• THE ZONE OF INTEREST nu på filmstriben.dk udover dvd og blu-ray

  • THE NOTE nu på dvd igen

  • DEN SORTE JORD (om Ukraine 1933) DR2 | 23-11-24 | kl. 23.15

  • GLADIATOR ii i biografen

  • den kristne film ORDINARY ANGELS nu på Viaplay

  • THE APPRENTICE i biografen

Alle anmeldelser

Designated Survivor sæson 1-3 (serie)

Pludselig står den uerfarne Tom Kirkman som præsident i USA, og opgaverne hober sig op. Hans varemærke er helt igennem at være hæderlig, men mange tror ikke på, at det kan fungere.

Alle anmeldelserActionDramaKrimiThrillerTEMA Serier
Produktionsår: 2016
Varighed: 999 min.
Censur: 13 år
Instruktør: Chris GrismerFred ToyeMike ListoPaul A. Edwards,
Roman/manuskript: David Guggenheim,
Medvirkende:
Stikord:
 Etik,










Anmeldelse:

Af: Jørgen Hedager Nielsen - 01.05.2020



EN HÆDERLIG OG TROVÆRDIG PRÆSIDENT

Den politisk uerfarne toparkitekt Tom Kirkman (Kiefer Sutherland) blev hentet ind i USA's regering som boligminister. Det fungerede ikke rigtigt. En morgen fyrer præsidenten ham, men det bliver aldrig offentliggjort. Senere på dagen, hvor alle de nationale politikere er samlet i Capitol, rammes bygningen af en terrorbombning, som efterlader alle de forsamlede politikere døde. Når alle politikere er samlet et sted, udpeger man én, som ikke deltager i samlingen, til at være "designated survivor" (udpeget overlever). I tilfælde af den totale katastrofe bliver han indsat som præsident. Den dag, Capitol bliver sønderbombet, er Tom Kirkman udpeget som overleveren.

Pludselig er Tom Kirkman præsident, og opgaverne hober sig hurtigt op. Gerningsmændene skal findes. Nationen skal regeres, og en ny kongres skal samles hurtigst muligt. Det går en stor del af 1. sæson med. Men selv om han får samlet en ny regering, er alt ikke gjort med det. Der vælter ustandseligt nye problemer ind over Det Hvide Hus, så der er nok til flere sæsoner. Det er begivenheder som flykapring, influenzaepidemi, ekstrem racisme, grænseproblemer mod Mexico, flådeproblemer i Mellemøsten, skovbrand, indianerreservater, en voldsom bombetrussel, for bare at nævne nogle af de temaer, der tages op.

Frank Underwoods modsætning
Ud over Kirkman er hovedpersonerne hans hustru og de nærmeste rådgivere i Det Hvide Hus. Desuden er der en række politiske støtter og modstandere - især det sidste. FBI og hærens øverstbefalende spiller også en central rolle i mange af episoderne. Især fylder agent Wells fra FBI rigtig meget. Hun repræsenterer sammen med et par stykker mere nærmest hele Bureauet. En forenkling som betyder, at hun i perioder er en parallel hovedperson.

1. sæson er fra 2016. Baggrunden for den kan være en aktuel kommentar til det daværende præsidentvalg i USA, men det kan også være et forsøg på at lave et modstykke til serien House of Cards. Der er nemlig det helt specielle ved Tom Kirkman, at han er bundærlig og helt igennem hæderlig. Han praktiserer i højeste grad idealet om, at præsidenten skal være nationens tjener. Han afskyr alle former for misbrug af magt for magtens egen skyld. En enkelt af hans rådgivere kommer i særlig grad til at fungere som hans moralske opbakning, mens de andre rådgivere gang på gang river sig i håret, når han ikke vil være med til at bruge beskidte tricks. Han finder sig ikke i, at de vil svine en modpart til eller fordreje sandheden. Har man set lidt af "House og Cards", vil man vide, at Tom Kirkman er Frank Underwoods diametrale modsætning.

Mange etiske spørgsmål
Tom Kirkmans helt usædvanlige kompromisløse hæderlighed er seriens egentlige gennemgående tema. Hvor langt kan man nå som politiker i USA, hvis man er helt igennem hæderlig og troværdig? Tom Kirkmans moralske hæderlighed bliver også redskab til at rejse utallige etiske spørgsmål. Temaerne går lige fra interne familiespørgsmål til midlerne i en valgkamp, og fra personalespørgsmål til fredsmissioner på verdensplan. Kristendom og tro spiller ikke nogen rolle, bortset fra det, som hører til i enhver form for amerikansk politik, at man lover forbøn og ofte siger "Gud velsigne Amerika".

Serien blev oprindelig produceret af det amerikanske netværk ABC, som lukkede den efter to sæsoner (21 + 22 episoder). Netflix overtog rettighederne for at producere en tredje sæson. Den blev på 10 episoder. I 3. sæson trænger nogle politisk korrekte LGBT+-temaer sig desværre ind og kommer til at fylde for meget efter min smag.

Interesserer man sig for amerikansk politik på et seriøst plan, vil meget nok være for plat og utroværdigt. Vil man have lidt indblik i spillet mellem politikere og presse og i det politiske spil i det hele taget, så er der noget basal viden at hente. Og vil man gerne underholdes på en intelligent måde, hvor der også er plads for eftertanke, så hænger man på. Serien er godt produceret. Man kommer til at holde af personerne, bortset fra de værste skurke, som dog også har forsonende træk. Der er meget elementær spænding, og der er en passende del romantik - både af den lykkelige og den problematiske slags.

Kan ses på Netflix. Sæson 1 og 2 findes på dvd.



Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 3.7 af 6. 3 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer