• FEM PÅSKEFILM VOL. 2 fx Narnia: Løven, heksen og garderobeskabet

  • THE PASSION OF THE CHRIST nu på Netflix udover dvd og blu-ray

  • DET ANDET OFFER i biografen

  • PIGEN MED NÅLEN nu på dvd og blu-ray udoverover få biografer

  • HOUSE OF DAVID serie på Prime Video

  • GULDTRANSPORTEN på Netflix og Viaplay

  • SPILLEMAND PÅ EN TAGRYG nu på Blockbuster,dk

Alle anmeldelser - Drama

Det andet offer

Uhyggelig stærk og medrivende dansk film om virkeligheden i ”De hvidkitledes verden”.

DramaTEMA Danske film
Produktionsår: 2025
Varighed: 92 min.
Censur: 15 år
Instruktør: Zinnini Elkington,
Medvirkende: Özlem SaglanmakTrine DyrholmMathilde Arcel Fock,
Stikord:
 Død,
 Sorg,










Anmeldelse:

Af: Hanne Grove og Sprint Aagaard Korsholm - 14.04.2025



VOLDSOM GOD OPLEVELSE OG VIGTIG BESKRIVELSE AF VIRKELIGHEDEN 

Denne anmeldelse vil forsøge ikke at afsløre ret meget af denne film, der rummer så mange stærke oplevelser, som det er synd og skam at tage luften ud af på forhånd.

En frygtelig morgen
Scenen er Herlev hospitals neurologiske afdeling. Hovedpersonen er den erfarne læge Alexandra – kaldet Alex (Ôzlem Saglanmak). Scenen er en (desværre) ganske almindelig dag: for få ressourcer til alt for mange mennesker med akutte livstruende problemer. Emilie (Mathilde Arcel Fock) er en ny ung læge, der denne morgen opdager, at hendes bagvagt ikke møder ind. Det er både imod alle regler og imod Emilies nervesystem, at en ung og uerfaren læge ikke har en erfaren bagvagt. Der er ca. 5 minutter til denne morgenkonference – hvad gør man? ”Aben” løber rundt langs alle personer i lokalet – hvem vil tage den? Alex gør det. Da en anden spørger, om det går for Alex at have to så krævende poster på én gang, smiler hun lidt stift og siger, at det er helt ok for hende.

Det havde nok også gået, hvis ikke en 18-årig mand var kommet ind sammen med sin mor (Trine Dyrholm), fordi han har ondt i hovedet. Emilie er usikker og tilkalder Alex, der efter undersøgelse sender den unge mand hjem. Han når dog ikke langt, før han falder om og ender med at dø kort efter. Hermed er scenen sat for en lang række vigtige og voldsomme temaer:

Presset system
Presset er voldsomt for personalet: de skal på meget kort tid træffe afgørende beslutninger, der afgør liv eller død. De har begrænsede ressourcer og begrænset mulighed for at vide alting. Selv om vi i dag har kontrol over meget, er der en del ting, vi ikke har fuldt overblik eller kontrol over. Stemningen mellem kollegaerne er en blanding af at være omsorgsfuld og kynisk. I begyndelsen er Alex i besiddelse af en enorm styrke til udadtil at virke stærk og venlig – men til sidst går der hul på skallen, og al smerten begynder at komme frem. Samspillet med kollegaer beskrives meget stærkt – både dets gode og dets mindre gode sider.

Sandheden i dele
Hvordan har man kontakt til en mor, der på under et døgn må gå fra at have en sund og rask ung søn, til at skulle tage stilling til, om hans organer skal doneres? Alex forsøger at give plads til selv et lille håb, så langt som det er muligt. Men giver det bagslag for moren, da hun indser, at nu er alt håb ude?

Når man som læge skal skrive rapport, skal man jo skrive sandheden – men hvad er den egentlig? Når en rapport kan afgøre spørgsmål om skyld, bliver det ekstra vigtigt. Og netop derfor er det spændingsfyldt, at Alex ikke kan genkende sig selv i Emilies rapport om undersøgelsen af den unge mand.

Skyld
Ved alle forløb, der ender med død, vil spørgsmålet om skyld (og om mening med det hele) dukke op. Alex føler skyldfølelse indefra og fordømmelse udefra – især fra moren, der bliver meget voldsom - også fysisk. En lægekollega giver Alex et vidunderligt guldkorn omkring det med skyld. Det er nok en af de største perler i filmen.

Sorg
Moren og faren bliver naturligvis kastet brutalt ud i en voldsom sorgproces. En præst kommer til og leverer et andet guldkorn af høj karat. Dyrholm leverer en vidunderlig præstation som moren, der gennemløber et væld af følelser på forfærdelig kort tid. Også det, at skulle tage stilling til organdonation, er jo et voldsomt pres, fordi der skal tages stilling i løbet af meget kort tid.

Kontrol
Præsten får lov at sætte ord på et tema, der måske kunne udnævnes til at være filmens hovedtema: kontrol. Vi mennesker kan – trods al vores teknik – ikke have fuld kontrol over alt i livet. Hvordan takler vi det?

Buket og anmeldelse
Alex hjælper samme morgen en kvinde, der har en blodprop. Kvindens søn sender hende efterfølgende en stor buket med en varm tak, fordi ”du reddede min mors liv”. Samme dag hvæser faren til den unge mand til Alex: ”I morgen anmelder jeg dig!” Denne spænding kan vist udfordre selv den stærkeste personlighed.

Stærk og dygtig film
Filmen er følelsesmæssig meget stærk. Fx overværer vi undersøgelsen af, om den unge mand er hjernedød. Godt nok er der sprunget nogle af de mange detaljer i proceduren over – men her, som ellers i filmen, er niveauet af autenticitet utrolig højt. Udnyttelsen af kulisserne (fx de stærke farver og billeder på hospitalets gange) og lydbilledet og kameraføringen er også med til at give en meget stærk indlevelse. Filmen er faktisk ikke for alt for sarte sind.

Skuespilpræstationerne er virkelig høje! Alex og moren har klart de to hovedroller og udfylder dem fantastisk godt. Men også de andre roller fortjener stor ros.



Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 6.0 af 6. 1 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer