• STOCKHOLM BLOOTBATH nu på dvd og blu-ray

  • THE ROSA PARKS STORY nu på dvd og filmstriben.dk

  • GRAN TURISMO nu på Viaplay udover dvd og blu-ray

  • INGEN KENDER DAGEN nu på filmstriben.dk udover dvd og blu-ray

  • HVOR FLODKREBSENE SYNGER nu på Netflix udover dvd og blu-ray

Alle anmeldelser - Adventure

Eventyret om Despero

The Tale of Despereaux

Malerisk eventyr om musen Despero, som ønsker at være en sand gentleman uden frygt.

AdventureAnimationKomedieFamiliefilmTEMA Familiefilm A/7 år
Produktionsår: 2008
Varighed: 90 min.
Omfattet af CVLI-licens
Censur: 7 år
Instruktør: Rob StevenhagenSam Fell,
Medvirkende: Danske stemmer:Søs EgelindLaus HøybyeHenrik Koefoed,
Stikord:
 Mod,
 Ære,


Anmeldelse:

Af: Carsten Riis Jensen - 04.08.2009Den skønne, computeranimerede film, "Eventyret om Despero", er bygget på børnebogen af samme navn. Der er tale om en god, gammeldags fabel om eventyrlandet Dor, hvor der er både slotte og prinsesser og talende dyr.

I landet Dor er alle vilde med suppe. Den første søndag i foråret afholdes en stor suppefest, hvor landets konge og dronning inviterer alle borgerne til at smage mesterkokkens kulinariske kreationer. Uheldigvis sker der det, at en søfarende rotte, Obskur, har dristet sig ind på slottet, og netop da dronningen har taget den første mundfuld suppe, falder Obskur pladask ned i hendes tallerken. Dronningen bliver så forskrækket, at hun besvimer med hovedet ned i suppen og dør. Kongen opsluges af sorg og vrede og forbyder både suppe og rotter i Dor. Samtidig falder et dybt mørke over hele landet, og af sorg lukker prinsessen sig inde på sit kammer.

Landet har brug for en helt. Denne helt er en mus, en lille mus med gigantiske ører. Han hedder Despero (med tryk på o’et) og er ikke, som mus er flest. Han er frygtløs, eventyrlysten – og en sand gentleman. Efter en række eventyrlige oplevelser og fordomme ender Despero i rotternes del af landet Dor, og her møder han førnævnte rotte, Obskur. De slår sig sammen som gentlemen, og som de riddere, de ønsker at være. Målet er at befri prinsessen. Desværre kommer Obskur ud for nogle oplevelser, som skaber vrede i ham, og han går over på fjendens side. Men ved heltemod, eventyrlyst og en række spændende begivenheder lykkes det musen Despero at nå frem til prinsessen og redde hende.

Der er noget ganske særligt over "Eventyret om Despero". Man bemærker det straks, når filmen går i gang, og man betages af de skønne farver og den helt særlige stil, der er over animationen. Det ses tydeligt, at instruktørerne har ladet sig inspirere af billedkunst fra 1600-tallet, nærmere bestemt de hollandske malere Vermeer og Breughel. At se filmen er som at se et levende maleri, og det er i sig selv med til at højne filmen. Den er virkelig billedskøn.

Det er også interessant, at filmen har en fortællerstemme, som med jævne mellemrum binder handlingen sammen med små, halvmoralske betragtninger. Nogle vil kunne lide det. Andre ikke. Jeg, som voksen, fandt i høj grad betragtningerne velplacerede og nyttige.

Der er fart og spænding over filmen. Især i de scener, hvor Despero er i rotternes del af landet Dor, og hvor han havner midt i en kamparena, der meget minder om noget fra en Star Wars-film. Det er tilpas uhyggeligt til, at de mindste kryber sammen og må holde mor eller far i hånden.

Handlingen er ikke specielt kompliceret, snarere tværtimod. Skal jeg være lidt kritisk, vil jeg sige, at man ikke rigtig kommer ind under huden på hovedpersonerne. De er mest af alt et par actionfigurer, som vi betragter på afstand. Og jeg kunne godt have undværet det "grøntsags-monster", som er med i et par scener. Men filmens moralske værdi, om heltemod og næstekærlighed, sammen med de fantastisk billedskønne scener og farvevalget i filmen gør, at man har en rigtig god følelse, når filmen er slut.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 5.0 af 6. 1 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer