• ORDINARY ANGELS på VOD, fx Blockbuster.dk

  • BOY ERASED nu på Netflix udover dvd og blu-ray

  • FILM MED STIKORDET FODBOLD fx SOMMEREN '92

  • EN FLÆNGE I HIMLEN nu på Netflix udover Disney+ og blu-ray

  • IO CAPITANO på Filmstriben.dk og fx Blockbuster.dk

Alle anmeldelser - Animation

Det levende slot

Hauro no ugoku shiro

Japansk mesterværk, hvor en pige forvandles til en gammel kone. Filmen giver hele familien en god oplevelse og noget at arbejde videre med.

AnimationFamiliefilmFilmstriben.dkTEMA Familiefilm A/7 år
Produktionsår: 2004
Varighed: 119 min.
Omfattet af CVLI-licens
Censur: 7 år
Instruktør: Hayao Miyazaki,
Medvirkende: Danske stemmer:Sofie GråbølLars MikkelsenPreben Kristensen,
Stikord:
 Krig,


Anmeldelse:

Af: Peter E. Nissen - 02.05.2008Den japanske animationskunstner Miyazaki har gjort det igen; han har skabt en eventyrlig tegnefilm med en dybde, som sprænger alle vante rammer.  Efterfølgeren til Chihiro og heksene er endnu et mesterværk.

Filmen er baseret på den engelske forfatter Diana Wynne Jones’ bog Det magiske slot og handler om pigen Sofie, som af Ødeheksen bliver forvandlet til en gammel kone. Hun forlader derfor byen, hvor hun arbejder som hattemager, og får tjeneste hos den berygtede troldmand Hauru. Han viser sig at være en forfængelig ung mand med en tyngende fortid. Mødet mellem Hauru og Sofie bliver en fælles vej videre fra fortidens skygger og ind i en fælles fremtid. Krigen i landet bliver en væsentlig del af denne vej som både Sofie og Hauru modvilligt bliver involveret i.

Filmen er ligesom "Chihiro og heksene" fuld af smukke baggrundsscener og fantasifulde kulturer. Det nærmeste forsøg på at sætte det ind i en kendt kontekst er Frankrig i 1800-tallet. Men det holder ikke, for ligesom i handlingen sprænges forløbet til at blive fuldstændig uforudsigelig for beskueren.

Filmen har mange lag og allegoriske billeder. Bag den umiddelbare historie er der mange dybe budskaber, som man kan bruge lang tid på at filosofere over. Derfor kan filmen med fordel ses flere gange. Filmen kredser om temaerne mand – kvinde, krig – fred, barn – voksen. Både for Sofie og Hauru bliver det vigtigt at finde sig selv i forhold til barndommen og i de valg, som livet giver. Kærlighed er en stærk magt, som kan forløse menneskelige blindgyder. Filmens temaer er udtryk for dyb menneskelig visdom.

Der er mange temaer i filmen, som gør filmen svær at forstå, men netop derfor værd at vende tilbage til. Et mesterværk som giver hele familien en god oplevelse og noget at arbejde videre med.

Filmen er kommet på dvd og blu-ray.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 5.2 af 6. 6 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer