en smule mere af den visdom, der ligger i strejf af håb og fornyet livsmod.

Livsdramaer
Kort fortalt handler filmen om den nybagte kvindelige teolog Anna, som ansættes i vikarstilling som fængselspræst i et kvindefængsel. Hun involveres i de indsattes og ansattes livs- og hverdagsdramaer, samtidig med at hendes eget hverdagsdrama mere og mere vikles ind i historien.

Hendes eget drama drejer sig om den uventede graviditet. Hun, som ellers var erklæret ufrugtbar, viser sig en dag at være gravid, og glæden er ubeskrivelig. Lige indtil hun og manden via fostervandsprøve stilles over for (den minimale) risiko for et handicappet barn. Valgets ulidelige kvaler vikler sig særlig ind i historien om den mystiske fange Kate, som har sin egen, grumme historie med et barn.

Jeg har svært ved at se filmen som andet end et stærkt angreb på abort (og fostervandsprøver). Hvor præcis i debatten om den frie abort man vil finde instruktøren, skal jeg ikke kunne sige, men man skal være mere end sinke for at overhøre filmens radikale spørgsmålstegn ved fosterdrab. Alene den uomtvistelige sammenhæng med titlen siger det meste - "Forbrydelser"! Dén handler ikke kun om de indsattes forbrydelser.

Tidstypisk
Derimod har jeg svært ved at finde de store guldkorn i det, der angiveligt skulle være filmens hovedtema: tro og tvivl. Dér er vi overladt til et sammenkog af moderne folkelig tro/tvivl repræsenteret ved et ynkeligt, men sikkert meget typisk eksemplar af den danske præstestand, sammen med den mystiske Kate, som vel skal forestille at repræsentere troen på en mere autentisk, ægte måde.

På den baggrund er filmen interessant som noget helt tidstypisk. Den ægte tro ses som en nærmest personlig egenskab, en karismatisk begavelse. Klassiske kristne trosforestillinger fremstår som pudseløjerlige anakronismer. Faktisk kan jeg slet ikke se, at tro og tvivl skulle være filmens hovedtema. Titlen "Forbrydelser" er langt mere præcis.

Filmen anbefales meget. For sin radikale abort-kritik. Og for sin intense hverdagsrealisme og for fremragende skuespil.

Kilde: Indre Missions Tidende

Læs også Hvem er en forbryder?



Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 5.0 af 6. 1 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer