• BOYHOOD nu på Netflix udover dvd

  • BIRTHDAY GIRL nu på Blockbuster.dk

  • THE CALLOF THE WILD nu på Netflix udover Disney+, dvd og blu-ray

  • PAST LIVES på dvd og blu-ray

  • THE ZONE OF INTEREST nu på MAX udover dvd og blu-ray

  • ONE LIFE i biografen

Alle anmeldelser - Biografi/baseret på virkelig historie

Creation

Charles Darwin når frem til et tøvende, ateistisk standpunkt. Han er skuffet over, at Gud lader hans 10-årige datter Annie dø. Trods hustruens advarsler, færdiggør han bogen "Arternes oprindelse".

Biografi/baseret på virkelig historieDramaFilmstriben.dkTEMA Biografiske film
Produktionsår: 2009
Varighed: 108 min.
Omfattet af CVLI-licens
Censur: 15 år
Instruktør: Jon Amiel,
Medvirkende: Jennifer ConnellyPaul BettanyJeremy NorthamToby Jones,
Stikord:
 Tro,


Anmeldelse:

Af: Anette og Jørgen Hedager Nielsen - 08.03.2011EN TØVENDE ATEIST
Det er en film med flere historier, som er vævet ind i hinanden. Der er fortællingen om en familie og dens reaktion på at miste en 10-årig datter. Faderens reaktion, påvirkningen af forholdet mellem ægtefællerne, faderens forhold til de andre børn - alt sammen skildret følsomt og stærkt.

Da hovedpersonen er Charles Darwin, er der naturligvis også historien om udviklingslæren. Der er især fokus på de etiske konsekvenser af hans videnskabelige teorier. Filmen foregår omkring den tid, hvor han er ved at være færdig med bogen Arternes oprindelse (1858-1859), men med mange flashbacks til tiden, hvor datteren Annie levede (1841-1851).

Charles Darwin er usikker på sit projekt, for han presses fra flere sider. Hans fromme hustru advarer ham: "Tænker du på, at du måske aldrig kommer i Himlen - og at vi måske adskilles for evigt? Vi er i krig med Gud, Charles. Vi ved begge, at du ikke kan vinde den krig." Nogle af hans venner siger åbent, at videnskaben nu er i krig med Gud, og de konstaterer med glæde, at det vil betyde døden for Gud. Charles Darwin når i løbet af filmen til afklaring om holdbarheden af udviklingslæren og til afklaring om det etiske i at offentliggøre den.

Så er der historien om Charles Darwins eget forhold til Gud. Han når frem til et tøvende, ateistisk standpunkt, men det antydes, at det nok mere skyldes hans skuffelse over, at Gud lader hans højtelskede datter dø, end det skyldes, at hans videnskabelige teorier ser ud til at gå imod kirkens tro.

Selve udviklingslæren, og hvordan Charles Darwin nåede frem til den, bliver kun antydet undervejs. Der er en del om hans eksperimenter med avlsarbejde på duer. Der er forskellige kommentarer til hans teorier fra andre personer. For eksempel siger hans ven Thomas Huxley - senere kaldt Darwins buldog: "Du er enten uærlig, eller også forstår du ikke din egen teori. Det, der gælder for langhalse [fugle], gælder for alle dyr. Også mennesker. Vorherre skabte ikke alle arter på en uge. Du har dræbt Gud."

Billedet af kirken er lidt blandet, men sikkert historisk korrekt. Forkyndelsen er skæbne-præget, og præsten straffer et barn, fordi det hævder, at der har levet dinosaurer. Fru Darwins tro skildres ægte og afbalanceret. I virkeligheden kom hun fra en familie af unitarer, som er en sekt, der blander kristendom og panteisme, men hendes tro ændrede sig til at være sund evangelisk.

Alle skuespillerpræstationer er i orden. Ægteparret Darwin spilles med indlevelse af Jennifer Connelly og Paul Bettany (begge kendt fra Et smukt sind), der også er gift i virkeligheden. Der er følelsesladede scener, men de gennemføres uden at det tipper over i for meget føleri. Paul Bettany har haft flere roller, hvor han spiller knugede karakterer. Det er også det, der er det fremtrædende i Darwin-karakteren i denne film, og det klarer han fremragende.

Grundlaget for filmen er blandt andet bogen Annie's Box, som er skrevet af et oldebarn af Darwin. Det virker som om, de historiske detaljer er i orden. Der dukker en del fragmenter af den bevarede del af Darwins korrespondance op. Det har været diskuteret, om Darwin i perioder var sindssyg. Filmen giver plads for den mulighed. Der er nogle meget stærke scener, som antyder hallucinationer.

Filmen er kommet på dvd og blu-ray.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 5.0 af 6. 1 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer