• STOCKHOLM BLOOTBATH nu på dvd og blu-ray

  • THE ROSA PARKS STORY nu på dvd og filmstriben.dk

  • GRAN TURISMO nu på Viaplay udover dvd og blu-ray

  • INGEN KENDER DAGEN nu på filmstriben.dk udover dvd og blu-ray

  • HVOR FLODKREBSENE SYNGER nu på Netflix udover dvd og blu-ray

Alle anmeldelser - Biografi/baseret på virkelig historie

Den gode spion

I 1960 blev en højtstående russer nervøs for verdensfreden. Gennem venskab med en engelsk forretningsmand, der blev kurér, fik han fortrolige oplysninger til Vesten. Filmen er baseret på virkelig historie.

Biografi/baseret på virkelig historieDramaThrillerFilmstriben.dk
Produktionsår: 2020
Varighed: 111 min.
Omfattet af CVLI-licens
Censur: 11 år
Instruktør: Tom O'Connor,
Medvirkende: Benedict CumberbatchMerab NinidzeRachel BrosnahanAngus Wright,
Stikord:
 Mod,


Anmeldelse:

Af: Anette og Jørgen Hedager Nielsen - 09.07.2021TO MENNESKER GJORDE EN HISTORISK FORSKEL

Forestil dig en koldkrigsthriller uden skuddueller, bomber, biljagter og hæsblæsende action. Det er måske ikke så let, for dem er der ikke mange af. Men de findes, og nu er der én mere. "Den gode spion" har som politisk baggrund den eskalerende Cuba-krise i 1962, den har CIA og MI6 og lidt fnidder imellem de to, og så har den nogle let karikerede russiske ledere og en GRU-agent, der ønsker at hoppe af til Vesten. Mange af de sædvanlige ingredienser er der altså, men filmen lægger vægt på at skildre karaktererne mere end begivenhederne. Den dvæler ved de personlige følelser, holdninger og omkostninger mere end ved scener, der kræver stuntmen og computeranimation. Og det klæder den.

Civilist i spionverdenen
Det dygtige engelske skuespiller Benedict Cumberbatch giver os et fremragende portræt af den engelske forretningsmand Greville Wynne, der arbejder med markedsføring af produktionsmaskiner til industrien. Hans arbejde medfører en del rejseaktivitet. Han har en hustru og en søn. Ægteparret har det godt med hinanden til trods for, at der har været noget knas, fordi han havde et sidespring. En dag bliver han inviteret til et frokostmøde, hvor han møder to personer, der har et forretningsforslag til ham. Han skal rejse til Moskva og møde de ledende inden for den sovjetiske industri for at fortælle dem om de herligheder, han kan tilbyde i form af vestlige produktionsmaskiner.

I den herlige frokostscene gennemskuer Wynne CIA-agenten Emily Donovan (Rachel Brosnahan) og MI6-agenten Dickie Franks (Angus Wright). De to indrømmer dog ikke, at de er spioner, og de fastholder, at hans rejse til Moskva vil være helt ufarlig. Det eneste, de beder ham om, er at bære en bestemt slipsenål. Greville Wynne tager til Moskva og møder spidserne inden for sovjetisk industri. En af dem er den højtstående Oleg Penkovsky (Merab Ninidze), der har en fortid som agent i den berygtede efterretningstjeneste GRU. Han er blevet nervøs for verdensfreden på grund af den krigeriske, impulsive og uberegnelige præsident Khrusjtjov, og han har ladet MI6 forstå, at han vil dele informationer med dem til gengæld for muligheden for at hoppe af til Vesten. Penkovsky kontakter Wynne, og så begynder et spil, som medfører, at MI6 og CIA får mange værdifulde hemmelige informationer fra Sovjetunionen.

Historisk betydning
Selv uden agentfilmens sædvanlige virkemidler, er "Den gode spion" ganske spændende, så vi vil ikke røbe mere af handlingen. I løbet af filmen opstår et smukt venskab mellem de to mænd Wynne og Penkovsky. På et tidspunkt siger russeren til englænderen: "Greville, vi er kun to mennesker. Men det er sådan, tingene forandres." Filmen bygger på virkelige begivenheder, så det er ikke uden historisk betydning, hvor meget de to mænds indsats kom til at ændre, men det skal ikke røbes her.

Etiske dilemmaer
Både Penkovsky og Wynne er familiefædre, og deres familier drages ind i handlingen. Vi kommer især til at kende Wynnes familie. Wynne må ikke fortælle nogen om den egentlige grund til, at han rejser til Moskva. Et af filmens etiske dilemmaer er, om en mand har lov til at lyve for sin hustru, og om han kan slippe godt fra det i lyset af, at hun tidligere har taget ham i en løgn. "En løgn kan være en gave, som gives i kærlighed," får Wynne at vide, og han forsøger. Et andet etisk dilemma er, hvor meget en mand har lov til at bringe sin familie i fare ved at være med til at forebygge en eventuel katastrofe. Der er også dilemmaet for de to professionelle agenter, hvor meget de har lov til at bringe en civilist i fare.

Filmen beskriver godt forholdet mellem Wynne og hans hustru - både problemerne og løsningerne. Og så giver den en stærk skildring af, hvor meget et forpligtende venskab kan bære. Godt filmhåndværk bringer filmen op på de 5 stjerner.

Filmen er kommet på dvd og blu-ray.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 5.4 af 6. 7 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer