• GREEN BOOK nu på Viaplay udover dvd og blu-ray

  • A BEAUTIFUL DAY IN THE NEIGHBORHOOD nu på Viaplay udover dvd og blu-ray

  • FEM FAVORITFILM VALGT AF Anette Hedager Nielsen I CAN ONLY IMAGINE er en af dem

  • THE LOST KING nu på filmstriben.dk udover dvd

  • MUNCH nu på dvd udover Viaplay

Nyheder

Exodus

Fragtskibet Exodus bryder i 1947 den britiske blokade for at sætte kurs mod Haifa. Ombord er mere end 300 jøder, der vil grundlægge staten Israel.

NyhederTEMA Israel, Vestbredden, Gaza
Produktionsår: 1960
Varighed: 208 min.
Censur: 15 år
Instruktør: Otto Preminger,
Medvirkende: Paul NewmanEva Marie SaintRalph Richardson,
Stikord:

Anmeldelse:

Af: Film og tro - 26.12.2010I maj 2008 sendte DR2 i anledningen af 60-året for statens Israels oprettelse et ugetema "Israel indefra". I den forbindelse blev også det amerikanske krigsdrama, "Exodus", fra 1960 med Paul Newman i hovedrollen sendt.

Fragtskibet Exodus bryder i 1947 den britiske blokade for at sætte kurs mod Haifa. Ombord er Ari Ben Canaan og mere end 300 andre jøder, der vil grundlægge staten Israel. Men de ydre fjender, briterne og araberne, er ikke de eneste hindringer. Der er også uenigheder om metoderne, og den moderate Ari møder hårdnakket modstand fra den kamplystne Dov og fra sin egen onkel.

Filmen er en filmatisering af Leon Uris' bog Exodus - dog uden de mange tilbageblik - og er instrueret af Otto Preminger. Filmen varer godt tre timer.Skuespilleren Paul Newman, der har hovedrollen i "Exodus", døde 27. september 2008, 83 år gammel.

Jødisk-katolsk opvækstPaul Newman blev som Paul Leonard Newman født den 26. januar 1925 i Shaker Heights-forstaden til Cleveland i Ohio. Hans far, der drev en sportsforretning, var jøde og hans mor kom fra en katolsk slovakisk familie.

Det var moderen, der opmuntrede Paul Newman til at gå scene-vejen, og han var blot syv år, da han fik sin scene-debut i en skoleopsætning af Robin Hood.

Han indledte siden økonomi-studier ved universitet i Ohio, men anden verdenskrig satte en stopper for studierne. Han lod sig indrullere i flåden og havde en drøm om at blive pilot, men da det blev klart, at han var farveblind, brast den drøm.

Deltog i Stillehavskrigen
I stedet blev han radiomand og skytte. Under det meste af krigen fløj han bombetogter i Stillehavsområdet. Efter krigen gjorde han sine økonomi-studier færdige, men derefter kastede han sig over skuespilkunsten.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 5.0 af 6. 1 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Lis, 10-03-23 15:21:
Fantastisk spændende film, som viser jødernes kamp for deres eget hjem, Israel!
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer