• THE ZONE OF INTEREST nu på filmstriben.dk udover dvd og blu-ray

  • THE NOTE nu på dvd igen

  • DEN SORTE JORD (om Ukraine 1933) DR2 | 23-11-24 | kl. 23.15

  • GLADIATOR ii i biografen

  • den kristne film ORDINARY ANGELS nu på Viaplay

  • THE APPRENTICE i biografen

Alle anmeldelser - Biografi/baseret på virkelig historie

En kongelig affære

Danmark har fået en fantastisk film om sin egen fortid. Den rummer både drama, romantik og intensitet. Filmen bør ses af enhver dansker.

Biografi/baseret på virkelig historieDramaTEMA Biografiske filmTEMA Danske film
Produktionsår: 2012
Varighed: 128 min.
Censur: 11 år
Instruktør: Nikolaj Arcel,
Medvirkende: Mads MikkelsenAlicia VikanderMikkel Boe FølsgaardTrine Dyrholm,
Stikord:









Anmeldelse:

Af: Michael Agerbo Mørch - 02.04.2012



Man kan næsten ikke tro det. Et historisk drama, udført af danske skuespillere, instruktører, osv. Og så endda en umådelig vellykket film. Superlativerne står i kø, når man skal forsøge at indkredse de mange gode kvaliteter, som "En kongelig affære" har som film. Selve historien er også til det. Det er et drama lige efter drejebogen. Og så er det sket i Danmark! Det er næsten ikke til at tro. Men det gør det ikke mindre glædeligt at dramaet mellem Christian den 7., hans engelske hustru Caroline Mathilde og livlægen og oplysningsmanden Johan Friedrich Struensee, nu endelig er blevet realiseret på lærredet.

Hvis ikke, du præcist kan huske fortællingen, kommer her et hurtigt resume: Christian den 7. er en halvskør konge i et mørkt og middelalderligt Danmark, der er styret af en unådig adel og en magtgrisk kirke. Christian har hverken evner eller visioner til at styre landet, så han fungerer praktisk talt blot som kransekagefigur. Han bliver gift, naturligvis arrangeret, med den engelske prinsesse Caroline Mathilde, med hvem han dog ikke får noget godt forhold. Caroline bliver hurtigt isoleret på slottet, mens Christian lever det vilde liv i Københavns smudsede undergrund, hvor tiden går med at drikke, besøge ludere og med at slås.

Christian beslutter sig for at tage på charmeoffensiv i Europa, men strander i den tyske by Altona, hvor hoffet har fået nok af den skøre konge, og kræver en livlæge ansat. Det bliver byens lokale læge, Johan Struensee, der bliver valgt, og kongen falder pladask for hans charme. Struensee kommer nu med til slottet og bliver den person ,der får mest direkte indflydelse på kongen. Fra den position er det fristende at påvirke kongen med de oplysningsideer, som florerer i Europa, særligt fra de franske tænkere Voltaire og Rosseau, selvom adelen og kirken ikke så let vil afgive sin magt til sådan en udlænding. Caroline og Struensee indleder parallelt med regeringshistorien en hed affære, som måske ender med at knuse oplysningsprojektet?

Skuespillet er noget af det mest overbevisende, jeg har set på dansk film i lang tid. Vores gode gamle Mads Mikkelsen leverer en superb præstation, som den intelligente livlæge, i en karakter, der både har pondus og følsomhed. Svenske Alicia Vikander spiller Caroline, der giver rollen den mystik og desperation, som gør hendes rolle i historien interessant. På toppen sidder Mikkel Boe Følsgaard, en endnu ikke uddannet skuespillerelev, der triumferer som den skæve og skøre konge. Hans uforudsigelighed, mimik og udtale gør rollen til filmens største aktiv - i en film der ellers ikke mangler stjernestunder. Hans rolle leder tankerne hen på Tom Hulces rolle som Mozart i "Amadeus", men får tilføjet den danske distance, som gør rollen troværdig. Det er meget overbevisende.

Selvom jeg gerne vil komplementere en lang række andre forhold i filmen, og samtidig advare mod nogle meget eksplicitte sengekantsscener, så vil jeg i stedet, fordi det er FilmogTro, kommentere portrættet af kristendommen og kirken i filmen.

Der er et generelt entydigt portræt af kristendommen som en magtbegærlig og verdensfjensk religion. Præsterne, de troende lægfolk og de fromme ved hoffet truer folk med helvedes ild for at få dem til at makke ret. Struensees ideer bliver ikke afvist med Bibelen i hånden, men med frygten for en tom pengepung. Flere eksempler kunne gives.

Christian den 7. besteg tronen i 1766, bare 25 år efter at konventikelplakaten var blevet vedtaget. Den forbød religiøse møder i private hjem, uden at en sognepræst var til stede. Pietismen havde nemlig vundet indpas, og den lagde vægt på personlig tro, hvilket udfordrede enheden i statskirken. Det siger jeg for at give en forståelse for, at kristendommen havde mange flere facetter på denne tid, end der kommer til udtryk i filmen. Det er ikke, fordi det fylder meget i filmen, men der er en grundlæggende forståelse af kristendommen som noget skidt. Det kommer særligt til udtryk gennem Struensee, der er den person, man fæstner tillid til. Derfor virker det så langt stærkere.

Filmen er fantastisk og bør ses af enhver dansker. Den fortæller et fantastisk drama, som virkelig har fundet sted. Den er flot lavet, og medrivende at se. God fornøjelse!



Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 4.6 af 6. 9 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer