• HUGO - GÖRINGS JØDISKE VEN serie på DRTV

  • THE APPRENTICE i biografen

  • DE LYDLØSE i biografen

  • WE LIVE IN TIME i biografen

Alle anmeldelser - Drama

En verden udenfor

The Shawshank Redemption

Man får en tro på, at et enkelt menneske kan gøre en forskel i et fængselsmiljø i denne uforudsigelige film.

DramaFilmstriben.dk
Produktionsår: 1994
Varighed: 142 min.
Omfattet af CVLI-licens
Censur: 15 år
Instruktør: Frank Darabont,
Roman/manuskript: Stephen King,
Medvirkende: Tim RobbinsMorgan FreemanBob Gunton,
Stikord:
 Mord,










Anmeldelse:

Af: Johannes Korsholm Poulsen - 13.11.2006



Den amerikanske forfatter Stephen King er af de fleste bedst kendt som ophavsmanden til "It", "Children of the Corn" og en række andre gysersucceser.

Derfor er der nok en del (bl.a. undertegnede), der i første omgang ville gå i en stor bue uden om en film baseret på noget, han har skrevet. Det er der imidlertid ingen grund til, da Stephen King faktisk er en ret dygtig forfatter, og der er i hvert fald begået to fremragende film med hans bøger som forlæg: En verden udenfor og Den grønne mil af instruktøren Frank Darabont. Begge film foregår i et fængselsmiljø i USA i første halvdel af det 20. århundrede, og begge behandler emner som menneskelighed, ondskab og godhed, så jeg vil i det følgende prøve at sammenligne dem lidt og sige noget generelt om det menneskesyn, der kommer til udtryk i de to film. (Af praktiske grunde har vi i redaktionen delt anmeldelserne i to selvstændige anmeldelser. Men læs dem begge, så du får fuldt udbytte).

Bankmanden Andy Dufresne (Tim Robbins) fængsles for det koldblodige mord på sin kone og dennes elsker. Han ankommer til et fængsel i 1940'ernes amerikanske sydsstatsmiljø og stifter hurtigt bekendtskab med livet "inden for murene". Her går livet sin trøstesløse gang, styret af på den ene side de psykopatisk voldelige fanger "The Sisters", der voldtager Andy gang på gang, og på den anden side det korrupte og magtsyge fængselspersonale, med den pengebegærlige fængselsinspektør "Norton the Warden"(Bob Gunton) i spidsen. Andy lærer dog hurtigt at begå sig i det brutale miljø, og han bliver hurtigt venner med den sorte "Red"(Morgan Freeman), som overlever på sin evne til at skaffe alverdens ting udefra. Midt i den trivielle hverdag og den megen vold og ondskab formår Andy at tilføre fængselslivet et strejf af menneskelighed ved bl.a. at få en fængselsbetjent til at give kolde øl til hans venner, til gengæld for at Andy ordner betjentens pengesager. Senere får han oprettet et velfungerende bibliotek i fængslet, og i det hele taget forsøger Andy at skabe et levende, humant miljø i en verden af håbløshed. Filmen kører hele tiden på den spænding: Hvordan kan man undgå at blive resigneret og umenneskelig i et livsnedbrydende fængselsmiljø?

Her kommer filmens menneskesyn tydeligt til udtryk. Inderst inde er mennesket godt, men det kan sagtens lade sig gøre at glemme eller undertrykke sin menneskelighed. Omkring Andy og hans venner foregår der overgreb og undertrykkelse, der virkelig får tilskueren til at gyse, som da en lettere enfoldig, meget fed mand bliver banket ihjel af betjentene den første aften i fængslet, simpelthen fordi han græder og savner sin mor! Samtidig har filmen uforglemmelige passager, hvor fangerne på den ene eller anden måde vågner op af deres søvnagtige tilstand, og bliver mennesker.

Og disse øjeblikke er nødvendige, for som det fremgår af filmen, er man nødt til at føle sig som et menneske for at vedblive at være et! Denne pointe er meget vigtig i filmen og bliver hængende i tilskueren længe efter, filmen er slut. For er det ikke også sådan "udenfor"? Er vi ikke alle sammen i fare for at synke hen i ligegyldighed og apati overfor en tilværelse, der i stigende grad bliver reguleret af frygt for de stærkes undertrykkelse af de svage, krig, had osv.?

Rent håndværksmæssig er filmen fuldstændig uovertruffen. Det siger en del, at filmen på imdb.com, som er en anerkendt hjemmeside for filmnørder (og i øvrigt et besøg værd), ligger på andenpladsen over bedste film nogensinde! Dens blanding af kolde og brutale scener og øjeblikke af menneskelig lykke hensætter én til en helt anden verden, og dens krimi-plot, som jeg med vilje har undladt at gå i detaljer med, kommer fuldstændig bag på én, første gang man ser den. Skuespillet er i top, og især Tim Robbins' gådefulde portræt af den ukuelige Andy er helt fantastisk. Man forlader virkelig filmen med en tro på, at et enkelt menneske kan gøre en forskel.

Filmen er kommet på dvd og blu-ray.



Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 5.4 af 6. 16 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer