• PAST LIVES på dvd og blu-ray

  • THE ZONE OF INTEREST nu på MAX udover dvd og blu-ray

  • ONE LIFE i biografen

  • HORIZON - EN AMERIKANSK SAGA (DEL 1) i biografen

  • BABYLON nu på Netflix udover dvd og blu-ray

  • GOLDA nu på Viaplay udover filmstriben.dk, dvd og blu-ray

Alle anmeldelser - Dokumentar

En ubekvem sandhed

An Inconvenient Truth

En film med facts, som vil ryste dit verdensbillede, og med et erklæret mål om at redde dine børns fremtid. En "must see"-dokumentar om nutidens miljøproblemer på et højt niveau.

Dokumentar
Produktionsår: 2006
Varighed: 133 min.
Omfattet af CVLI-licens
Censur: Tilladt for alle
Instruktør: Davis Gugenheim,
Medvirkende: Al Gore,
Stikord:

Anmeldelse:

Af: Johannes Lindbjerg - 13.10.2008Dette er en anderledes og tankevækkende dokumentar, hvor forfatterens budskab er klart, og hans opfordring lige så…

Al Gore stod i 2002 i den bizare situation at have fået flest stemmer i kampen om at blive USA's næste præsident, men alligevel at have tabt. Han brugte dette nederlag til at skifte karriere og kaste sig over sit yndlingsemne, nemlig de globale miljø-problemer, han mente, der fandtes. Hans karriereskift, hvor han har sat al sin popularitet og anerkendelse ind på at råbe befolkninger og politikere op, er der kommet en ovenud interessant og anmelderrost dokumentar ud af.

Filmen følger Al Gore på hans foredragstur verden rundt og er krydret med afsnit, som beskriver hovedpersonens eget liv. Mixet virker troværdigt, da vi gennem Al Gores liv får indblik i, hvad der har været med til at vække hans egen interesse for emnet.

Filmen begynder med et forsøg på at belyse et centralt menneskeligt problem gennem ord af Mark Twain: "Det, der skaber problemer for os, - er ikke det, vi ikke ved. - Det er det, vi med sikkerhed ved, - men som ikke er rigtigt."

Filmen bruger ovenstående til at sige, at vi i mange år har haft et syn på miljø, baseret på en forkert antagelse. Nemlig at jorden er for stor til, at vi kan ændre noget af betydning. Filmens hovedtema er et opgør med denne antagelse.

Filmen er på én gang meget videnskabelig anlagt og samtidig et forsøg på at appellere til vores moralske ansvar. Den videnskabelige del kommer til udtryk gennem en masse fakta og oplysning, som er taget direkte fra Al Gores foredrag, og som underbygger hans pointe og delpointer godt. Den megen brug af fakta gør dog filmen til en relativ tung, men dog meget interessant film.

Den moralske del af filmen udgør det budskab, som forfatteren ønsker ud. Nemlig det at vi skal holde op med at tro, at alt er godt og i stedet for gribe ind, før det er for sent.

Som seer kan man ikke lade være med at blive grebet af denne film. Dens belysning af emnet virker overbevisende, og dens appel til handling og medansvar kan, stillet over for bevisbyrden, næsten ikke undgå at gøre indtryk. Som kristen, er den med til at minde mig om mit forvalteransvar over jorden, og filmens opfordring til konkret handling greb mig meget.

Dog vil jeg her til sidst pege på et par ting, som anfægtede mig, da jeg så filmen. Dens selvfølgelige brug af videnskabelige sandheder og mængder af data efterlader seeren uden mulighed for at kontrollere, at disse er sande. Desuden gør filmen sig i enkelte tilfælde til talerør for gamle videnskabelige sandheder, som jeg som kristen mener, er forkerte, og som strider mod Mark Twains ord, der indleder filmen. F.eks. omkring jordens alder og opståen.

Alt i alt er jeg dog glad for filmen. Dens pointer er vigtige, og den er godt lavet. Dens svaghed er måske, at den til tider kan virke tung, men er man klar over det, inden man sætter sig, er det dog ikke noget større problem.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 3.0 af 6. 2 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer