• STOCKHOLM BLOOTBATH nu på dvd og blu-ray

  • THE ROSA PARKS STORY nu på dvd og filmstriben.dk

  • GRAN TURISMO nu på Viaplay udover dvd og blu-ray

  • INGEN KENDER DAGEN nu på filmstriben.dk udover dvd og blu-ray

  • HVOR FLODKREBSENE SYNGER nu på Netflix udover dvd og blu-ray

Alle anmeldelser - Drama

Farvel hr. Haffmann

Adieu Monsieur Haffmann

I Paris 1941 vil den jødiske juveler Haffmann flygte og sælger sin butik til Mercier. Flugten mislykkes, og han skjules i kælderen under butikken. Forholdet mellem de to mænd udvikler sig til et psykologisk drama.

DramaFilmstriben.dk
Produktionsår: 2021
Varighed: 115 min.
Censur: 15 år
Instruktør: Fred Cavayé,
Medvirkende: Daniel AuteuilGilles LelloucheSara GiraudeauNikolai Kinski,
Stikord:

Anmeldelse:

Af: Anette og Jørgen Hedager Nielsen - 12.08.2022RACISME OG GRÅDIGHED 

Vi står foran en lille smykkebutik i Paris i maj 1941. Et skilt på facaden fortæller, at butikken er ejet af Haffmann, og ejeren, Joseph Haffmann (Daniel Auteuil), står på gaden og ser på, at en tysk soldat klæber en plakat op med teksten "Folketælling for jøder". Haffmann er jøde, så han følger sin fornemmelse af fare og forbereder sin egen og sin families flugt til det frie område. Han får sin hustru og deres tre børn sendt i sikkerhed og lover dem snarest at følge efter. Han skal lige have ordnet noget med butikken først. Haffmann har François Mercier (Gilles Lellouche) som assistent og lærling. Løsningen for butikken bliver, at Mercier overtager butikken ved en proforma købskontrakt. Efter krigen skal butikken så overdrages til Haffmann igen. Det lykket imidlertid ikke Haffmann at komme ud af Paris, så han vender tilbage til smykkebutikken. Det ender med, at Haffmann må blive i Paris. Han skjules i værkstedet i kælderen, mens François og hans hustru Blanche (Sara Giraudeau) bor i hans lejlighed på 1. sal. Den 16. juli 1942 kan Haffmann ud ad sit lille kældervindue se, hvordan nazisterne med hjælp fra det franske politi samler alle jøder og kører den væk. Det er dét filmen Beslutningen handler om.

Stærke hovedroller
Scenen er sat for et intenst psykologisk drama mellem de tre hovedpersoner. "Farvel hr. Haffmann" bygger på et teaterstykke af samme navn. Det skinner igennem, men det gør ikke spor. Hele filmen foregår stort set enten i kælderen med værkstedet eller i stueetagen med butikken eller på 1. sal i Haffmanns lejlighed, og der er kun få andre personer end Joseph, François og Blanche. De tre skuespillere, der har hovedrollerne, er så gode, at kameraet kan gå helt tæt på. De formår at forløse et manuskript, hvor det meste siges uden ord. Filmen er så intens, at vi slet ikke har brug for flere lokaliteter eller flere vigtige personer. Stemningen er gennemgående alvorlig, men der er også plads til lidt glæde og nogle humoristiske indslag.

En mand forandrer sig
Vi lærer i første omgang François at kende som en tiltalende og lidt ydmyg mand, der elsker sin Blanche og er glad for sit arbejde i smykkebutikken. Men efterhånden viser han helt andre sider af sig selv. "Vi havde intet. Nu vil han have alt," siger Blanche til Joseph. François og Blanche har den sorg, at de ikke kan få børn. François vil ikke adoptere, for en rigtig mand skal kunne gøre sin kone gravid. Han ser en mulig løsning i, at Blanche i al hemmelighed bliver gravid med Joseph. Men kan en mands kærlighed holde til, at han sender sin hustru til en anden mand, for at han skal besvangre hende? Og kan hendes?

Filmen har vigtige temaer, der ikke vedrører krigen. Men den foregår under krigen, og naturligvis spiller det ind. Hvordan forholder François sig til nazismen? Og hvordan forholder Joseph sig? Det går godt for François med butikken, men det skyldes for en stor del, at den nazistiske kommandant Jünger (Nikolai Kinski) er en trofast kunde og anbefaler butikken til andre. Desværre er racisme og antisemitisme ikke ukendte begreber i vores tid, så også af den grund er filmen vigtig.

Filmen er kommet på dvd.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 4.6 af 6. 5 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer