• UNSUNG HERO nu på VOD, fx Blockbuster.dk

  • BOYHOOD nu på Netflix udover dvd

  • BIRTHDAY GIRL nu på Blockbuster.dk

  • THE CALL OF THE WILD nu på Netflix udover Disney+, dvd og blu-ray

  • PAST LIVES på dvd og blu-ray

  • THE ZONE OF INTEREST nu på MAX udover dvd og blu-ray

  • ONE LIFE i biografen

Alle anmeldelser - Drama

Flugten over grænsen

Flukten over grensen

Norsk familiefilm om anden verdenskrig. Et søskendepar hjælper et jødisk søskendepar til at flygte fra nazismen og nå over til Sverige. Det bliver en dramatisk tur.

DramaFamiliefilmTEMA Anden verdenskrigTEMA Familiefilm 11 år
Produktionsår: 2020
Varighed: 96 min.
Censur: 11 år
Instruktør: Johanne Helgeland,
Medvirkende: Anna Sofie SkarholtBo Lindquist-EllingsenSamson SteineBianca Ghilardi-Hellsten,
Stikord:

Anmeldelse:

Af: Anette og Jørgen Hedager Nielsen - 11.08.2020EN FOR ALLE OG ALLE FOR EN 

Beretninger fra anden verdenskrig er fortalt utallige gange, også på film, men næsten altid for voksne. Her er en norsk familiefilm, hvor jødernes flugt fra nazismen fortælles, så børn kan være med. I dagene op til julen midt under krigen oplever Gerda (10 år) og Otto (12 år), at deres forældre bliver anholdt. Da de bliver ført ud ad døren i håndjern, siger far: "Husk, at julegaverne er i kælderen, og at I skal tage dem med til tante Vigdis." Julegaverne viser sig at være de to jødiske børn Sarah og Daniel, hvis forældre er taget af nazisterne. Tante Vigdis bor i nærheden af grænsen til Sverige. Resten af filmen beskriver den dramatiske tur mod grænsen.

Enkelt og godt fortalt
"Flugten over grænsen" er filmatiseret efter en romanen  af succesforfatteren Maja Lunde. Hun har selv skrevet manuskriptet til filmen. Enkelte huller i handlingsforløbet kunne sikkert være undgået, hvis en rutineret filmmager havde gået det igennem, men som helhed fungerer replikker og scener fortrinligt. Der er både humor og spænding. Spændingen ligger både i psykologien og situationerne. Et af de gennemgående temaer er, hvem man kan stole på, og hvem der er enige med nazisterne i, at jøderne ikke hører til i Norge, fordi de er skyld i alle Europas ulykker.

Filmen lever meget i kraft af de fire børneskuespillere. Igen og igen er vi blevet imponeret af, hvor godt børn er i stand til at agere - også i vanskelige roller. Sådan er det også i denne film. Især stråler Gerda (Anna Sofie Skarholt), som har den samlende rolle. Hun er en ivrig læser af De tre musketerer, hvor hun har lært mottoet: Én for alle og alle for én. Undervejs er der mange herlige scener, der relaterer til musketererne. Filmens handling er fortalt tydeligt og lige ud ad landevejen uden overforklaringer eller pædagogiske pegefingre. Fotografering og musik understreger fint stemningerne undervejs.

Ikke kun sort-hvidt
Mange af personerne er tegnet ret enkelt som enten onde eller gode, som det må være i en film af denne type, men der er undtagelser, som viser, at alt ikke er så sort-hvidt. En hjælpsom person viser sig af være nazist, og en af de tyske soldater hjælper børnene.

Filmen foregår i Norge, men spændingerne omkring jødehadet var de samme i Danmark under krigen. Og bemærkningerne om "de fremmede", som ødelægger vores samfund, er desværre helt aktuelle, så der er meget at snakke om efter filmen.

Når censuren er sat til 11 år, må det skyldes, at børnene flere gange er i nervepirrende situationer. Hvis der er voksne til stede, vil de fleste børn fra 9 år (som censuren i Norge er) sagtens kunne se med.

Kan ses på Blockbuster.dk (censur 11 år).Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 4.0 af 6. 10 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer